Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απέφυγε να καταδικάσει την τουρκική προκλητικότητα η ισπανίδα ΥΠΕΞ

Απέφυγε να καταδικάσει την τουρκική προκλητικότητα η ισπανίδα ΥΠΕΞ

Η επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας έστειλε μεν το μήνυμα πως η Μαδρίτη επιθυμεί «τον μέγιστο σεβασμό στους κανόνες Διεθνούς Δικαίου», ωστόσο απέφυγε να κατονομάσει την Τουρκία ως τη Μεσογειακή χώρα που δεν επιδεικνύει συμπεριφορά καλής γειτνίασης, παρά τις σχετικές δηλώσεις του κ. Δένδια

Την ξεκάθαρη καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο απέφυγε η ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια, κατά τη συνάντηση με τον έλληνα ομόλογό της, Νίκο Δένδια.

Η επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας έστειλε μεν το μήνυμα πως η Μαδρίτη επιθυμεί «τον μέγιστο σεβασμό στους κανόνες Διεθνούς Δικαίου», ωστόσο απέφυγε να κατονομάσει την Τουρκία ως τη Μεσογειακή χώρα που δεν επιδεικνύει συμπεριφορά καλής γειτνίασης, παρά τις σχετικές δηλώσεις του κ. Δένδια.

«Η Ισπανία ως μέλος της μεσογειακής οικογένειας επιθυμεί σχέσεις καλής γειτνίασης. Αυτές τις σχέσεις καλής γειτνίασης θα στηρίξει η ισπανική κυβέρνηση και, αν δούμε ότι δεν υπάρχει τέτοια συμπεριφορά καλής γειτνίασης, δεν θα διστάσουμε να το πούμε σε εκείνους που φαίνεται ότι δεν είναι καλοί γείτονες» αρκέστηκε να δηλώσει η ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείσα περί των μνημονίων Τουρκίας-Λιβύης μετά τη συνάντησή της με τον Νίκο Δένδια στη Μαδρίτη.

Παράλληλα, αφού δήλωσε πως η κατάσταση στη Λιβύη απασχολεί την Ισπανία, απηύθυνε έκκληση στα μέρη να κάνουν βήματα στην κατεύθυνση της σταθερότητας και μείωσης της στρατιωτικής κλιμάκωσης. «Γι’ αυτό κάνουμε μια έκκληση στις τρίτες χώρες με συμφέροντα στη Λιβύη να συμβάλουν στη λύση του προβλήματος. Να σταματήσει η στρατιωτική κλιμάκωση και να γίνει σεβαστό το εμπάργκο των όπλων, θέματα που συζητήθηκαν πρόσφατα και τα οποία εμείς υποστηρίζουμε» επισήμανε.

Έντονη καταδίκη Δένδια για τα τουρκολιβυκά μνημόνια

Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε «κοινή πατρίδα» Ελλάδας και Ισπανίας τη Μεσόγειο σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Τόνισα ότι ο σεβασμός του Δικαίου της Θάλασσας είναι conditio sine qua non για την ειρήνη και τη σταθερότητα. Επανέλαβα ότι τα δύο τουρκο-λιβυκά μνημόνια, αν και άκυρα και παράνομα, καθώς παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και την Απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, υπονομεύουν ακριβώς αυτό το πολύτιμο για όλους μας αγαθό, την ειρήνη και τη σταθερότητα».

Επίσης, ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι τα δύο τουρκολιβυκά μνημόνια «δυναμιτίζουν τις προσπάθειες για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη. Αυτές τις προσπάθειες, τόσο η Ισπανία όσο και η Ελλάδα, είναι σε θέση να τις βοηθήσουν».

Sports in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024