Η Κύπρος και άλλες επτά χώρες - μέλη της ΕΕ έχουν καθυστερήσει να εφαρμόσουν κανόνες κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Νομικές προειδοποιήσεις έστειλε η Κομισιόν στην Κύπρο, την Πορτογαλία, την Ολλανδία και πέντε ακόμη χώρες-μέλη της Ε.Ε. σχετικά με τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή νέων κανόνων κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που εγκρίθηκαν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από δύο χρόνια.

Τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. έπρεπε να θεσπίσουν μέχρι τον Ιανουάριο αυστηρότερους κανόνες για την αντιμετώπιση του κινδύνου του μαύρου χρήματος σε ένα ευρύ φάσμα τομέων.

Οι κανόνες προτάθηκαν το 2016 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού, κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους περισσότερα από 130 άτομα. Η απαγόρευση είχε ως στόχο να εμποδίσει τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και άλλα οικονομικά εγκλήματα.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συμφώνησαν στους νέους κανόνες πριν από τρία χρόνια και στη συνέχεια εγκρίθηκαν επίσημα το 2018. Ωστόσο, δεν έχουν ακόμη γίνει νόμος του κράτους στην Κύπρο, την Ουγγαρία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία και την Ισπανία, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με το Reuters, η Κομισιόν έστειλε στις χώρες αυτές «επίσημη προειδοποίηση», το πρώτο από μια σειρά μέτρων που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόστιμα αν δεν εφαρμοστούν σωστά οι κανόνες.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr