Το νέο πεσκέσι της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Τουρκία
«Η Τουρκία θα πρέπει θεωρητικά να εισαχθεί στη μαύρη φορολογική λίστα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά για πολιτικούς λόγους το απέφυγε» αποκαλύπτουν ευρωπαίοι διπλωμάτες.
Οι διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία, η οποία δίνει στην Τουρκία περισσότερο χρόνο για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της φορολογικής διαφάνειας.
«Το απέφυγε για πολιτικούς λόγους
Οπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο δύο διπλωματικές πηγές, η κίνηση αυτή που θα μπορούσε να αποδυναμώσει τη μαύρη λίστα της ΕΕ αλλά ταυτόχρονα να αποτρέψει νέα σύγκρουση με την Αγκυρα, ύστερα από αποκαλύψεις για μεθόδους ευρείας φοροαποφυγής από εταιρείες και φυσικά πρόσωπα στη χώρα, γίνεται παρά τις αντιρρήσεις της Κύπρου.
Προκειμένου να αποφύγει τη μαύρη λίστα, η Τουρκία θα έπρεπε να είχε υιοθετήσει νομοθεσία για αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών με τα κράτη της ΕΕ, μέχρι το τέλος του περασμένου έτους. Ομως, παρά το γεγονός ότι έλαβε περισσότερο από ένα χρόνο διορία για να ανταποκριθεί στη συγκεκριμένη απαίτηση, δεν το έπραξε μέχρι την καθορισμένη προθεσμία.
«Η Τουρκία θα πρέπει θεωρητικά να εισαχθεί (στη μαύρη λίστα), αλλά για πολιτικούς λόγους το απέφυγε», δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ στο Reuters.
Οπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, η ΕΕ εξαρτάται από την Τουρκία στο μεταναστευτικό, αλλά η σχέση αυτή έχει κλονιστεί μετά την κριτική στον Ερντογάν σε σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.
«Να αποφευχθεί νέο μέτωπο»
Σημειώνεται επίσης ότι οι πρόσφατες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου, έχουν επιδεινώσει περαιτέρω τις σχέσεις με τις Βρυξέλλες, οι οποίες θεωρούν αυτές τις γεωτρήσεις παράνομες.
Για να αποφευχθεί το άνοιγμα νέου μετώπου με την Τουρκία, οι διπλωμάτες της ΕΕ υιοθέτησαν επιεική προσέγγιση στα φορολογικά θέματα, παρά την αντίθεση της Κύπρου, τονίζεται.
Δεύτερος διπλωμάτης δήλωσε στο Reuters ότι στην Τουρκία έχει δοθεί διορία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της.
Η ένταξη της Τουρκίας στη μαύρη λίστα της ΕΕ θεωρείται ότι θα αυξήσει τον έλεγχο των οικονομικών συναλλαγών με την Αγκυρα και θα βλάψει τη φήμη της Τουρκίας.
Η προκαταρκτική συμφωνία θα συζητηθεί σε νέα συνάντηση διπλωματών την Παρασκευή και θα χρειαστεί τελική έγκριση από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ που πρόκειται να συναντηθούν στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα.
Περαιτέρω επικρίσεις
Η μαύρη λίστα της ΕΕ περιλαμβάνει σήμερα μόνο οκτώ δικαιοδοσίες, κυρίως νησιά του Ειρηνικού και της Καραϊβικής, με περιορισμένες οικονομικές σχέσεις με το μπλοκ. Πρόκειται για τα Φίτζι, το Ομάν, τη Σαμόα, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, το Βανουάτου και τα τρία αμερικανικά εδάφη την Αμερικανικής Σαμόα, το Γκουάμ και τις Παρθένες Νήσους των ΗΠΑ.
Οι Financial Times ανέφεραν την Τετάρτη ότι οι Νήσοι Κέιμαν θα προστεθούν στη λίστα ως μέρος της τρέχουσας αναθεώρησης.
Η μαύρη λίστα της ΕΕ επικρίνεται συχνά από τους νομοθέτες και τους ακτιβιστές της διαφάνειας στον τομέα της φορολογίας επειδή είναι υπερβολικά επιεικής αναφορικά με διαβόητους φορολογικούς παραδείσους.
Η απόφαση για την Τουρκία, εάν επιβεβαιωθεί, ενδέχεται να προκαλέσει περαιτέρω επικρίσεις καθώς θα έδειχνε ότι επικρατούν πολιτικοί παράγοντες έναντι των τεχνικών εκτιμήσεων των φορολογικών καθεστώτων των χωρών.
- Αστυνομική επιχείρηση σε οικισμούς στις Αχαρνές – 14 συλλήψεις
- ΠΑΟΚ – Βέστερλο 4-0: Ξέσπασε στο δεύτερο ημίχρονο με «Ντέλια» και Καμαρά
- Χειροκίνητο ή αυτόματο; Τι αποκάλυψαν Ιάπωνες επιστήμονες για την επίδραση της οδήγησης στον εγκέφαλο
- Θεσσαλονίκη: 30άρηδες οι δράστες των τριών εμπρηστικών επιθέσεων με γκαζάκια – Πού στρέφονται οι έρευνες των Αρχών
- Χάρτης πρόβλεψης πυρκαγιών: Πολύ υψηλός κίνδυνος σε 6 περιφέρειες την Κυριακή (5/7)
- Βιασμοί, μορφίνη και καμμένα πτώματα: To Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι ήταν φρικτά σκοτεινό
- Πύργος: Παραλίγο τραγωδία στη Σπιάντζα – Σώθηκαν από πνιγμό δυο αδέλφια 12 και 15 ετών [βίντεο]
- Σαλσέδο: «Στον ΟΦΗ έδειξα την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![Πύργος: Παραλίγο τραγωδία στη Σπιάντζα – Σώθηκαν από πνιγμό δυο αδέλφια 12 και 15 ετών [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ff03ceea8899df90e66b614462662777_L-128x85.webp)



![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 04.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/marek-piwnicki-L3Yg5RtS_JA-unsplash-1-315x220.jpg)



































![Πύργος: Παραλίγο τραγωδία στη Σπιάντζα – Σώθηκαν από πνιγμό δυο αδέλφια 12 και 15 ετών [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ff03ceea8899df90e66b614462662777_L-315x220.webp)




































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442