Η Μαλαισία ποτέ δεν απέκλεισε την πιθανότητα ο ίδιος ο πιλότος της πτήσης MH370 της Malaysia Airlines που αγνοείται από το 2014 να έριξε εσκεμμένα το αεροπλάνο, δήλωσε σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Νατζίμπ Ραζάκ.

Ο Νατζίμπ, που ήταν πρωθυπουργός όταν η MH370 με 239 επιβαίνοντες εξαφανίστηκε πριν από σχεδόν έξι χρόνια, απαντούσε σε σχόλια του πρώην πρωθυπουργού της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ, που δήλωσε ότι πολύ υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στη Μαλαισία θεωρούσαν από πολύ νωρίς ότι πρόκειται για αυτοκτονικό διάβημα του πιλότου Ζάχαρι Άχμαντ Σαχ.

«Αντιλήφθηκα σαφώς ότι πολύ υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της μαλαισιανής κυβέρνησης θεωρούσαν από πάρα πολύ νωρίς ότι επρόκειτο για αυτοκτονικό διάβημα του πιλότου», είπε ο Άμποτ σε ντοκιμαντέρ του τηλεοπτικού δικτύου Sky News για την αεροπορική τραγωδία που μεταδόθηκε σήμερα.

Ο Νατζίμπ δήλωσε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Free Malaysia Today ότι αξιωματούχοι της Μαλαισίας είχαν εξετάσει ένα τέτοιο σενάριο κατά τη διάρκεια των ερευνών τους, αλλά επέλεξαν να μην κάνουν γνωστές τις απόψεις τους στην κοινή γνώμη.

«Θα θεωρείτο άδικο και νομικά ανεύθυνο από τη στιγμή που τα μαύρα κουτιά που περιλαμβάνουν τον καταγραφέα συνομιλιών στο πιλοτήριο δεν είχαν βρεθεί και κατά συνέπεια δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για το κατά πόσο ο πιλότος είχε την αποκλειστική ή τη μερική ευθύνη», δήλωσε ο Νατζίμπ. «Και πάλι πρέπει να τονίσω ότι αυτό το πιθανό σενάριο ποτέ δεν αποκλείστηκε κατά τη διάρκεια των προσπαθειών αναζήτησης και των ερευνών, όπου καταβλήθηκαν όλες οι δυνατές προσπάθειες». Εκπρόσωπος του Νατζίμπ επιβεβαίωσε τα σχόλιά του.

Το υπουργείο Μεταφορών της Μαλαισίας αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο. Οι αρχές είχαν στο παρελθόν ανακοινώσει ότι δεν υπάρχει τίποτα ύποπτο στο παρελθόν του πιλότου, στην εκπαίδευση ή τη νοητική του κατάσταση, αλλά δεν είχαν αποκλείσει την πιθανότητα το αεροσκάφος να εξετράπη εσκεμμένα της πορείας του.

Ο Νατζίμπ δήλωσε ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να υποπτεύονται οι αρχές την εμπλοκή του Ζάχαρι, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι είχε στην κατοχή του έναν ερασιτεχνικό εξομοιωτή πτήσης, καθώς και τα ευρήματα σύμφωνα με τα οποία οι αναμεταδότες του αεροσκάφους είχαν απενεργοποιηθεί λίγο αφότου είχε βγει από τον εναέριο χώρο της Μαλαισίας.

Η πτήση MH370 έγινε ένα από τα μεγαλύτερα αεροπορικά μυστήρια του κόσμου όταν εξαφανίστηκε στις 8 Μαρτίου του 2014 πετώντας από την Κουάλα Λουμπούρ προς το Πεκίνο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο