Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Λακκοτρύπης : Πρόθεση της Τουρκίας να μετατρέψει την Ανατολική Μεσόγειο σε τουρκική λίμνη

Λακκοτρύπης : Πρόθεση της Τουρκίας να μετατρέψει την Ανατολική Μεσόγειο σε τουρκική λίμνη

Για σημαντικές ανακαλύψεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στην Κύπρο, έκανε λόγο ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, Γεώργιος Λακκοτρύπης στην ομιλία του στην ημερίδα του μορφωτικού ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ

Για σημαντικές ανακαλύψεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στην Κύπρο, έκανε λόγο ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, Γεώργιος Λακκοτρύπης στην ομιλία του στην ημερίδα του μορφωτικού ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών και τόνισε πως παρά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, η χώρα του προσελκύει συνεχώς μεγάλες εταιρίες και προωθεί τα συμφέροντά της.

«Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θα μπορούσε να αποτελέσει το ρόλο μιας εναλλακτικής πηγής εφοδιασμού, αλλά και διαδρομών για την ΕΕ. Υπό αυτό πρίσμα θα πρέπει να εξετάσουμε την παραβατικότητα και την επιθετικότητα της Τουρκίας και είναι γι αυτό το λόγο που πλέον η γεωλογία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την γεωπολιτική. […] Το παιχνίδι και το ενδιαφέρον δεν είναι μονό για τις ενεργειακές πηγές, αλλά αφορά και για τις ενεργειακές διαδρομές».

«Προσδοκούμε με το επικείμενο ερευνητικό πρόγραμμα να έχουμε ακόμη περισσότερες ανακαλύψεις που θα μας επιτρέψουν να έχουμε πολύ μεγάλες επιλογές σε ότι αφορά τον τρόπο εκμετάλλευσης και τους διαδρόμους που θα επιλεγούν», επεσήμανε χαρακτηριστικά. «Η άλλη επιλογή θα ήταν η αδράνεια».

Όπως τόνισε ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, «η Τουρκία προσπαθεί μέσω των παράνομων ενεργειών της να μας οδηγήσει σε κάποια λάθη που θα της επιτρέψουν να νομιμοποιήσει αυτές τις παρανομίες της. Πρόθεση της Τουρκίας είναι να μετατρέψει την Ανατολική Μεσόγειο σε τουρκική λίμνη».

«Αν βάλουμε στη ζυγαριά τις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδος που σέβονται απόλυτα το διεθνές δίκαιο […] και από την άλλη τις ενέργειες της Τουρκίας-αν υποθέσουμε ότι δεχτεί κάποια στιγμή να πάει έναντι της Κύπρου στη Χάγη- είναι ξεκάθαρο που θα γύρει η πλάστιγγα», πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε λανθασμένες τις φωνές που καλούν την Κύπρο να παγώσει το ενεργειακό της πρόγραμμα ή την καλούν να κάνει την Τουρκία ισότιμο μέλος σε όσα διαδραματίζονται στην περιοχή, χωρίς αυτή πρώτα να σέβεται το διεθνές δίκαιο.

Κ. Γκουλέκας: Πρωτοφανής σε ένταση και σε διάρκεια η τουρκική προκλητικότητα

Για τουρκική επιθετικότητα πρωτοφανή σε ένταση και σε διάρκεια έκανε λόγο από την πλευρά του ο πρόεδρος διαρκούς επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων και άμυνας της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.

«Είναι η πρώτη φορά που έχουμε τόσο παρατεταμένη περίοδο έντασης», σημείωσε και πρόσθεσε πως η γειτονική χώρα προβάλει καινοφανείς ισχυρισμούς ουσιαστικά ανατρέποντας τις ίδιες τις θέσεις της.

«Ανατρέποντας σε αρχεία, όλα αυτά που σήμερα αποτελούν γκρίζες ζώνες για την Τουρκία, σύμφωνα με την Τουρκία ανήκουν στη χώρα μας, ανήκουν στην Ελλάδα. Σε παλαιότερους χάρτες της όλα αυτά που σήμερα γκριζάρει η Τουρκία δεν υπάρχουν παρά μόνο σε ελληνική περιοχή».

«Για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την ειρήνη μας, οφείλουμε μαζί με την εμμονή μας στο διεθνές δίκαιο, παράλληλα να εργαζόμαστε έχοντας και ένα πολύ ισχυρό αποτρεπτικό παράγοντα και αυτός δε μπορεί να είναι άλλος από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας», επεσήμανε ο κ. Γκιουλέκας και υπογράμμισε την ανάγκη χάραξης μιας εθνικής πολιτικής και εθνικής γραμμής από όλες τις πολιτικές δυνάμεις παρά τις επιμέρους διαφορετικές προσεγγίσεις.

Η ημερίδα του μορφωτικού ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ με τίτλο «Ασφάλεια και προοπτικές για τους νέους ενεργειακούς δρόμους στην Ανατολική Μεσόγειο» πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή την παρουσίαση της έκδοσης «Εθνικά θέματα, εξωτερική πολιτική και Τύπος». Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ και ο Κύπριος πρέσβης Κυριάκος Κενεβέζος.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024