Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o

«Έτσι θέλει να ανακτήσει την εξουσία o Τσίπρας»

Το προσφυγικό σε Ελλάδα και Κύπρο απασχολεί για μία ακόμη φορά τον γερμανικό τύπο. Δεν λείπουν όμως και τα δημοσιεύματα για την ελληνική οικονομία, καθώς και για τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

«Έτσι θα ανακτήσει την εξουσία ο πρώην πρωθυπουργός Τσίπρας» επιγράφεται ανταπόκριση από την Αθήνα στην ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt, που αναφέρεται στην προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να διευρύνει τον ΣΥΡΙΖΑ προς τον χώρο του Κέντρου και να αλλάξει την ονομασία του κόμματος. Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος «κατ’ αυτόν τον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ πολιορκεί και ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Το σοσιαλδημοκρατικό αυτό κόμμα, με σύμβολο τον πράσινο ήλιο, είχε κυριαρχήσει την πολιτική σκηνή της Ελλάδας στη δεκαετία του ’90, αλλά βρίσκεται σε παρακμή από το 2010, όταν, στην αρχή της οικονομικής κρίσης, ακολούθησε πρόγραμμα σκληρών περικοπών. Πολλά από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη μεταπηδήσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή ακριβώς την εισροή θέλει να σταματήσει η ισχυρή κομμουνιστική πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι θιασώτες της παραδοσιακής γραμμής, που εκπροσωπούν περίπου το ένα τρίτο στην κοινοβουλευτική ομάδα και στα κομματικά όργανα, δεν θέλουν (πολιτικό) άνοιγμα. Φοβούνται την ιδεολογική μόλυνση με θεωρίες σοσιαλδημοκρατικές ή- ακόμα χειρότερα- φιλελεύθερες».

Ποιος θα κερδίσει τελικά σε αυτή την πολιτική κόντρα; Για τον αρθρογράφο δεν υπάρχει καμία αμφιβολία: «Ο Τσιπρας. Άλλος πόλος έλξης δεν υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς εκείνον το κόμμα θα φυτοζωούσε και πάλι, όπως συνέβαινε πριν από την κρίση. Την εποχή εκείνη τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνονταν μεταξύ τρία και πέντε τοις εκατό. Κατά συνέπεια η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Τσίπρα δεν είναι να αναδειχθεί νικητής από τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, αλλά να διατηρήσει το κόμμα ενωμένο. Ήδη στις παρυφές της Αριστεράς δραστηριοποιείται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές έφτασε το 3,4%, βγάζοντας εννέα βουλευτές. O Τσίπρας δεν αντέχει άλλη απόσχιση, εάν θέλει να επιστρέψει στην εξουσία».

«Καλές ειδήσεις» από την Ελλάδα

Δέκα χρόνια πέρασαν από τότε που ξέσπασε η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, παρασύροντας στη δίνη της την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Τι συμβαίνει σήμερα; Η κυριακάτικη έκδοση της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAS) κάνει λόγο για «απρόσμενη άνοδο στις χώρες της κρίσης» και αναφέρεται αναλυτικά στην Ελλάδα: «Η χώρα που χτυπήθηκε πρώτη, αλλά και πιο σκληρά απ΄όλες από την κρίση, παράγει επιτέλους καλές ειδήσεις. Τον περασμένο χρόνο το χρηματιστήριο ήταν το πιο επιτυχημένο στον κόσμο με τις τιμές των μετοχών να ανεβαίνουν κατά 50%. Αλλά και η ζήτηση για κρατικά ομόλογα- ένδειξη δημοσιονομικής ευρωστίας σε κάθε χώρα- αυξήθηκε τόσο πολύ, ώστε προ ημερών η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου έπεσε κάτω από το 1%, δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδα από την ένταξη της χώρας στο ευρώ το 2001.

Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης υποστηρίζει ότι η οικονομική ανάκαμψη οφείλεται, εν πολλοίς, στον σημερινό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος «θέλει να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις που καθυστερούσε ο Τσίπρας. Έχει ήδη μειώσει τους φόρους για τις επιχειρήσεις και τα ακίνητα. Ωστόσο τα κρατικά έσοδα αυξάνονται, καθώς έχει βελτιώσει την είσπραξη των φόρων. Μεγαλύτερη αισιοδοξία εκφράζουν και οι επιχειρήσεις. Από τον Σεπτέμβριο του 2019 οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων έχουν καταργηθεί, ενώ λίγο πριν είχε εκπνεύσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης. Η Ελλάδα μπορεί και πάλι να χρηματοδοτείται από τις αγορές κεφαλαίων».

Και η Κύπρος αντιμέτωπη με το προσφυγικό

«Σύνορα, που επισήμως δεν υπάρχουν» επιγράφεται ανάλυση της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) για το προσφυγικό στην Κύπρο, που εστιάζει σε πρόσφατη έρευνα του Νίκου Τριμικλινιώτη, αναπληρωτή καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Λευκωσίας, για λογαριασμό του γερμανικού πολιτικού ιδρύματος Friedrich Ebert. Σύμφωνα με την έρευνα «περίπου το 90% των ατόμων που τον τελευταίο καιρό εισήλθαν παράτυπα, διέσχισε σύνορα, τα οποία επισήμως δεν υπάρχουν καν. Πρόκειται για μία επιτηρούμενη από κυανόκρανους διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο κομμάτι της Κύπρου που ελέγχει η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στη Λευκωσία και στον Βορρά του νησιού, τον οποίο τουρκικά στρατεύματα κατέχουν από το 1974». Τι συμβαίνει λοιπόν όταν οι νεοαφιχθέντες περνούν τα αόρατα σύνορα; Σύμφωνα με την εφημερίδα της Φρανκφούρτης «συναντούν συνθήκες, οι οποίες δεν είναι πολύ καλύτερες από εκείνες στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Χωρίς περιστροφές η Κύπρος επιχειρεί, με την κακή μεταχείριση, να εκφοβίσει πρόσφυγες και μετανάστες».

Περισσότερη βοήθεια προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προτείνει ο νέος Ευρωπαίος Επίτροπος για τη διαχείριση κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς. Μιλώντας στα εντυπα του γερμανικού ομίλου Funke ο Σλοβένος Επίτροπος επισημαίνει ότι «είναι ζήτημα αλληλεγγύης των ευρωπαϊκών κρατών» να δοθεί περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι «η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στους καταυλισμούς αποτελεί κατά κύριο λόγο ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης». Πάντως εστιάζει και στις ευθύνες της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι «η λανθασμένη πολιτική ασύλου της ΕΕ από το 2015 αποτελεί έναν από τους λόγους για την ενδυνάμωση των ακροδεξιών».

Γιάννης Παπαδημητρίου

Sports in

Διάλογος Αλαφούζου – Καρυπίδη: «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει»

Έναν σύντομο διάλογο είχαν οι Γιάννης Αλαφούζος, Θεόδωρος Καρυπίδης λίγο πριν μπουν στα γραφεία της ΕΠΟ για τη σύσκεψη ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024