Τις αλλαγές στο ασφαλιστικό με πίνακες και παραδείγματα που αποδεικνύουν έμπρακτα τα οφέλη των συνταξιούχων αλλά και των ελεύθερων επαγγελματιών δημοσιεύει το Υπουργείο Εργασίας.

Τις αλλαγές στο ασφαλιστικό με πίνακες και παραδείγματα που αποδεικνύουν έμπρακτα τα οφέλη των συνταξιούχων αλλά και των ελεύθερων επαγγελματιών δημοσιεύει το Υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας τα παραδείγματα αυτά τονίζουν ξεκάθαρα τις μεγάλες διαφορές του νέου ασφαλιστικού νόμου με το νόμο 4387/16 του ΣΥΡΙΖΑ.

Με το νέο ασφαλιστικό νόμο, τα οφέλη για τους παλιούς και τους νέους συνταξιούχους που έχουν 30 ασφαλιστικά χρόνια και άνω είναι σημαντικά περισσότερα ενώ με το νέο σύστημα εισφορών η συντριπτική πλειοψηφία των ελ. επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών θα είναι ωφελημένη καθώς συνδυαστικά με τις φορολογικές ελαφρύνσεις, θα αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημά της, σύμφωνα με το Υπ. Εργασίας.

Το νέο ασφαλιστικό

Το νέο ασφαλιστικό σύστημα, τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, όπως διαμορφώνεται πλέον, αφήνει στο παρελθόν το στρεβλό, άδικο και αντισυνταγματικό νόμο Κατρούγκαλου-ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται να σταθεί αρωγός των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου και να ευνοήσει ιδιαίτερα τους σημερινούς και νέους εργαζόμενους ενισχύοντας την κοινωνία, την οικονομία και την ανάπτυξη.

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση ήρθε για να μείνει και να καθιερώσει, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, ένα νέο, σύγχρονο, ευέλικτο και δίκαιο περιβάλλον κοινωνικής ασφάλισης καλλιεργώντας εκ νέου την εμπιστοσύνη, την αξιοπιστία και την ασφαλιστική συνείδηση σε όλους τους ασφαλισμένους».

Για παράδειγμα, ασφαλισμένος με 33 έτη ασφάλισης και αποδοχές 2000 ευρώ μισθό, με το νομοσχέδιο Βρούτση προκύπτει κύρια σύνταξη 1030 ευρώ έναντι 997 ευρώ που προκύπτει με το νόμο Κατρούγκαλου. Ασφαλσιμένος 36 έτη ασφάλισης και αποδοχές 2500 ευρώ/μήνα, με το ν/σ Βρούτση θα πάρει κύρια σύνταξη ύψους 1379 ευρώ ενώ με το νόμο Κατρούγκαλου θα έπαιρνε σύνταξη 1269 ευρώ.

Όσον αφορά το νέο σύστημα ελεύθερης επιλογής εισφορών, επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 6000 ευρώ, με το νόμο Κατρούγκαλου, καταβάλλει ετησίως 2102 ευρώ για εισφορές και 858 ευρώ φόρο, ενώ με το νομοσχέδιο Βρούτση προκύπτουν μεν εισφορές 2516 ευρώ (κατ΄ελάχιστον) αλλά φόρο (με τους νέους συντελεστές που θέσπισε η κυβέρνηση ΝΔ από φέτος) 314 ευρώ. Συνεπώς από φόρους και εισφορές, προκύπτει ελάφρυνση 130 ευρώ ετησίως.

Για εισόδημα 35032 ευρώ, επαγγελματίας -με το νόμο Κατρούγκαλου – καταβάλλει εισφορές 7105 ευρώ ετησίως και 6699 φόρο. Με το ν/σ Βρούτση σε συνδυασμό με τους νέους φορολογικούς συντελεστές,μπορεί να καταβάλλει εισφορές 3019 ευρώ, ενώ θα πληρώσει φόρο 6625 ευρώ. Συνεπώς θα προκύψει ελάφρυνση 4160 ευρώ.

Παραδείγματα εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και νέων μέχρι πέντε έτη δραστηριότητας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr