Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ιρλανδία - Δημοσκόπηση : Όχι σε απόσχιση από τη Βρετανία λένε οι βορειοϊρλανδοί

Ιρλανδία – Δημοσκόπηση : Όχι σε απόσχιση από τη Βρετανία λένε οι βορειοϊρλανδοί

H πλειοψηφία των ψηφοφόρων στη Βόρεια Ιρλανδία θα ήταν αντίθετη σε μια απόσχιση της περιοχής από το Ηνωμένο Βασίλειο για να σχηματισθεί μια ενωμένη Ιρλανδία, αν διενεργείτο αύριο δημοψήφισμα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Belfast Telegraph.

H πλειοψηφία των ψηφοφόρων στη Βόρεια Ιρλανδία θα ήταν αντίθετη σε μια απόσχιση της περιοχής από το Ηνωμένο Βασίλειο για να σχηματισθεί μια ενωμένη Ιρλανδία, αν διενεργείτο αύριο δημοψήφισμα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Belfast Telegraph.

Την ιρλανδική ενοποίηση θα στήριζε μόλις το 29% των ψηφοφόρων, με το 52% να είναι αντίθετο, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σε δείγμα 2.000 ανθρώπων και οργανώθηκε από το πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ και από το Βρετανικό Συμβούλιο Οικονομίας και Κοινωνικής Έρευνας. Το υπόλοιπο 19% απάντησε ότι δεν γνωρίζει τι θα ψήφιζε.

Αν εξαιρούνταν οι απαντήσεις «δεν γνωρίζω», το ποσοστό εκείνων που θα στήριζαν την παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο θα κυμαινόταν στο 65% έναντι 35%, έδειξε η δημοσκόπηση.

«Τα δεδομένα προσφέρουν ένα αντίδοτο στον πρόσφατο ενθουσιώδη σχολιασμό σχετικά με το πόσο επικείμενη είναι η ιρλανδική ενοποίηση», σχολιάζει ο Τζον Τονγκ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ και επικεφαλής της έρευνας.

Αλλά, όπως προσθέτει ο ίδιος, η δημοσκόπηση δείχνει μια αύξηση 2% στο ποσοστό στήριξης της ιρλανδικής ενοποίησης, σε σχέση με την τελευταία δημοσκόπηση του 2017, ένας ρυθμός αύξησης που θα οδηγούσε σε μια πλειοψηφία υπέρ μιας ενωμένης Ιρλανδίας εντός δύο δεκαετιών.

Με βάση την ειρηνευτική Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998 για την Βόρεια Ιρλανδία, η οποία τερμάτισε δεκαετίες βίας ανάμεσα στους κυρίως Καθολικούς εθνικιστές, που επιδιώκουν την επανένωση όλου του νησιού, και τους ενωτικούς Προτεστάντες, που επιθυμούν να παραμείνουν μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, η βρετανική κυβέρνηση μπορεί να διοργανώσει δημοψήφισμα.

Το Σιν Φέιν, το ιρλανδικό εθνικιστικό κόμμα τόσο στην Ιρλανδία όσο και στη Βόρεια Ιρλανδία, που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους στις πρόωρες εκλογές στη Βόρεια Ιρλανδία στις αρχές του μήνα, έχει ανακοινώσει ότι επιθυμεί την διενέργεια δημοψηφίσματος από το Λονδίνο εντός πενταετίας.

Κληθέντες να αυτοχαρακτηριστούν ιδεολογικά, το 28% απάντησαν «ενωτικοί», το 25% «εθνικιστές» και το 40% κανένα από τα δύο.

Η μεγάλη πλειοψηφία των αυτοχαρακτηριζόμενων εθνικιστών υποστήριξε μια ενωμένη Ιρλανδία και η μεγάλη πλειοψηφία των ενωτικών ήταν αντίθετη. Αλλά υπήρξε επίσης και μια ξεκάθαρη πλειοψηφία κατά της ενοποίησης μεταξύ των ερωτηθέντων που αυτοχαρακτηρίστηκε «κανένα από τα δύο», καθώς το 73% εξ αυτών απάντησε ότι θα στήριζε την παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στο διάστημα μεταξύ 28 Δεκεμβρίου 2019 και 11 Φεβρουαρίου από την εταιρεία Social Market Research.

inSports

Αποθέωση από πλήθος κόσμου και στη Μυτιλήνη για τα ευρωπαϊκά τρόπαια του Ολυμπιακού (pics)

Πλήθος κόσμου του Ολυμπιακού έδωσε το «παρών» για να φωτογραφηθεί με τα δύο ευρωπαϊκά τρόπαια που σήκωσε ο σύλλογος.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024