Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τραμπ : Επαναφέρει την υποψηφιότητα Ράτκλιφ για τη Διεύθυνση των Υπηρεσιών Πληροφοριών

Τραμπ : Επαναφέρει την υποψηφιότητα Ράτκλιφ για τη Διεύθυνση των Υπηρεσιών Πληροφοριών

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ονόμασε τον ρεπουμπλικάνο κοινοβουλευτικό Τζον Ράτκλιφ επόμενο Διευθυντή των Υπηρεσιών Πληροφοριών (Director of National Intelligence, DNI), έξι μήνες αφότου αποφάσισε να ακυρώσει τον διορισμό του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ονόμασε χθες Παρασκευή τον ρεπουμπλικάνο κοινοβουλευτικό Τζον Ράτκλιφ επόμενο Διευθυντή των Υπηρεσιών Πληροφοριών (Director of National Intelligence, DNI), έξι μήνες αφότου αποφάσισε να ακυρώσει τον διορισμό του σε αυτό το νευραλγικής σημασίας αξίωμα, εν μέσω επικρίσεων για την έλλειψη εμπειρίας του.

Επικρίθηκε έντονα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ γνωστοποίησε ότι ονόμασε νέο DNI τον βουλευτή του Τέξας, απόλυτα πιστό στον ίδιο, φλογερό υποστηρικτή του σχεδόν σε κάθε δημόσια εμφάνισή του, με ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης που προτιμά, το Twitter: «Ο Τζον είναι εξαιρετικός άνθρωπος με μεγάλο ταλέντο».

Είχε ήδη αναφερθεί στις αρχές Αυγούστου στην πρόθεσή του να αναθέσει στον Ράτκλιφ την επίβλεψη των δραστηριοτήτων της CIA, της NSA και άλλων 15 υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

Ομως, η επιλογή του βουλευτή, άλλοτε δημάρχου εύπορου προαστίου του Ντάλας και άλλοτε ομοσπονδιακού εισαγγελέα (για μόλις έναν χρόνο, το 2007), επικρίθηκε έντονα, κυρίως από τη δημοκρατική αντιπολίτευση, λόγω της έλλειψης εμπειρίας του και της απόλυτης αφοσίωσής του στον πρόεδρο.

Ο δισεκατομμυριούχος εντέλει πήρε πίσω την επιλογή του Ράτκλιφ – ο βουλευτής είχε ήδη ανακοινώσει πως απέσυρε την υποψηφιότητά του για το αξίωμα – στηλιτεύοντας εν παρόδω «τον πολύ άδικο τρόπο» που αντιμετωπίστηκε ο διορισμός αυτός από τα ΜΜΕ.

Οι συγκρούσεις με τον Μαγκουάιρ

Κατόπιν ανέθεσε στον Τζόζεφ Μαγκουάιρ, τότε επικεφαλής μιας αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, τον ρόλο του υπηρεσιακού DNI, μετά την αποχώρηση τη 15η Αυγούστου του Νταν Κόουτς, με τον οποίο κάποιες φορές συγκρουόταν ανοικτά.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε επανειλημμένα αψηφήσει τη γνώμη του DNI, αφήνοντάς τον στο περιθώριο σε πολλά ζητήματα, ιδίως όσον αφορά τις σχέσεις με τη Ρωσία, ή τη Βόρεια Κορέα.

Η επιλογή του Ράτκλιφ είχε εγείρει ανησυχίες ότι ο Τραμπ προσπαθούσε να πάρει ο ίδιος στα χέρια του τον έλεγχο των υπηρεσιών πληροφοριών.

Ο διορισμός του θα πρέπει τώρα να επικυρωθεί από τη Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την πλειοψηφία των εδρών.

Δεν είναι σίγουρη η έγκριση

Ωστόσο, επικρίσεις για την έλλειψη εμπειρίας του βουλευτή είχαν γίνει και από στελέχη του GOP και δεν είναι σίγουρο πως θα εξασφαλίσει τις 51 ψήφους που απαιτούνται.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Τραμπ ονόμασε τον Ρίτσαρντ Γκρενέλ, τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Γερμανία, επίσης απόλυτα πιστό του αξιωματούχο, νέο υπηρεσιακό DNI. Δεν απαιτείται η έγκριση της Γερουσίας για αυτόν τον διορισμό.

Ο Γκρενέλ αναμένεται να παραμείνει στο αξίωμα, εάν δεν εγκριθεί ο διορισμό του Ράτκλιφ από τη Γερουσία.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024