Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Ραγδαία εξάπλωση στην Ιταλία - Ανησυχητικά νέα από το «Diamond Princess»

Κοροναϊός: Ραγδαία εξάπλωση στην Ιταλία – Ανησυχητικά νέα από το «Diamond Princess»

Τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ιταλία μέχρι αυτή την στιγμή έχουν αγγίξει τα πενήντα εννέα, έχοντας υπερτριπλασιαστεί σε λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο.Την ίδια στιγμή, έχουμε την παραδοχή από την Ιαπωνία ότι 23 επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess εγκατέλειψαν το πλοίο χωρίς να περάσουν από τους ιατρικούς ελέγχους.

Εντείνεται η ανησυχία στην  Ιταλία, όπου εξαπλώνεται ραγδαία ο κοροναϊός, χτυπώντας καμπανάκι και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τα κρούσματα του κοροναϊού στην γειτονική χώρα, μέχρι αυτή την στιγμή έχουν αγγίξει τα πενήντα εννέα, έχοντας υπερτριπλασιαστεί σε λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο, με τις αρχές να έχουν επιβεβαιώσει τον θάνατο δύο ανθρώπων από την ιογενή πνευμονία.

Το απόγευμα του Σαββάτου έγινε γνωστό ότι διαγνώσθηκε και στο Μιλάνο,  ασθενής ( ο πρώτος στην πόλη αυτή) θετικός στον ιό.

Αρκετές πόλεις στα βόρεια της χώρας βρίσκονται σε άτυπη απομόνωση λαμβάνοντας έκτακτα μέτρα ασφαλείας.

Την ίδια στιγμή, έχουμε την παραδοχή από την Ιαπωνία ότι 23 επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess εγκατέλειψαν το πλοίο χωρίς να περάσουν από τους ιατρικούς ελέγχους για τον ιό Covid-19.

Όλα αυτά χωρίς να συνυπολογιστεί το νέο δεδομένο σχετικά με την περίοδο επώασης του ιού, καθώς ένας 70χρονος στην επαρχία Χουμπέι παρουσίασε συμπτώματα 27 κι όχι 14 ημέρες μετά τη μόλυνση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, στο μεταξύ,  ανησυχεί για την ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται ο ιός στο Ιράν και για τους κινδύνους που υπάρχουν για άλλες χώρες, όπως ο Λίβανος.

Ραγδαία εξάπλωση

Τα 59 έχουν αγγίξει τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ιταλία μέχρι αυτή την στιγμή  έχοντας υπερτριπλασιαστεί σε λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο, με τις αρχές να έχουν επιβεβαιώσει τον θάνατο δύο ανθρώπων από την ιογενή πνευμονία.

Το απόγευμα του Σαββάτου ανακοινώθηκε ότι την ερχόμενη Δευτέρα το δικαστήριο του Μιλάνου θα παραμείνει κλειστό. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία, στο Μιλάνο διαγνώσθηκε, ο πρώτος ασθενής θετικός στον ιό.

Η μεγάλη, ετήσια έκθεση γυαλιών που έπρεπε να ανοίξει τις πύλες της σε λίγες ημέρες στην ιταλική συμπρωτεύουσα, ακυρώθηκε.

Μέτρα σε περιοχές του Βορρά- «Μην φιλιέστε» ζήτησε επίσκοπος από τους πιστούς

Σε σειρά περιοχών του ιταλικού Βορρά, λαμβάνονται νέα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης της ασθένειας.

Ο επίσκοπος της Πιατσέντσα, ζήτησε από τους πιστούς να μην φιληθούν σε ένδειξη χριστιανικής αγάπης, αύριο, στο τέλος της λειτουργίας και να λάβουν την καθολική θεία κοινωνία με το χέρι, και όχι με το στόμα.

Στους δέκα δήμους της Λομβαρδίας στους οποίους σημειώθηκαν τα περισσότερα κρούσματα, απόψε θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα διασκέδασης.

Στο μεταξύ, ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Κόντε, στην έδρα της Πολιτικής Προστασίας, στην Ρώμη.

Στόχος του συμβουλίου, να εξετασθεί η λήψη νέων, έκτακτων μέτρων προστασίας από τον κοροναϊό.

Diamond Princess : Επιβάτες εγκατέλειψαν το πλοίο χωρίς να περάσουν από τους ιατρικούς ελέγχους

Την ανησυχία εντείνει περαιτέρω, η παραδοχή της Ιαπωνίας, ότι 23 επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess εγκατέλειψαν το πλοίο χωρίς να περάσουν από τους ιατρικούς ελέγχους για τον ιό Covid-19.

«Εκφράζουμε την βαθιά μας λύπη για το επιχειρησιακό σφάλμα εκ μέρους μας που προκάλεσε την κατάσταση αυτή», δήλωσε ο ιάπωνας υπουργός Υγείας Κατσουνόμπου Κάτο κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δηλώνοντας ότι οι εν λόγω επιβάτες θα περάσουν και πάλι ιατρικούς ελέγχους για τον ιό.

Οι υγειονομικές αρχές της Ιαπωνίας επέτρεψαν αυτήν την εβδομάδα σε 970 άτομα να αποβιβασθούν από το πλοίο έπειτα από τα αρνητικά αποτελέσματα των τεστ στα οποία υποβλήθηκαν.

Ομως, μεταξύ των ανθρώπων που αποβιβάσθηκαν, δύο Αυστραλοί και μία Ισραηλινή βρέθηκαν θετικοί στον ιό μετά την επιστροφή τους στις χώρες τους.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, περί τους εκατό επιβάτες που βρέθηκαν σε στενή επαφή με τους επιβάτες που έχουν προσβληθεί στο Diamond Princess άρχισαν σήμερα να αποβιβάζονται και να τίθενται σε καραντίνα στο λιμάνι της Γιοκοχάμα.

Επιβάτες και μέλη του πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου επαναπατρίσθηκαν: 32 στο Ηνωμένο Βασίλειο, 6 στην Ρουμανία, 2 στην Ελλάδα.

Ολοι οι ιάπωνες επιβάτες έχουν αποβιβασθεί από το πλοίο, αλλά ξένοι επιβάτες παραμένουν σε αυτό περιμένοντας την άφιξη των αεροσκαφών που έχουν ναυλωθεί για τον επαναπατρισμό τους.

Περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι, μέλη του πληρώματος του Diamond Princess θα τεθούν στην συνέχεια σε καραντίνα 14 ημερών. Πολλοί από αυτούς δεν τέθηκαν σε απομόνωση, διότι έπρεπε να διασφαλίσουν την λειτουργία του πλοίου και την παροχή υπηρεσιών.

Για την ακρίβεια, σέρβιραν τα γεύματα στους επιβάτες που βρίσκονταν αποκλεισμένοι στις καμπίνες τους, γεγονός που προκάλεσε επικρίσεις για τους κινδύνους διάδοσης του ιού επί του πλοίου.

Ο ιάπωνας υπουργός Υγείας προσπάθησε να δικαιολογήσει την διαδικασία της καραντίνας που εφαρμόσθηκε επί του πλοίου δηλώνοντας στην ιαπωνική τηλεόραση ότι δεν υπάρχει ιατρική δομή που να μπορεί να υποδεχθεί περισσότερα από 3.000 άτομα.

Αρνητικά τα δείγματα των Ελλήνων

Υπενθυμίζεται ότι τα δείγματα των εξετάσεων για κοροναϊό των δύο Ελλήνων, που επέβαιναν στο Diamond Princess και επαναπατρίστηκαν σήμερα από την Ιαπωνία, ήταν αρνητικά. 

Σημειώνεται ωστόσο ότι θα παραμείνουν σε εθελούσια καραντίνα στο νοσοκομείο  Σωτηρία,  για δεκατέσσερις ημέρες.

Οι δύο Έλληνες πολίτες δεν είχαν εμφανίσει καμία συμπτωματολογία και είχαν αρνητικό έλεγχο από ιατρικά κλιμάκια στην Ιαπωνία και στην Ιταλία.

Σοβαρή η κατάσταση στη Νότια Κορέα

Ο ρυθμός εξάπλωσης της επιδημίας της νέας ιογενούς πνευμονίας γνώρισε σήμερα αιφνίδια επιτάχυνση εκτός της Κίνας, ιδιαίτερα στην Νότια Κορέα, όπου η κατάσταση κρίνεται «σοβαρή», και στο Ιράν, όπου έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο πέντε ανθρώπων, δηλαδή τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων που έχουν καταγραφεί σε χώρα εκτός της Απω Ανατολής.

Στο Ιράν καταγράφηκαν 10 νέα κρούσματα, που ανεβάζουν στούς 28 τον συνολικό αριθμό των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό Covid-19 στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Ανησυχεί ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανησυχεί για την ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται ο ιός στο Ιράν και για τους κινδύνους που υπάρχουν για άλλες χώρες, όπως ο Λίβανος.

«Είδαμε μία πολύ ταχεία αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες», διαπιστώνει η Σιλβί Μπριάν, διευθύντρια του τμήματος Παγκόσμια Προετοιμασία για τους Κινδύνους Μετάδοσης του ΠΟΥ.

Και επισημαίνει τον «εν δυνάμει κίνδυνο για αύξηση των εξαγόμενων κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανησυχεί για τον κίνδυνο διάδοσης του Covid-19 σε χώρες τα συστήματα υγείας των οποίων είναι επισφαλή», προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσιους.

Αναφερόταν σε πολλές αφρικανικές χώρες οι υποδομές υγείας και το ιατρικό προσωπικό των οποίων δεν είναι προετοιμασμένα για να αντιμετωπίσουν την επιδημία. Προς το παρόν, στην αφρικανική ήπειρο, μόνο η Αίγυπτος έχει καταγράψει επιβεβαιωμένο κρούσμα της επιδημίας.

«…μη εντοπισμένες αλυσίδες διάδοσης εκτός της Κίνας»

Ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πιθανόν να είναι υποτιμημένος: μελέτη που δημοσιεύθηκε χθες από το Κέντρο Λοιμωδών Νόσων του Imperial College του Λονδίνου «εκτιμά ότι περί τα δύο τρία των κρουσμάτων του Covid-19 που βγήκαν από την Κίνα δεν έχουν εντοπισθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, με εν δυνάμει αποτέλεσμα πολλαπλές μη εντοπισμένες αλυσίδες διάδοσης εκτός της Κίνας».

Επιπλέον, παρά τις προφυλάξεις (καραντίνα, περιορισμός, συστηματική θερμομέτρηση…), ορισμένα κρούσματα μπορεί να διαφεύγουν. Η Ιαπωνία παραδέχθηκε σήμερα ότι 23 επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess εγκατέλειψαν το πλοίο χωρίς να περάσουν από τους ιατρικούς ελέγχους για τον ιό Covid-19.

Την στιγμή που η ασθένεια έχει ήδη πλήξει 77.000 ανθρώπους στον κόσμο, η Ιταλία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που καταγράφει θανατηφόρα κρούσματα μεταξύ των πολιτών της: μία γυναίκα 75 ετών και ένας άνδρας 78 επί 60 κρουσμάτων συνολικά στο βόρειο τμήμα της χώρας. Σχολεία, εκκλησίες, αθλητικές εγκαταστάσεις , βιβλιοθήκες και άλλοι δημόσιοι χώροι έχουν κλείσει σε δέκα ιταλικές πόλεις.

Εκτός της ηπειρωτικής Κίνας, περισσότερα από 1.300 κρούσματα έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα, κυρίως στην Νότια Κορέα και στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess στην Ιαπωνία.

Διακοπή λειτουργίας ενός εργοστασίου Samsung

Στην Νότια Κορέα, ανακοινώθηκε σήμερα και δεύτερος θάνατος και ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατακόρυφα με 229 νέες περιπτώσεις, επί 433 συνολικά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Η επιδημία εισήλθε σε «σοβαρό στάδιο και η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να προλάβει την εξάπλωση», δήλωσε ο πρωθυπουργός Τσουν Σιε-κιουν.

Η μία από τις εστίες του ιού είναι το νοσοκομείο του Τσονγκντό: 95 από τα πρόσφατα κρούσματα συνδέονται με ασθενείς ή μέλη του προσωπικού αυτού του νοσοκομείου, όπου είχαν νοσηλευθεί οι δύο ασθενείς που κατέληξαν.

Η άλλη εστία είναι η Εκκλησία του Shincheonji, στην πόλη Νταεγκού. Συνολικά, περισσότερα από 200 μέλη αυτής της χριστιανικής αίρεσης έχουν προσβληθεί.

Ενας υπάλληλος του εργοστασίου Samsung Electronics στο Γκουμί, σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από την Σεούλ, έχει προσβληθεί και η μονάδα διέκοψε την λειτουργία της μέχρι την Δευτέρα.

Στην Ιαπωνία, το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess παραμένει η σημαντικότερη εστία της επιδημίας εκτός της Κίνας. Από τους 3.711 επιβαίνοντες, τουλάχιστον 630 προσβλήθηκαν από τον ιό.

Επιβράδυνση της εξάπλωσης στην Κίνα

Στην ηπειρωτική Κίνα αντίθετα, η τάση είναι προς την επιβράδυνση: 109 νέοι θάνατοι ανακοινώθηκαν σήμερα, έναντι 118 χθες, επί συνολικού αριθμού 2.345 θανάτων.

Αλλά και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώθηκε, με 400 νέες περιπτώσεις σήμερα, έναντι 900 χθες. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Κίνα έχει ξεπεράσει τις 76.000.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024