Η κυβέρνηση πιέζει τράπεζες και funds στα χέρια των οποίων περνάνε στεγαστικά δάνεια να προσφέρουν ευνοϊκές ρυθμίσεις

Τα πάνω κάτω έρχονται για τους οφειλέτες που έχουν κόκκινα δάνεια.

Ενυπόθηκα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια θα μεταφερθούν σε funds με αποτέλεσμα να αλλάξουν ριζικά οι κανόνες που τα διέπουν, όπως αποκαλύπτει στο Mega ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων Γιώργος Ρούσκας.

Θα υπάρξει κοινοτική οδηγία που θα προβλέπει ότι τα δάνεια που περνάνε στα funds θα διέπονται όχι από το ελληνικό δίκαιο, αλλά από το δίκαιο της χώρας που έχει την έδρα του το fund.

Η κυβέρνηση πιέζει τράπεζες και funds στα χέρια των οποίων περνάνε στεγαστικά δάνεια να προσφέρουν ευνοϊκές ρυθμίσεις και όρους αποπληρωμής στους δανειολήπτες, ώστε να τακτοποιηθεί μεγάλο ποσοστό αυτών των δανείων και να περιορισθεί κατά το δυνατόν ο αριθμός των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Τα κόκκινα δάνεια

Στα τέλη Απριλίου εκπνέει η προθεσμία για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Από την άλλη πλευρά οι δανειστές δεν δίνουν άλλο περιθώριο στην ελληνική κυβέρνηση για νομοθετικές πρωτοβουλίες που είτε θα παρέτειναν το ισχύον καθεστώς, είτε θα οδηγούσαν σε νέα ρύθμιση.

Καθεστώς προστασίας πρώτης κατοικίας δεν υπάρχει στην Ε.Ε. – και αυτό απαιτούν οι δανειστές να ισχύσει τώρα και στην Ελλάδα.

Το θέμα, σχολίασε στο MEGA, ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων, Γιώργος Ρούσκας.

Τους τελευταίους μήνες άλλωστε όλα και περισσότεροι δανειολήπτες σπεύδουν στις τράπεζες για να ρυθµίσουν τα δάνειά τους.

Οι τράπεζες κατά τη διάρκεια του 2019 πραγματοποίησαν περίπου 80.000 με 100.000 ρυθμίσεις «κόκκινων»  δανείων συνολικά, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Οι πλειστηριασμοί

Στόχος του οικονομικού επιτελείο της κυβέρνησης είναι να αποφευχθούν οι πλειστηριασµοί πρώτης κατοικίας που αφορούν τα χαµηλά και µεσαία εισοδήµατα, αλλά να βγουν στο «σφυρί» όσοι θεωρούνται στρατηγικοί κακοπληρωτές αλλά και περιουσίες σε ακριβές περιοχές.

Για τον λόγο αυτό, με email απευθύνθηκε η Γενική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους στους 40.000 δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια και ενέχυρο πρώτη κατοικία, που μπήκαν στην πλατφόρμα για τη ρύθμιση της οφειλής τους, δέχθηκαν την άρση του απορρήτου, αλλά δεν προχώρησαν σε συμφωνία με τις τράπεζες.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr