Παρά τις διαμαρτυρίες η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου της σε σχέση με το μεταναστευτικό/προσφυγικό

Την επιχείρηση “ενημερωτική καμπάνια για το μεταναστευτικό/προσφυγικό” βάζουν μπρος στη Νέα Δημοκρατία, ξεκινώντας από την προσεχή Κυριακή “μασάζ” σε στελέχη και βουλευτές, προκειμένου να επικοινωνήσουν το κυβερνητικό σκεπτικό του σχεδίου διαχείρισης. Μετά από επτά μήνες “φαγούρας” , συζητήσεων επί συζητήσεων, συσκέψεων, αλλαγών σε επικεφαλής οργάνωσης και επανίδρυσης του αρμόδιου υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής το ζήτημα -τόσο από πολιτικής, όσο και από κοινωνικής άποψης- από «καυτό» έχει εξελιχθεί σε ρευστή λάβα , προκαλώντας φθορά στο κυβερνητικό αφήγημα.

Στο πλαίσιο αυτό, σε πρώτη φάση ξεκινά η  πρωτοβουλία διεξοδικής ενημέρωσης εντός της ΝΔ για το σχέδιο της κυβέρνησης και στη συνέχεια να επικοινωνηθεί στους πολίτες και στις τοπικές κοινωνίες.

Έτσι, το πρωί της Κυριακής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης έχουν προσκληθεί στην Πειραιώς για να κάνουν ενημέρωση σε στελέχη  που ήταν υποψήφιοι στις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου με τη ΝΔ και δεν εξελέγησαν.

Ακολούθως,  στις 19 Φεβρουαρίου συνεδριάζει η  κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, όπου αναμένεται στην τοποθέτησή του ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης να τονίσει τις βασικές παραμέτρους της διαχείρισης στο μεταναστευτικό, στέλνοντας, παράλληλα, μήνυμα ότι είναι εποικοδομητικές οι διαφορετικές φωνές στο εν λόγω θέμα, καθότι πρόκειται για θέμα εθνικής σημασίας, όπως θεωρείται από την κυβέρνηση. Οι βουλευτές και τα στελέχη, εξάλλου, έχουν  το ρόλο να επικοινωνήσουν το κυβερνητικό σχέδιο στους πολίτες και θα αντιμετωπίσουν με επιχειρήματα τις αντιδράσεις που υπάρχουν.

Τέλος,  στις 22 Φεβρουαρίου συνεδριάζει η πολιτική  επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν δήμαρχοι και περιφερειάρχες σε περιοχές οι οποίες σηκώνουν το βάρος του μεταναστευτικού και  εκλέχθηκαν με την Νέα Δημοκρατία.

Στην Αθήνα μεταφέρεται η διαμαρτυρία για τις κλειστές δομές

Παρά τις διαμαρτυρίες η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου της σε σχέση με το μεταναστευτικό/προσφυγικό. Το πλάνο περιλαμβάνει τη φύλαξη των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, τις συστηματικές, τις κλειστές ελεγχόμενες δομές, ο έλεγχος των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και διεθνοποίηση του προβλήματος μέσω θέσπισης κοινών κανόνων ασύλου και επιστροφών από την Ε.Ε.

Νησιώτες αλλά και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης ήταν από το πρωί έξω από το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη δημιουργία κλειστών Κέντρων στα νησιά.

Οι νησιώτες και οι δήμαρχοι έχουν ξεκαθαρίσει προς τα κυβερνητικά στελέχη ότι οι περιοχές στις οποίες ζουν βρίσκονται στα όρια τους εξαιτίας του Προσφυγικού, επισημαίνουν τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες συνωστίζονται χιλιάδες άτομα στους καταυλισμούς και στέλνουν μήνυμα πως δεν μπορεί να αποτελεί λύση η δημιουργία κλειστών Κέντρων Κράτησης στα ήδη επιβαρυμένα νησιά, αλλά η μεταφορά των προσφύγων σε κατάλληλες Δομές στην ενδοχώρα.

«Αγκάθι» για την κυβέρνηση

Η κυβέρνηση  δίνει μάχη με το χρόνο και  έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε μία σειρά μέτρων, ορισμένα από αυτά αμφιλεγόμενα, με στόχο να ανασχέσει τις προσφυγικές ροές αλλά και να αποσυμφορήσει τις Δομές στα νησιά του Αιγαίου.

Αρχικά η κυβέρνηση και το νεοσυσταθέν υπουργείο Μετανάστευσης ανακοίνωσης την πιλοτική τοποθέτηση πλωτών φραγμάτων στο Αιγαίο, μέτρο που έχει προκαλέσει την οργή ΜΚΟ και ανθρωπιστικών οργανώσεων, την επίσπευση των επιστροφών για όσους δεν δικαιούνται άσυλο και εσχάτως, την επίταξη οικοπέδων και κτιρίων για τη μετατροπή τους σε κλειστά Κέντρα Κράτησης.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι βλέποντας το «τσουνάμι» αντιδράσεων από δημάρχους και κατοίκους, εμφανίζεται μεν αμετακίνητη για τη δημιουργία των κλειστών Κέντρων, ωστόσο προσπαθεί να «χρυσώσει το χάπι» της επίταξης χώρων… μοιράζοντας λεφτά στους νησιώτες.

Στο πλαίσιο αυτό, «βάφτισε» την επίταξη ως ενοικίαση χώρων ενώ προανήγγειλε αποζημιώσεις για όσους είδαν να καταστρέφονται οι περιουσίες τους λόγω του Προσφυγικού.

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπως έγινε γνωστό, πρόκειται να προχωρήσει σε «αποζημίωση ζημιών του 2019 για νομικά και φυσικά πρόσωπα, καθώς και Δήμους που φιλοξενούν δομές».

Με επιστολή του ο αρμόδιος υπουργός Νότης Μηταράκης, καλεί τους Δημάρχους των νησιωτικών δήμων «όπου λειτουργούν δομές φιλοξενίας, να καταγράψουν αναλυτικά τις ζημιές που προκλήθηκαν, εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων τους το 2019 από διαμένοντες στις μονάδες φιλοξενίας».

Προθεσμία υποβολής των στοιχείων προς το Υπουργείο ορίστηκε η 30η Μαρτίου, ενώ στη συνέχεια, θα ακολουθήσει απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών και Μετανάστευσης και Ασύλου για την παροχή έκτακτης επιχορήγησης προς τους Δήμους, με σκοπό την καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους.

Αναφορικά με τις επιτάξεις ακινήτων και οικοπέδων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θέλησε χθες, να στείλει αυστηρό μήνυμα υποστηρίζοντας ότι «έχει τελειώσει η περίοδος των διαπιστώσεων, είναι η ώρα των αποφάσεων».

Υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να διαιωνίζεται ο διάλογος και να αποτελεί άλλοθι για αδράνεια , ενώ επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με τις κινητοποιήσεις κατοίκων για τις κλειστές Δομές λέγοντας ότι οι περιοχές όπου θα δημιουργηθούν «είναι σχετικά απομακρυσμένες, χωρίς κάποια ιδιαίτερη εμπορική αξία, είναι μάλλον απαξιωμένες».

«Βράζουν» στα νησιά

Την ίδια στιγμή τα νησιά «βράζουν», με τον δήμο Δυτικής Λέσβου και την περιφέρεια βορείου Αιγαίου να έχουν προαναγγείλει ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για τη δημιουργία των κλειστών Κέντρων ενώ χθες, το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε μαζική συνέλευση κατοίκων στο Πολύκεντρο Μανταμάδου στη Μυτιλήνη όπου οι συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να μην επιτρέψουν τη δημιουργία Δομής στη θέση Καραβάς.

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης,  τόνισε ότι οι αντιδράσεις των φορέων των νησιών του βορείου Αιγαίου που δέχονται τον κύριο όγκο των προσφύγων και των μεταναστών που φτάνουν στη χώρα μας, οφείλονται στο ότι η Κυβέρνηση μονομερώς και χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την επίταξη χώρων για τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ως απάντηση μάλιστα στη στάση της κυβέρνησης, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με ψήφισμα έκτακτης συνεδρίασης του συμβουλίου της το απόγευμα της Τρίτης, διακόπτει κάθε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, μέχρι να ανακληθεί η συγκεκριμένη πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr