Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Έγκυες μπορεί να μεταδώσουν τον ιό στο έμβρυο - Θα αργήσει το εμβόλιο

Κοροναϊός: Έγκυες μπορεί να μεταδώσουν τον ιό στο έμβρυο – Θα αργήσει το εμβόλιο

Ο αριθμός των νεκρών από τη επιδημία της ιογενούς πνευμονίας, που προκαλεί ο κοροναϊός προσεγγίζει τους 500, ενώ περισσότεροι από 24.500 άνθρωποι έχουν μολυνθεί παγκοσμίως.

Ο αριθμός των νεκρών από τη επιδημία της ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο κοροναϊός προσεγγίζει τους 500, ενώ περισσότεροι από 24.500 άνθρωποι έχουν μολυνθεί παγκοσμίως.

Με τον ιό έχει διαγνωστεί ένα μωρό μόλις 30 ώρες μετά τη γέννηση, στη Ουχάν, το κέντρο της επιδημίας. Η μητέρα του μωρού είχε δοκιμαστεί θετικά για τον ιό πριν γεννήσει, σύμφωνα με τον κινεζικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό CCTV.

Παράλληλα, οι αρχές της Ουχάν μετατρέπουν οκτώ επιπλέον κτίρια, περιλαμβανομένων κλειστών γηπέδων, εκθεσιακών και αθλητικών κέντρων σε νοσοκομεία.

Την ίδια στιγμή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υποβάθμισε  τις πληροφορίες μέσων ενημέρωσης περί ανακάλυψης φαρμάκων για τη θεραπεία ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό, ο οποίος έχει προκαλέσει επιδημία στην Κίνα και έχει διαδοθεί σε τουλάχιστον 20 άλλες χώρες.

Ρεπορτάζ της κινεζικής τηλεόρασης ανέφερε πως ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Τζετζιάνγκ βρήκε ένα αποτελεσματικό φάρμακο για τον ιό, ενώ το βρετανικό Sky News μετέδωσε πως ερευνητές είχαν μια «σημαντική επιτυχία» στην ανάπτυξη ενός εμβολίου.

Ερωτηθείς για τις πληροφορίες αυτές, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Ταρίκ Ζασάρεβιτς δήλωσε: «Δεν υπάρχουν γνωστές αποτελεσματικές θεραπείες εναντίον αυτού του 2019-nCoV».

Έγκυες μπορεί να τον μεταδώσουν τον ιό στο έμβρυο

Έγκυες που έχουν μολυνθεί με τον νέο κοροναϊό μπορεί να τον μεταδώσουν στο παιδί τους, δήλωσαν σήμερα γιατροί στο Νοσοκομείο Παίδων της Ουχάν, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Οι γιατροί δήλωσαν πως αυτό είναι πιθανόν, αφού μια ασθενής που είχε προσβληθεί από τον κοροναϊό γέννησε στις 2 Φεβρουαρίου και το νεογέννητο, 30 ώρες μετά, επιβεβαιώθηκε ότι έφερε τον ιό.

Η πόλη Ουχάν είναι το επίκεντρο του ξεσπάσματος του κοροναϊού που έχει επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της Κίνας καθώς και στο εξωτερικό. Στην ηπειρωτική Κίνα έχει σκοτώσει 490 ανθρώπους και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 24.324.

Το νεογέννητο έχει σταθερές ζωτικές ενδείξεις και δεν έχει ούτε πυρετό ούτε βήχα, αλλά η αναπνοή του είναι κοντή, ανέφεραν οι γιατροί. Ακτινογραφία θώρακος δείχνει ενδείξεις μόλυνσης και υπάρχουν ορισμένες ανωμαλίες στις λειτουργίες του ήπατος.

«Αυτό μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να δώσουμε προσοχή στο ότι ενδεχομένως να υπάρχει μια διαδρομή μετάδοσης του κοροναϊού από τη μητέρα στο παιδί», δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος νεογνικής ιατρικής του Πανεπιστημίου Παίδων της Ουχάν Ζενγκ Λινγκόνγκ.

Το νοσοκομείο αποκάλυψε επίσης λεπτομέρειες για μια δεύτερη περίπτωση βρέφους που γεννήθηκε υγιές στις 13 Ιανουαρίου. Η νταντά του μωρού διαγνώστηκε αργότερα με τον ιό και η μητέρα δύο ημέρες αργότερα. Το μωρό άρχισε να παρουσιάζει συμπτώματα στις 29 Ιανουαρίου.

«Προς το παρόν δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι αν η νταντά μετέδωσε τον ιό στη μητέρα που τον μετέδωσε στο μωρό. Αλλά μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως το μωρό ήταν σε στενή επαφή με ασθενείς που είχαν μολυνθεί με τον νέο κοροναϊό, πράγμα που σημαίνει ότι και τα νεογέννητα μπορούν να μολυνθούν».

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως κανένα από τα βρέφη που έχουν προσβληθεί δεν βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Στα 28 τα κρούσματα στη Σιγκαπούρη

Το υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης επιβεβαίωσε σήμερα ότι υπάρχουν 4 ακόμη κρούσματα του νέου κοροναϊού, μεταξύ αυτών ένα μωρό ηλικίας 6 μηνών, με αποτέλεσμα ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να ανέρχεται πλέον σε 28.

Και οι δυο γονείς του μωρού, που είναι από τη Σιγκαπούρη, έχουν επίσης προσβληθεί, εξήγησε το υπουργείο.

Η Σιγκαπούρη ανακοίνωσε χθες τα πρώτα κρούσματα σε πολίτες, που μολύνθηκαν από τον ιό, αν και δεν είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα, όπου ξεκίνησε η επιδημία στα τέλη του περασμένου χρόνου.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024