Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Εξαπλώνεται στον πλανήτη - Καλπάζει στην Ιταλία

Κοροναϊός : Εξαπλώνεται στον πλανήτη – Καλπάζει στην Ιταλία

Μετά την Κίνα, πήραν σειρά άλλες χώρες που μεταβάλλονται σε εστίες του κοροναϊού. Στην πρώτη γραμμή, η Νότια Κορέα, το Ιράν και η Ιταλία, που θρηνεί 34 νεκρούς.

Σε όλο και περισσότερες χώρες  εξαπλώνεται ο κοροναϊός αφήνοντας πίσω του εκατοντάδες νεκρούς παγκόσμια.

Νέα αύξηση των κρουσμάτων στην Κίνα, πρώτοι θάνατοι στις ΗΠΑ και την Αυστραλία, πρώτο κρούσμα στη Σκωτία, 3000 νεκροί και 87.500 κρούσματα σε 60 χώρες, είναι ο απολογισμός μέχρι το βράδυ της Κυριακής.

Μετά την Κίνα, πήραν σειρά άλλες χώρες που μεταβάλλονται σε εστίες του Covid-19. Στην πρώτη γραμμή, η Νότια Κορέα, το Ιράν και η Ιταλία, που θρηνεί 34 νεκρούς.

Καλπάζει ο κοροναϊός στην Ιταλία

Τα κρούσματα κοροναϊού, στην Ιταλία, έχουν αγγίξει τα 1.694. Οι νεκροί είναι πλέον 34, ενώ 84 ασθενείς έχουν γίνει καλά, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν οι ιταλικές αρχές.

Από την αρχή της εξάπλωσης του ιού, στην Ιταλία, έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις για την ανίχνευσή του πάνω από είκοσι χιλιάδες άνθρωποι.

Οι ασθενείς που εισήχθησαν στο νοσοκομείο είναι 639 και 140 είναι σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Έξω από δημόσια νοσοκομεία της χώρας έχουν στηθεί εκτάκτως 283 κέντρα, στα οποία εξετάζονται πολίτες, οι οποίοι μπορεί να έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό.

Στο μεταξύ, έκλεισαν στη Ρώμη οι πύλες της ιστορικής εκκλησίας San Luigi dei Francesi, ένας ιερέας της οποίας έχει βρεθεί θετικός στον ιό στο Παρίσι. Η συγκεκριμένη εκκλησία ανήκει στη Γαλλική Πρεσβεία στην Ιταλία.

Η ιταλική δικαιοσύνη, τέλος, άσκησε δίωξη κατά δεκαοκτώ κατοίκων της «κόκκινης ζώνης» κοντά στην πόλη Λόντι, οι οποίοι προσπάθησαν να παραβιάσουν την απομόνωση, την οποία έχει επιβάλλει η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε.

Αυξηση κρουσμάτων στη Γαλλία

Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού ανέρχεται πλέον σε 130 από 100 μία ημέρα πριν, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αρχής Δημόσιας Υγείας Ζερόμ Σαλμόν.

Στη Γαλλία απαγορεύτηκαν οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των 5.000 ανθρώπων σε κλειστό χώρο, ματαιώθηκε η τελευταία ημέρα της Αγροτικής Έκθεσης στο Παρίσι και αναβλήθηκε ο ημιμαραθώνιος που επρόκειτο να διεξαχθεί σήμερα στη γαλλική πρωτεύουσα.

Πρώτο κρούσμα στη Σκωτία

Η Βρετανία ανακοίνωσε την ξαφνική άνοδο των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού, με 13 νέα κρούσματα που είχαν ως αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων να ανέρχεται πλέον σε 36, την ώρα που ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον δηλώνει πως περιμένει ότι ο αριθμός των ασθενών από τον Covid-19 να αυξηθεί περαιτέρω.

Ο Τζόνσον θα προεδρεύσει της σύσκεψης της επιτροπής εκτάκτων καταστάσεων της κυβέρνησης την Καθαρά Δευτέρα.

«Εντοπίσαμε περίπου 35 ανθρώπους σε αυτήν την χώρα που έχουν ή είχαν τη νόσο και ξεκάθαρα ενδέχεται να είναι περισσότεροι. Είναι πιθανό τώρα να εξαπλωθεί λίγο παραπάνω» είπε ο Τζόνσον κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης σε ένα κέντρο υπηρεσιών υγείας στο Λονδίνο, προτού ανακοινωθεί στη Σκωτία ένα ακόμη κρούσμα.

«Είμαι γεμάτος αυτοπεποίθηση ότι αυτή η χώρα έχει την ικανότητα να το αντιμετωπίσει».

Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει κάποιες λεπτομέρειες από το «σχέδιο μάχης» της εναντίον του ιού και αναμένεται να παρουσιάσει τα υπόλοιπα σημαία του αργότερα αυτήν την εβδομάδα. Ο Τζόνσον λέει ότι η απαγόρευση δημοσίων εκδηλώσεων και το κλείσιμο σχολείο θα εξεταστούν.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των υγειονομικών αρχών Κρις Ουίτι ως τις 11 το πρωί τοπική ώρα είχαν γίνει 12 θετικά τεστ με αποτέλεσμα το σύνολο των κρουσμάτων να ανέρχεται σε 35.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση της Σκωτίας γνωστοποίησε την Κυριακή ότι ένας άνθρωπος διαγνώστηκε με τον νέο κοροναϊό.

Ο ασθενής, που διαμένει στο Τέισαϊντ, είχε ταξιδέψει πρόσφατα από τη βόρεια Ιταλία.

Επομένως, εκ των νέων κρουσμάτων, τα τρία βρέθηκαν σε στενή επαφή με ένα ήδη γνωστό κρούσμα, επτά είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιταλία και δύο στο Ιράν.

Οι αρχές εξετάζουν ένα κρούσμα που δεν έχει ταξιδέψει σε χώρες με τον νέο κοροναϊό, προκειμένου να βρουν πώς ο ασθενής νόσησε.

Αυστρία : Αναβάλλεται λόγω κοροναϊού η συνάντηση Κουρτς -Τραμπ

Ο κοροναϊός φαίνεται να είναι ένα «διαχειρίσιμο πρόβλημα» για την αυστριακή οικονομία μέχρι στιγμής, και ακόμα και σε περίπτωση χειροτέρευσης της κατάστασης στην Ιταλία, αναμένεται – σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα — να μειωθεί κατά το πολύ 400 έως 500 εκατομμύρια ευρώ ή ένα 0,1% του ΑΕΠ, τονίζει ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών (IHS) της Βιέννης, Μάρτιν Κόχερ.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του IHS, το Ινστιτούτο δεν έχει ακόμη λάβει υπόψη την κατάσταση στη Γερμανία, η οποία είναι ακόμη πιο σημαντική για την Αυστρία από ότι στην Ιταλία.

Το Ινστιτούτο είναι προσεκτικά αισιόδοξο για την κατάσταση στην Κίνα, με τον οικονομολόγο του σε θέματα Υγείας Τόμας Τσιπιόνκα να επισημαίνει ότι «εάν συνεχίσουμε να υπολογίζουμε τη δυναμική της λοίμωξης στην περιοχή του Χουμπέι, ο κοροναϊός θα μπορούσε να είναι σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο μέχρι το τέλος Απριλίου», και αυτό θα εξομαλύνει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Στο μεταξύ, η προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τρίτη, 3 Μαρτίου, συνάντηση στην Ουάσιγκτον του ομοσπονδιακού καγκελάριου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί, καθώς αυτή «αναβλήθηκε από τον Λευκό Οίκο, εξαιτίας της γενικής κατάστασης με τον κοροναϊό», όπως αναφερόταν από την Καγκελαρία στη Βιέννη.

Εξάπλωση της επιδημίας στις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν το Σάββατο τον πρώτο θάνατο στο έδαφός τους. Την Κυριακή ήταν η σειρά της Αυστραλίας να γνωστοποιήσει τον θάνατο ενός πρώην επιβάτη του Diamond Princess, του κρουαζιερόπλοιου που παρέμεινε επί εβδομάδες σε καραντίνα στην Ιαπωνία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τα μέσα ενημέρωσης «να μην υποκινούν τον πανικό».

Εκτός από τον πρώτο θάνατο, στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί 21 κρούσματα. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι 47 άνθρωποι που επαναπατρίστηκαν έχοντας ήδη προσβληθεί από τον κοροναϊό σε άλλε εστίες της επιδημίες.

Ορισμένοι από τους ασθενείς που διαγνώστηκαν τις τελευταίες ημέρες όμως δεν είχαν καμία γνωστή επαφή με κάποια από τις εστίες αυτές, κάτι που ενδέχεται να σημαίνει ότι η επιδημία εξαπλώνεται στο αμερικανικό έδαφος.

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024