Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τεταμένη η κατάσταση στον Έβρο μετά τα νέα «καραβάνια» προσφύγων - Φτάνουν ενισχύσεις στα σύνορα

Τεταμένη η κατάσταση στον Έβρο μετά τα νέα «καραβάνια» προσφύγων – Φτάνουν ενισχύσεις στα σύνορα

Τεταμένη για δεύτερη μέρα η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο. Χιλιάδες πρόσφυγες επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα, τη στιγμή που η κυβέρνηση ενισχύει τα μέτρα φύλαξης των συνόρων και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί εκ νέου με νέο τεράστιο προσφυγικό κύμα προς την Ευρώπη.

Να φρενάρει την είσοδο χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν μαζικά στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο επιχειρεί η Αθήνα με ένα συντονισμένο σχέδιο που έχει εκπονηθεί από το Μέγαρο Μαξίμου και τα συναρμόδια υπουργεία.

Από τη στιγμή που ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να ανοίξει τα σύνορα και να ωθήσει χιλιάδες πρόσφυγες προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα προκειμένου να περάσουν στην Ελλάδα με απώτερο στόχο να εκβιάσει την Ευρώπη για το Προσφυγικό, η Ελλάδα προσπαθεί να χειριστεί με ψυχραιμία τη νέα αυτή ανησυχητική εξέλιξη.

Από χθες, η κατάσταση στον Έβρο παραμένει τεταμένη με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να επιχειρούν με κάθε τρόπο να περάσουν στην ελληνική επικράτεια.

Τουλάχιστον 4.000 άτομα – καταφθάνουν συνεχώς νέα «καραβάνια» προσφύγων – βρίσκονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο ενώ κατά διαστήματα σημειώνονται συγκρούσεις στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στην Ελλάδα.

Δυνάμεις ασφαλείας της Ελλάδας που βρίσκονται στα σύνορα προσπαθούν να εμποδίσουν τη μαζική είσοδο προσφύγων στην ελληνική επικράτεια με τους πρόσφυγες, συνεπικουρούμενοι σε αρκετές περιπτώσεις – σύμφωνα με καταγγελίες – και από τούρκους αστυνομικούς, επιχειρούν να σπάσουν τον ελληνικό κλοιό.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι τούρκοι δεν μεταφέρουν μόνο δωρεάν πρόσφυγες και μετανάστες προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα αλλά συνοδεύουν τα πούλμαν ακόμη και με στρατιωτικά οχήματα.

Την ίδια στιγμή, «καραβάνια» προσφύγων σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το evros-news.gr φτάνουν και απέναντι από το τελωνείο Κήπων.

Όπως φαίνεται και στο βίντεο, περπατώντας και μέσα στη βροχή, σήμερα το πρωί πρόσφυγες μετανάστες κάθε ηλικίας κατευθύνονται στα σύνορα με την χώρα μας στον Έβρο.

Στο σημείο καταφθάνουν συνεχώς νέες αστυνομικές δυνάμεις καθώς ο όγκος των προσφύγων και ο διασκορπισμός τους σε αρκετά παράνομα περάσματα έχει προκαλέσει συναγερμό στις ελληνικές αρχές.

Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ, θα κατευθυνθούν προς τα σύνορα δυνάμεις από περιοχές της Θράκης και της Μακεδονίας, χωρίς να έχει γίνει γνωστός ακόμα ο αριθμός των διμοιριών που θα διατεθούν για την ενίσχυση φύλαξης των συνόρων.

Στα σύνορα με την Τουρκία αναμένεται να φτάσουν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περισσότερες από 10 διμοιρίες των ΜΑΤ, από Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη.

Πεδίο μάχης ο Έβρος

Κατά την προσπάθειά τους να περάσουν πρόσφυγες πετούσαν πέτρες, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις που από χθες το απόγευμα ενισχύονται συνεχώς στην ελληνοτουρκική μεθόριο προσπαθούσαν να τους απωθήσουν, ώστε να μην περάσουν στο ελληνικό έδαφος.

Ο τούρκος πρόεδρος από την πλευρά του συνεχίζει να προκαλεί την Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρώπη αψηφώντας τη συμφωνία που έχει υπογράψει για το Προσφυγικό.

Αφού άνοιξε τα σύνορά του επιτρέποντας σε 18.000 πρόσφυγες (σύμφωνα με τα λεγόμενά του) να περάσουν προς την Ευρώπη σε μόλις μια μέρα, συνέχισε εκβιάζοντας ωμά μέσω της Ελλάδας, ολόκληρη την Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του το Σάββατο προς τους δημοσιογράφους ξεκαθάρισε πως η χώρα του «δεν μπορεί να αντιμετωπίσει» ένα νέο κύμα προσφύγων από τη Συρία, ενώ επισήμανε πως θα αφήσει τα σύνορα με την Ευρώπη ανοικτά. Από τα βέλη του δεν γλίτωσε ούτε η ΕΕ που «δεν βοήθησε επαρκώς την Άγκυρα να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό βάρος».

«Λέμε εδώ και καιρό ότι δεν είμαστε υποχρεωμένοι να δεχόμαστε τέτοιους αριθμούς προσφύγων» υπογράμμισε ο Ερντογάν.

«Μαθήματα» Διεθνούς Δικαίου από Τσαβούσογλου

Λίγο αργότερα, λάδι στη φωτιά έριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος  με ανάρτησή του στο Twitter, στην οποία μάλιστα απαντά σε δηλώσεις του Ελληνα ομολόγου του, Νίκου Δένδια και παραθέτει και φωτογραφίες από τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν νωρίτερα σήμερα στον Εβρο, καταφέρεται με προκλητικούς τόνους κατά της Αθήνας  και αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές, ενώ «επιχειρούν να παραδώσουν μαθήματα διεθνούς δικαίου, προβαίνουν, ξεδιάντροπα σε χρήση δακρυγόνων κατά αθώων».

Ο τούρκος ΥΠΕΞ, συνεχίζει λέγοντας με θράσος: « Εμείς δεν είμαστε υποχρεωμένοι να εμποδίσουμε αυτούς τους ανθρώπους να φύγουν από τη χώρα μας, όμως είναι καθήκον της Ελλάδας να τους φέρεται ανθρώπινα».

Αποφασισμένη η ελληνική κυβέρνηση για τη φύλαξη των συνόρων

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα στέλνει μήνυμα αποφασιστικότητας προς όλες τις κατευθύνσεις, κάτι που εκφράστηκε από την κυβέρνηση μετά το τέλος της έκτακτης σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά το τέλος της σύσκεψης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να φυλάξουμε τα σύνορά μας».

Επιπλέον τόνισε ότι ήδη ενισχύονται οι δυνάμεις της αστυνομίας, του στρατού και του λιμενικού τόσο στα χερσαία, όσο και στα θαλάσσια σύνορα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση εξαπέλυσε έμμεσες βολές προς την πλευρά της Άγκυρας, δεδομένου ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν η τουρκική κυβέρνηση όχι μόνο επέτρεψε, αλλά διευκόλυνε και καθοδήγησε τα καραβάνια των προσφύγων στα σύνορα της Ελλάδας.

Ο Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για «οργανωμένη και παράνομη επιχείρηση παραβίασης των συνόρων της Ελλάδας, που αποτελούν και σύνορα της Ευρώπης».

Τόνισε ότι περίπου 4.000 άτομα επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα, ωστόσο αυτό δεν επετράπη. Σημείωσε, δε, ότι 66 που πέρασαν σε ελληνικό έδαφος κρατούνται και πως δεν έχουν καμία σχέση με την Ιντλίμπ.

Λίγο πιο μετά στο θέμα που έχει ανακύψει στα ελληνοτουρκικά σύνορα, αναφέρθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδής από τον Έβρο όπου βρέθηκε.

Ο υπουργός έστειλε σκληρό μήνυμα προς την Τουρκία σημειώνοντας ότι χιλιάδες δυστυχισμένοι άνθρωποι στοιβάζονται στα σύνορά μας. «Δεν έχουν έρθει εδώ από μόνοι τους, τους διώχνει, τους χρησιμοποιεί και τους απωθεί η Τουρκία» είπε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να περάσει κανείς χωρίς νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα» συμπλήρωσε.

«Η Ελλάδα έχει σύνορα, η Ευρώπη έχει και τα σύνορα οι Έλληνες τα φυλάμε» κατέληξε.

Χαρακτηριστικό είναι και το βίντεο – ντοκουμέντο που δόθηκε στη δημοσιότητα και δείχνει τη μαζική επίθεση που δέχθηκαν το βράδυ της Παρασκευής οι συνοριοφύλακες στις Καστανιές Εβρου από ανθρώπους που επιχείρησαν να περάσουν στην Ελλάδα.

Σε αυτό το βίντεο, οι πρόσφυγες χρησιμοποιούσαν πυρακτωμένα ξύλα, πέτρες ακόμη και δακρυγόνα τουρκικής προέλευσης προς τις δυνάμεις της αστυνομίας.

Οι αστυνομικές ενισχύσεις αναπτύσσονται κυρίως στο βόρειο τμήμα του Έβρου.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο θα υπάρξει και ενίσχυση των δυνάμεων σε ξηρά και θάλασσα.

Όπως είπε «μεταφέρονται δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού στον Έβρο ενώ πλέον στα νησιά επιχειρούν 52 σκάφη του λιμενικού και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού».

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024