Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ το Charles De Gaulle - Ισχυρό μήνυμα σε Άγκυρα

Στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ το Charles De Gaulle – Ισχυρό μήνυμα σε Άγκυρα

Οπως εκτιμάται, η Γαλλία έχει τεθεί στην πρώτη γραμμή της Ευρωπαϊκής «αντεπίθεσης» κόντρα στις περιφερειακές φιλοδοξίες της Τουρκίας.

Στο τεμάχιο 8 της Κυπριακής ΑΟΖ  όπου διενεργεί παράνομες γεωτρήσεις το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ βρέθηκε το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκωλ.

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο, το οποίο ακολουθούν έξι συνοδευτικά πλοία, συνέχισε την πορεία του, και πλέον βρίσκεται δυτικά του τεμαχίου 8, στα ανοιχτά της Κύπρου.

Το «Charles De Gaulle» εκτιμάται ότι θα επιστρέψει στα τέλη του μηνός  στην Κύπρο, όπου αναμένεται να ελλημενιστεί στη Λεμεσό, αναφέρει το sigmalive.com, που επικαλείται το ΚΥΠΕ και την εφημερίδα Καθημερινή.

Η παρατεταμένη παρουσία του γαλλικού αεροπλανοφόρου στην ΑΟΖ  εκλαμβάνεται ουσιαστικά ως απάντηση προς τις τουρκικές παράνομες ενέργειες.

Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Ιανουαρίου, η Τουρκία απέστειλε το «Γιαβούζ» στο τεμάχιο 8, το οποίο είναι αδειοδοτημένο από την Κυπριακή Δημοκρατία στην κοινοπραξία ENI – Total.

Τις τελευταίες μέρες διάφοροι λογαριασμοί στο twitter δημοσιεύουν και δορυφορικές φωτογραφίες από τις κινήσεις του αεροπλανοφόρου στην Ανατολική Μεσόγειο και την θέση του τουρκικού γεωτρύπανου Yavuz.

Πηγή sigmalive.com

Πηγή sigmalive.com

‘Οπως εκτιμάται, η Γαλλία έχει τεθεί στην πρώτη γραμμή της Ευρωπαϊκής «αντεπίθεσης» κόντρα στις περιφερειακές φιλοδοξίες της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ, η Ιζαμπέλ Ντυμόν, η Γαλλίδα Πρέσβειρα στην Κύπρο, είχε τονίσει πως η αποστολή του Charles De Gaulle στην περιοχή έχει να κάνει με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συρία και το Ιράκ, «συμβαδίζει με την μόνιμη παρουσία της γαλλικής ναυτικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο και δείχνει τη βούληση της Γαλλίας να δρα ως σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή».

Στο μεταξύ, η επόμενη γεώτρηση στον στόχο «Κρόνος» του οικοπέδου 6 της ΑΟΖ την οποία θα διενεργήσει η κοινοπραξία ΕΝΙ-Τotal τοποθετείται χρονικά περί τα τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου.

Αρμόδια ομάδα εργασίας Relex της Ε.Ε. ενέκρινε χθες καταρχήν την τοποθέτηση στον κατάλογο κυρώσεων «δύο υψηλόβαθμων επιχειρησιακών στελεχών», τα οποία έχουν διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Θέματα ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο και οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ βρέθηκαν  στο επίκεντρο της επίσκεψης, που πραγματοποιεί στην Κύπρο, ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ενεργειακούς πόρους, Φράνσις Φάνον, συνοδευόμενος από ομάδα υψηλόβαθμων αξιωματούχων σε θέματα ακτοφυλακής και ασφάλειας, αναφέρει το sigmalive.com.

Στόχος, της επίσκεψης είναι η εμβάθυνση της συνεργασίας σε επίπεδο 3+1, το μοντέλο, που προωθείται από Κύπρο, Ελλάδα και Ισραήλ.

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024