Τα 100 χρόνια δράσης του γιόρτασε, με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του, ένας από τους ιστορικότερους φορείς της Ελλάδας, ο Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας.

Τα 100 χρόνια δράσης του γιόρτασε, με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του, ένας από τους ιστορικότερους φορείς της Ελλάδας, ο Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας.

Από τις γραμμές του Συλλόγου, ο οποίος ιδρύθηκε το 1920 ως τμήμα της μεγάλης διεθνούς οργάνωσης υπέρ της γυναικείας ψήφου «International Woman Suffrage Alliance», πέρασαν ως στελέχη εμβληματικές προσωπικότητες: Ανάμεσά τους η ιδρύτριά του Αύρα Θεοδωροπούλου, η Μαρία Νεγρεπόντη, η Ρόζα Ιμβριώτη, η Μαρία Σβώλου, η Ελένη Ουράνη (Άλκης Θρύλος), η επί σειρά ετών πρόεδρος Αλίκη Γιωτοπούλου- Μαραγκοπούλου αλλά και άνδρες όπως ο Δημήτρης Γληνός, ο Αλέξανδρος Δελμούζος, ο Μανώλης Τριαναταφυλλίδης κ.α.

Οι πρωτοποριακές ιδέες και οι αγώνες του Συνδέσμου απέφεραν κατακτήσεις στις οποίες βασίστηκαν οι επόμενες γενιές. Εκφωνώντας την ομιλία της η πρόεδρος του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας Ειρήνη Φερέτη, εγκληματολόγος- κοινωνιολόγος και εμπειρογνώμων στο Παρατηρητήριο για την βία Κατά των Γυναικών του European Women’s Lobby, αναφέρθηκε στην μακραίωνη δράση του Συνδέσμου για την πολιτική, κοινωνική και οικονομική εξύψωση της γυναίκας, για ίσα πολιτικά δικαιώματα, για πρόσβαση των γυναικών σε όλα τα επαγγέλματα και τα δημόσια λειτουργήματα, για ίση αμοιβή εργασίας, για την εξομοίωση των εκτός γάμου παιδιών με τα παιδιά ενός γάμου και για την πλούσια κοινωνική του δράση που σήμερα χαράζει το δρόμο για νέες διεκδικήσεις.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας απένειμε το δημοσιογραφικό βραβείο «Παύλος Παλαιολόγος» στη δημοσιογράφο της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, Κατερίνα Ροββά «για την σωστή και συστηματική υποστήριξη των θεμάτων ισότητας γυναικείου φύλου μέσω των ρεπορτάζ της την χρονιά που πέρασε». Παραλαμβάνοντας το βραβείο, το οποίο καθιερώθηκε το 1979, η Κατερίνα Ροββά επεσήμανε μεταξύ άλλων «πως όσο οι άνθρωπος βάλλεται, τόσο αυξάνεται η ανάγκη η γυναίκα να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κοινωνία» και πρόσθεσε πως έναν αιώνα μετά την ίδρυση του συνδέσμου η αναγκαιότητα για νέους αγώνες και πιο στοχευμένες παρεμβάσεις παραμένει επίκαιρη όσο ποτέ.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr