Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Βόμβα» τούρκου ΥΠΕΣ: 36.776 πρόσφυγες έφυγαν από την Τουρκία

«Βόμβα» τούρκου ΥΠΕΣ: 36.776 πρόσφυγες έφυγαν από την Τουρκία

Η Αθήνα, με συντονισμένο σχέδιο που έχει εκπονηθεί από το Μέγαρο Μαξίμου, προσπαθεί να «φρενάρει» τη μαζική είσοδό τους από τον Έβρο.

Συνεχίστηκε και το Σάββατο για δεύτερη μέρα η ένταση στην ελληνοτουρκική μεθόριου του Έβρου, όπου εγκλωβισμένοι παραμένουν χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, επιχειρώντας να περάσουν στην Ελλάδα.

Η Αθήνα, με συντονισμένο σχέδιο που έχει εκπονηθεί από το Μέγαρο Μαξίμου, προσπαθεί να «φρενάρει» τη μαζική είσοδό τους.

Παράλληλα θα κατευθυνθούν προς τα σύνορα δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ από περιοχές της Θράκης και της Μακεδονίας, χωρίς να έχει γίνει γνωστός ακόμα ο αριθμός των διμοιριών που θα διατεθούν.

Ο Τούρκος ΥΠΕΣ με ανάρτησή του στο twitter αναφέρει ότι «έως τις 21:02 σήμερα ο αριθμός των μεταναστών που έφυγαν από τη χώρα μέσω Αδριανούπολης είναι 36.776».

Με εντολή Ερντογάν

Μιλώντας στον Alpha, ένας φερόμενος ως Τούρκος διακινητής δηλώνει ότι «οι μετανάστες κατάλαβαν λάθος και πήγαν στη συνοριακή γραμμή. Από εκεί δεν μπόρεσαν να περάσουν, το πέρασμα είναι εδώ.

Κατασκευάζουμε φουσκωτά σκάφη και μηχανές, με κόστος 7-8 χιλιάδες ευρώ, κερδίζουμε 2.000 ευρώ. Μπαίνουν μέσα 35 άνθρωποι, αν και μπορούν να μπουν 45. Από εδώ τους αφήνουμε και πάνε στην Ελλάδα σε 20-25 λεπτά».

Μάλιστα, ο διακινητής αφήνει να εννοηθεί ότι όλο αυτό γίνεται με εντολή του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προσπαθεί να πιέσει με κάθε τρόπο την ΕΕ, μετά τα όσα διαδραματίζονται στην Ιντλίμπ της Συρίας.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μετά τα αποκαλυπτικά βίντεο που δείχνουν τουρκικά στρατιωτικά οχήματα να συνοδεύουν λεωφορεία με μετανάστες στον Έβρο, με τους Τούρκους μάλιστα να είναι αυτοί που μοιράζουν δακρυγόνα σε μετανάστες, οι οποίοι στη συνέχεια τα πετούν στους Έλληνες αστυνομικούς.

«Καραβάνια» προσφύγων

Τουλάχιστον 4.000 άτομα – καταφθάνουν συνεχώς νέα «καραβάνια» προσφύγων – βρίσκονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο ενώ κατά διαστήματα σημειώνονται συγκρούσεις στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στην Ελλάδα.

Δυνάμεις ασφαλείας της Ελλάδας που βρίσκονται στα σύνορα προσπαθούν να εμποδίσουν τη μαζική είσοδο προσφύγων στην ελληνική επικράτεια με τους πρόσφυγες, συνεπικουρούμενοι σε αρκετές περιπτώσεις – σύμφωνα με καταγγελίες – και από τούρκους αστυνομικούς, επιχειρούν να σπάσουν τον ελληνικό κλοιό.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι τούρκοι δεν μεταφέρουν μόνο δωρεάν πρόσφυγες και μετανάστες προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα αλλά συνοδεύουν τα πούλμαν ακόμη και με στρατιωτικά οχήματα.

Την ίδια στιγμή, «καραβάνια» προσφύγων σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το evros-news.gr φτάνουν και απέναντι από το τελωνείο Κήπων.

Ο Μητσοτάκης καλεί την Frontex στον Έβρο

Δεύτερο γύρο τηλεφωνικών επαφών πραγματοποίησε το Σάββατο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με φόντο τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης συζήτησε με τους εκπροσώπους της Ε.Ε. συζήτησαν τον τρόπο με τον οποίο η Frontex θα συμβάλλει στην προστασία των ελληνικών συνόρων που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κουνάει το δάχτυλο ο Τσαβούσογλου

Προκλητικός ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εκμεταλλεύτεται τις εικόνες με τους πρόσφυγες από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, επιχειρώντας να «βγάλει λάδι» την Άγκυρα και τις προκλήσεις της.

Με ανάρτησή του στο Twitter, στην οποία μάλιστα απαντά σε δηλώσεις του Ελληνα ομολόγου του, Νίκου Δένδια και παραθέτει και φωτογραφίες από τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν νωρίτερα σήμερα στον Εβρο, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας καταφέρεται με προκλητικούς τόνους κατά της Αθήνας και αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές, ενώ «επιχειρούν να παραδώσουν μαθήματα διεθνούς δικαίου, προβαίνουν, ξεδιάντροπα σε χρήση δακρυγόνων κατά αθώων».

Ο τούρκος ΥΠΕΞ, συνεχίζει λέγοντας με θράσος: « Εμείς δεν είμαστε υποχρεωμένοι να εμποδίσουμε αυτούς τους ανθρώπους να φύγουν από τη χώρα μας, όμως είναι καθήκον της Ελλάδας να τους φέρεται ανθρώπινα».

Δένδιας: Ανακαλέστε την απόφαση

Την έντονη ενόχληση της Ελλάδας για όσα συμβαίνουν στον Έβρο και τα νησιά μετά την απόφαση της Τουρκίας να επιτρέψει την πρόσβαση στα σύνορα με τη χώρα μας σε παράνομους μετανάστες εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο υπουργοί επικοινώνησαν τηλεφωνικά το βράδυ της Παρασκευής, μετά την ελληνική άρνηση στο τουρκικό αίτημα για επίκληση του άρθρου 4 του ΝΑΤΟ μετά τον θάνατο δεκάδων Τούρκων στρατιωτικών στην Ιντλίμπ.

Κατά πληροφορίες, στις αιτιάσεις του Νίκου Δένδια ότι η Τουρκία πρέπει να ανακαλέσει την απόφασή της για τους παράνομους μετανάστες, ο Τσαβούσογλου έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι η Αγκυρα δεν μετακινεί οργανωμένα, ούτε τους παροτρύνει να φτάσουν στην Ελλάδα.

«Απλώς είναι μεγάλο το μεταναστευτικό πρόβλημα και δεν μπορούμε να τους ελέγξουμε» φέρεται να είπε ο Τσαβούσογλου.

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024