Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βουτιά του υδράργυρου - Πού θα «χτυπήσει» ο χιονιάς τις επόμενες ώρες [Χάρτες]

Βουτιά του υδράργυρου – Πού θα «χτυπήσει» ο χιονιάς τις επόμενες ώρες [Χάρτες]

Ξεκίνησε να πλήττει τη χώρα μας το νέο κύμα κακοκαιρίας το οποίο σύμφωνα με τους μετεωρολόγους θα κρατήσει μέχρι την Παρασκευή

Ξεκίνησε να πλήττει τη χώρα μας το νέο κύμα κακοκαιρίας το οποίο σύμφωνα με τους μετεωρολόγους θα κρατήσει μέχρι την Παρασκευή.

Έντονη βροχόπτωση έπληξε το πρωί της Τετάρτης την Αττική, ενώ αρκετές ορεινές περιοχές ξύπνησαν στα λευκά.

Χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά καταγράφονται στη Θράκη και στη Μακεδονία το πρωί της Τετάρτης, όπως φαίνεται στον  πίνακα που παρουσιάζει τις θερμοκρασίες που κατέγραψαν επιλεγμένοι σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr στις 08:30 το πρωί.

Η θερμοκρασία θα συνεχίσει την πτώση της σε όλη τη χώρα, φτάνοντας στην ελάχιστη τιμή της την Πέμπτη ή τις πρώτες ώρες της Παρασκευής . Στο χάρτη που ακολουθεί φαίνεται η κατανομή της ελάχιστης θερμοκρασίας που αναμένεται την Πέμπτη καθώς και την τιμή της σε 8 μεγάλες πόλεις της χώρας. Σημειώνεται ότι στις περισσότερες περιοχές η ελάχιστη θερμοκρασία θα σημειωθεί προς το τέλος του εικοσιτετραώρου.

Όσον αφορά τα φαινόμενα, για το υπόλοιπο της Τετάρτης, χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά των νοτίων ηπειρωτικών και της Ηπείρου, καθώς και στα ορεινά και ημιορεινά της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας. Βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται στο Αιγαίο, στο Ιόνιο, στα νότια ηπειρωτικά και κατά τόπους σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου των κεντρικών και βορείων ηπειρωτικών. Τα φαινόμενα στο Ανατολικό Αιγαίο και στη Θράκη και ενδεχομένως και σε άλλες νησιωτικές περιοχές, θα είναι κατά τόπους έντονα.

Την Πέμπτη χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, της Εύβοιας και των Βορείων Κυκλάδων και σταδιακά και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου των παραπάνω περιοχών. Χιονοπτώσεις επίσης αναμένονται και στα ορεινά της Κρήτης από το μεσημέρι. Βροχές θα σημειωθούν στις υπόλοιπες περιοχές του Κεντρικού και Νοτίου Αιγαίου και στην Κρήτη. Σποραδικές καταιγίδες αναμένονται κυρίως στο Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη έως το πρωί. Ιδιαίτερα για την Αττική, αναμένονται βροχοπτώσεις και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά του νομού που από το πρωί θα επηρεάσουν σταδιακά και περιοχές χαμηλού υψομέτρου κυρίως στα βόρεια του νομού.

Για το υπόλοιπο της Τετάρτης οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές έως βορειοδυτικές διευθύνσεις έως 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ. Στο σχετικό χάρτη φαίνεται η διεύθυνση και η ταχύτητα του ανέμου το απόγευμα της Τετάρτης. Την Πέμπτη οι άνεμοι θα στραφούν σε βόρειους και θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση.

Χιονόπτωση στα ορεινά της Θεσσαλονίκης

Στα λευκά «ντύθηκαν» αρκετές περιοχές της Θεσσαλονίκης, μετά την απότομη αλλαγή του καιρού. Νιφάδες χιονιού έπεσαν από τα ξημερώματα σε Χορτιάτη, Ασβεστοχώρι, Φίλυρο, με τους μετεωρολόγους να αναμένουν ένταση των καιρικών φαινομένων τα επόμενα 24ωρα. Ωστόσο, από τη χιονόπτωση δεν δημιουργήθηκαν προβλήματα.

Σε πλήρη επιφυλακή θα βρίσκονται όλα τα εκχιονιστικά μηχανήματα του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη και οι εργαζόμενοι έως την Παρασκευή, ενώ ανοιχτά θα παραμείνουν τα δημαρχεία στις πρώην δημοτικές ενότητες Χορτιάτη, Φιλύρου και Ασβεστοχωρίου για την εξυπηρέτηση των δημοτών, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

«Χρειάστηκε το πρωί να κάνουμε περιορισμένη χρήση αλατιού με τα εκχιονιστικά μηχανήματα, στους οδικούς άξονες και σε μικρούς δρόμους του ορεινού όγκου του δήμου, για να κρατήσουμε ‘ζεστό’ το οδόστρωμα. Κι αυτό έγινε προληπτικά. Θα είμαστε σε πλήρη επιφυλακή καθώς η ΕΜΥ ενημερώνει για επιδείνωση του καιρού από τις επόμενες ώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καϊτεζίδης.

Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Χαράλαμπος Στεργιάδης ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως δεν παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα από την επιδείνωση του καιρού, με εξαίρεση ένα δέντρο που έπεσε στο Ασβεστοχώρι.

«Δεν εντοπίσαμε προβλήματα. Κάποια χιόνια έπεσαν στα ορεινά, εκεί όπου στείλαμε οχήματα της περιφέρειας και είμαστε σε επιφυλακή. Προτείνουμε οι οδηγοί να έχουν τις αντιολισθητικές αλυσίδες στα οχήματα τους για κάθε ενδεχόμενο», τόνισε ο κ. Στεργιάδης, συμπληρώνοντας πως υπάρχει επάρκεια 18.000 τόνων αλατιού στις αποθήκες.

Σε ποια σημεία είναι απαραίτητες οι αλυσίδες

Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε ορισμένα τμήματα του οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω της χιονόπτωσης.

Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται από το 51ο έως το 59ο και από το 65ο έως το 90ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης –Ιερισσού στη Χαλκιδική, από το 54ο έως το 85ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης –Ιερισσού καθώς επίσης στις επαρχιακές οδούς Αρναίας -Στανού και Νεοχωρίου -Βαρβάρας – Ολυμπιάδας. Επίσης, εντός του δημοτικού διαμερίσματος του Ταξιάρχη.

Στο νομό Ημαθίας, αλυσίδες είναι απαραίτητες από το 76ο έως το 84ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης -Βέροιας -Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), στο οδικό δίκτυο προς το χιονοδρομικό κέντρο του Σελίου, αλλά και προς το χιονοδρομικό κέντρο «3- 5» Πηγάδια.

Στο νομό Πέλλας, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται οι οδηγοί που κινούνται με τα οχήματά τους προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας.

Χωρίς προβλήματα στα Τρίκαλα

Χιονίζει στα ορεινά της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και σε υψόμετρο πάνω από 900 μέτρα, χωρίς ωστόσο να έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στις μετακινήσεις, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων, Χρήστος Μιχαλάκης.

Ο μηχανισμός της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, ο οποίος διεθέτει 14 μηχανήματα είναι σε ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν τις επόμενες ώρες.

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024