Πάγια ρύθμιση : Ανοίγει η πλατφόρμα για τις οφειλές
Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουν οι οφειλέτες της Εφορίας για την πάγια ρύθμιση
Πρεμιέρα κάνει την Τετάρτη η νέα πάγια ρύθμιση των 24 – 48 δόσεων για τις οφειλές προς την Εφορία.
Η πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ανοίγει τις ηλεκτρονικές πύλες της και όσοι φορολογούμενοι είχαν αρρύθμιστες οφειλές την 1η Νοεμβρίου 2019.
Δηλαδή όσοι εντάχθηκαν στην πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων μετά την 1η Νοεμβρίου 2019, μπορούν να μεταπηδήσουν στη νέα ρύθμιση των 24-48 δόσεων.
Αντίθετα, όσοι είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση των 12 δόσεων τον περασμένο Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο δεν μπορούν να μεταφέρουν τις οφειλές τους στη νέα ρύθμιση.
Ποιες οφειλές αφορά η πάγια ρύθμιση
Οι οφειλές οι οποίες μπορούν να ρυθμιστούν είναι:
– βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες οφειλές ή δόσεις οφειλών, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση
– βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές που τελούν σε αναστολή πληρωμής, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.
Για την υπαγωγή στη ρύθμιση των οφειλών που ρυθμίζονται σε έως 24 δόσεις θα πρέπει να αποδεικνύεται η βιωσιμότητα του διακανονισμού.

Για τον σκοπό αυτό ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης, ο οφειλέτης πρέπει με υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 να δηλώνει:
– το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων (κινητή και ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής),
– απαιτήσεις από τρίτους
– πληροφορίες που θα περιλαμβάνουν οφειλές του σε ασφαλιστικά ταμεία ή άλλες υπηρεσίες του δημοσίου τομέα και άλλες πάγιες υποχρεώσεις προς τρίτους εφόσον υφίστανται και
– το τρέχον και το αναμενόμενο εισόδημά του.
Οι δόσεις
Ο αριθμός των δόσεων της ρύθμισης για τις έκτακτες οφειλές (π.χ. φόρος κληρονομιάς, πρόστιμα) οι οποίες ρυθμίζονται σε έως 48 δόσεις καθορίζεται με βάση την ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη, υπό τον όρο ότι το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 30 ευρώ.
Η καθυστέρηση πληρωμής μίας δόσης θα έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση αυτής με προσαύξηση 15%. Η δόση αυτή με την αναλογούσα προσαύξηση πρέπει να καταβληθεί το αργότερο μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης.
Για οφειλές που ρυθμίζονται σε περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις, το επιτόκιο προσαυξάνεται κατά 1,5%.
Οι κατασχέσεις
Η ένταξη των οφειλετών στη ρύθμιση δεν συνεπάγεται και αναστολή δεσμεύσεων και κατασχέσεων που είτε έχουν επιβληθεί είτε θα επιβληθούν.
Όπως προβλέπει η υπουργική απόφαση, στις περιπτώσεις που πιστώνονται ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς θα δεσμεύονται και θα κατάσχονται από τις φορολογικές αρχές προκειμένου να χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή του εκάστοτε ανεξόφλητου υπολοίπου των οφειλών που θα έχουν ενταχθεί στη νέα πάγια ρύθμιση.
- Ο Τζέιμς Μποντ δεν θα βγει στις σκοτεινές αίθουσες πριν το 2028
- ΣΥΡΙΖΑ για υποκλοπές: Η απόφαση του Αρείου Πάγου για υποκλοπές πλήττει τη Δημοκρατία
- Ο Κόντης ήταν μία μεταφυσική τιμωρία για τον Παναθηναϊκό
- Αγορές: Σε τεντωμένο σχοινί – Το ενεργειακό σοκ δεν έχει φανεί ακόμη
- Μεγάλο πλήγμα στον Παναθηναϊκό: Χάνει όλη τη σειρά με τη Βαλένθια ο Σλούκας!
- Μεταφορές χρημάτων, εκπτώσεις και πιστωτικές – Το Χ προσθέτει οικονομικές υπηρεσίες
- Λουτσέσκου μετά το Κύπελλο: «Είμαι συντετριμμένος – Ο ΠΑΟΚ είναι το σπίτι μου»
- Συνεργασία του Δήμου Χανίων και Αυστραλιανής Κυβέρνησης ενόψει της 85ης επετείου της Μάχης της Κρήτης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 27.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/anthony-E4SigA-v5l4-unsplash-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442