Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνεχίζονται οι απόπειρες προσφύγων να ταξιδέψουν παράνομα από Πάτρα προς Ιταλία

Συνεχίζονται οι απόπειρες προσφύγων να ταξιδέψουν παράνομα από Πάτρα προς Ιταλία

Mε κάθε τρόπο προσπαθούν πρόσφυγες και μετανάστες να ξεγελάσουν τους λιμενικούς στο λιμάνι της Πάτρας για να καταφέρουν να μπουν σε επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο με προορισμό την Ιταλία.

Mε κάθε τρόπο προσπαθούν πρόσφυγες και μετανάστες να ξεγελάσουν τους λιμενικούς στο λιμάνι της Πάτρας για να καταφέρουν να μπουν σε επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο με προορισμό την Ιταλία. Σε ειδικές κρύπτες στα επικαθήμενα των φορτηγών, σε κενά ντεπόζιτα, ανάμεσα στα φορτία, πίσω και μέσα στην καμπίνα των οδηγών…Οι διακινητές ανακαλύπτουν διαρκώς κάθε πιθανό και απίθανο σημείο μέσα στα οχήματα για να κρύψουν εκεί τον μέγιστο αριθμό προσφύγων και μεταναστών που έχουν ως σκοπό να ταξιδέψουν σε κάποια από τις χώρες της δυτικής Ευρώπης.

Ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής κ. Θεόδωρος Κλιάρης βρέθηκε στη Πάτρα και συναντήθηκε με στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου και του Οργανισμού Λιμένος Πατρών με βασικό θέμα συζήτησης το προσφυγικό. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κλιάρης ενημερώθηκε για τις μεθόδους που επιλέγουν οι μετανάστες και οι διακινητές τους για να εξέλθουν παράνομα από την Ελλάδα μέσω του λιμανιού της αχαϊκής πρωτεύουσας, με προορισμό κάποιο λιμάνι της Ιταλίας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως κατά τη διάρκεια της σύσκεψής του παρουσιάστηκε το επιχειρησιακό «δόγμα» που ακολουθείται που είναι τα αυστηρά μέτρα και η μη χαλάρωσή τους ακόμα και τώρα που ο αριθμός των αλλοδαπών είναι μικρότερος. Οι έλεγχοι διεξάγονται σε δυο φάσεις με μηχανήματα που «σαρώνουν» οχήματα, με καθρέφτες και με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά.

Το φαινόμενο της προσπάθειας παράνομης εξόδου από τη χώρα από τις βασικές πύλες εξόδου της Ελλάδας (λιμένες Πάτρας και Ηγουμενίτσας) παρουσιάζουν τη περίοδο αυτή ύφεση λόγω της μειωμένης κίνησης.

Yπενθυμίζεται πως πριν λίγες ημέρες στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας σε συνεργασία με προσωπικό του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πάτρας προχώρησαν, εξάρθρωση κυκλώματος παράνομης διακίνησης μεταναστών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, επτά εκ των οκτώ συλληφθέντων (όλοι απο το Αφγανιστάν) για την υπόθεση είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα με δραστηριότητα επί μακρό χρονικό διάστημα και με σκοπό το κέρδος, οργανώνοντας τη μεταφορά αλλοδαπών σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες που κατασκεύαζαν μέλη της εν λόγω ομάδας, εντός του φορτίου φορτηγών, τα οποία επρόκειτο να ταξιδέψουν μέσω του λιμένα Πατρών προς λιμένες Ιταλίας.

Εν τω μεταξύ στη σύλληψη δύο αλλοδαπών, ηλικίας 28 και 18 ετών προέβησαν λιμενικοί του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πάτρας. Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από  στελέχη του Τμήματος Αλλοδαπών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών,  στον επιβατικό σταθμό του νότιου λιμένα Πατρών, πριν την επιβίβασή των αλλοδαπών σε επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο με προορισμό την Ιταλία, διαπιστώθηκε ότι ο 28χρονος κατείχε και επέδειξε για λογαριασμό του, για λογαριασμό της 18χρονης γυναίκας του καθώς και του ανήλικου τέκνου τους, ταξιδιωτικά έγγραφα που ανήκουν σε άλλα πρόσωπα, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα.

Επίσης, στη σύλληψη δύο αλλοδαπών, ηλικίας 43 και 31 ετών προχώρησαν στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πάτρας  στον επιβατικό σταθμό του νότιου λιμένα Πατρών. Λίγο πριν επιβιβαστούν οι αλλοδαποί σε επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο για να ταξιδέψουν στην Ιταλία διαπιστώθηκε ότι ο 43χρονος ως οδηγός Ι.Χ. οχήματος κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικό έγγραφο χωρίς όμως να διαθέτει κανένα άλλο νόμιμο ταξιδιωτικό έγγραφο που να του επιτρέπει τη νόμιμη παραμονή του σε χώρο SCHENGEN, καθώς επίσης μετέφερε ως συνοδηγό τον 31χρονο, ο οποίος κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, με σκοπό την παράνομη έξοδό του από τη χώρα.

Επιπλέον λιμενικοί συνέλαβαν 22χρονο αλλοδαπό και έναν 57χρονο ημεδαπό ως διακινητή του. Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πάτρας στην πύλη εισόδου οχημάτων του νότιου λιμένα Πατρών κατά τη διάρκεια ελέγχου διαπίστωσαν ότι ο 57χρονος ως οδηγός φορτηγού που επρόκειτο να φορτωθεί σε πλοίο με προορισμό την Ιταλία μετέφερε στα αξόνια του επικαθήμενου οχήματος, τον 22χρονο «με σκοπό την παράνομη έξοδό του από τη χώρα».

Την ίδια στιγμή ηρεμία επικρατεί και στο βορειοανατολικό Αιγαίο ως προς τις προσφυγικές ροές, όπως ανέφεραν στελέχη του Λ.Σ. – ΕΛ. ΑΚΤ. Σύμφωνα με στοιχεία απο χθες 07.00 ως σήμερα 07.00 δεν κατεγράφη κανένα περιστατικό έρευνας – διάσωσης ωστόσο σημειώθηκαν δύο περιστατικά αποβιβάσεων. Στη Λέσβο όπου εντοπίστηκαν 11 πρόσφυγες-μετανάστες και ένα άτομο ως διακινητής και στη Χίο 21 πρόσφυγες – μετανάστες.

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024