Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο καπετά­νιος και η φουρ­τούνα στην οικονομία

Ο καπετά­νιος και η φουρ­τούνα στην οικονομία

Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται… Κι αυτή η στιγμή του stress test για την κυβέρνηση – η οποία εκτός από τη θύελλα που επικρατεί στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου λόγω της μεταναστευτικής κρίσης, καλείται να αντιμετωπίσει παράλληλα τη μεγάλη απειλή για την οικονομία – δυστυχώς έφτασε πολύ γρήγορα από τη γείτονα Ιταλία. Ας […]

Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται… Κι αυτή η στιγμή του stress test για την κυβέρνηση – η οποία εκτός από τη θύελλα που επικρατεί στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου λόγω της μεταναστευτικής κρίσης, καλείται να αντιμετωπίσει παράλληλα τη μεγάλη απειλή για την οικονομία – δυστυχώς έφτασε πολύ γρήγορα από τη γείτονα Ιταλία.

Ας μη γελιόμαστε, οι επιπτώσεις της νέας επιδημίας (σε συνδυασμό με τον πανικό που προκαλεί ο νέος επιθετικός κινεζικός ιός) είναι ήδη ορατές στην παγκόσμια οικονομία.

Η Κίνα έχασε απότομα την ορμή που είχε ως ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας, η Ευρώπη, που βρισκόταν σε περίοδο στασιμότητας, φλερτάρει πια με τη συρρίκνωση, και η Ιταλία (ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας) θα κυλήσει στην ύφεση καθώς ο ιός τη βρήκε αδύναμη και έπληξε ήδη τον τουρισμό, που είναι μέρος της βαριάς της βιομηχανίας. Ολα αυτά αποτυπώθηκαν στις πανικόβλητες κινήσεις των επενδυτών στις αγορές του κόσμου, από το Τόκιο μέχρι τη Wall Street.

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας βέβαια ήταν το μεγαλύτερο θύμα καθώς οι προσδοκίες δεν άντεξαν μπροστά στα γεγονότα και όλοι θυμήθηκαν (ξανά) πόσο αδύναμες είναι οι ελληνικές τράπεζες. Η ουσία όμως είναι τι θα συμβεί στην πραγματική οικονομία. Πόσο θα πληγούν οι εξαγωγές, πόσο θα πληγεί ο τουρισμός. Αυτοί είναι οι δύο πυλώνες που τράβηξαν τη χώρα από την κινούμενη άμμο της κρίσης και της πολυετούς ύφεσης που ζήσαμε όλοι την τελευταία δεκαετία.

Επειδή μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν αλλά υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος, ο Πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο θα κληθούν σύντομα, από τα γεγονότα, να σβήσουν τις φωτιές στο Ανατολικό Αιγαίο αφού πρέπει να αντιληφθούν ότι τα νησιά καταστρέφονται (αν δεν έχουν καταστραφεί) τουριστικά, να ενισχύσει με ρευστότητα την οικονομία κινητοποιώντας (επιτέλους) τις δημόσιες επενδύσεις και να εξοφλήσει το ταχύτερο τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις (βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εξαγωγείς και κατασκευαστές) στους οποίους το Δημόσιο οφείλει περί τα δύο δισ. ευρώ από προμήθειες και επιστροφές φόρων.

Τα μέτρα αυτά όπως και η επίσπευση θωράκισης των τραπεζών (έστω με την είσοδό τους στο σχέδιο εγγυήσεων του Δημοσίου «Ηρακλής») μπροστά στα κύματα που σηκώνει ο κορωνοϊός στην οικονομία θεωρούνται αναγκαία και επιβεβλημένα λίγο προτού ξεσπάσει η καταιγίδα…

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024