Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η δημοσιοποίηση καταγγελίας για τη γαστροσκόπηση μετά από 2 χρόνια «ξύπνησε» το υπουργείο Υγείας

Η δημοσιοποίηση καταγγελίας για τη γαστροσκόπηση μετά από 2 χρόνια «ξύπνησε» το υπουργείο Υγείας

Ελπίδα στην ηλικιωμένη στην Κρήτη ότι μπορεί να κάνει τη γαστροσκόπηση που χρειάζεται σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών, δίνει η παρέμβαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια μετά το σάλο που δημιουργήθηκε από τη δημοσιοποίηση της καταγγελίας. Όμως η τραγική κατάσταση στη δημόσια υγεία απαιτεί πολλά περισσότερα...

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την καταγγελία ασθενούς ότι της έκλεισαν ραντεβού για γαστροσκόπηση σε δημόσιο νοσοκομείο της Κρήτης μετά από δύο χρόνια, δηλαδή το 2022, υπήρξε παρέμβαση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, που ζήτησε εξηγήσεις από τους εμπλεκόμενους και διερεύνηση της υπόθεσης.

Μετά την εξέλιξη αυτή ενδυναμώνεται η ελπίδα της ηλικιωμένης στην Κρήτη ότι μπορεί να κάνει τη γαστροσκόπηση που χρειάζεται σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών.

Όμως, η τραγική κατάσταση στη δημόσια υγεία, με συνεχείς καταγγελίες για ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές, πολύωρες καθυστερήσεις και αναμονές άρρωστων ανθρώπων σε άθλιους διαδρόμους, έλλειψη στοιχειωδών κανόνων υγιεινής και νοσηλευτικό προσωπικό στα όρια της εξάντλησης απαιτεί πολλά περισσότερα.

Απαιτεί λύσεις τώρα και χωρίς να χρειάζονται (και άλλες) καταγγελίες και κοινοποίηση στο διαδίκτυο, έτσι ώστε οι αρμόδιοι να αναγκαστούν να παρέμβουν προκειμένου να αποφύγουν το διασυρμό.

Ορθώς ο υπουργός παρενέβη, αλλά η παρέμβασή του και η λήψη άμεσων μέτρων χρειάζεται σε πολλούς τομείς της δημόσιας υγείας, αλλιώς θα μιλάμε μόνο για αποσπασματικές λύσεις που αποτελούν σταγόνες στον ωκεανό.

Ζήτησε εξηγήσεις και διερεύνηση της υπόθεσης

Ειδικότερα, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν, υπήρξε προς τον Τύπο η πληροφορία ότι για την καταγγελία που αναπαράγεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κάνει το γύρο του διαδικτύου, πληροφορήθηκε και ο Β. Κικιλίας ο οποίος ζήτησε αμέσως ενημέρωση και εξηγήσεις από όλες τις εμπλεκόμενες υγειονομικές αρχές.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έδωσε εντολή να διερευνηθεί άμεσα η υπόθεση που αφορά στο νοσοκομείο Χανίων.

Το ΕΣΥ «νοσεί»

Η αντίδραση του υπουργείου Υγείας δεν ήταν τόσο άμεση σε ότι αφορά άλλες καταγγελίες και τις έντονες αντιδράσεις των επαγγελματιών που εμπλέκονται άμεσα με την δημόσια υγεία.

Τα παραδείγματα από την εικόνα κατάρρευσης του ΕΣΥ είναι πολυάριθμα, με πιο πρόσφατες τις καταγγελίες και τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων για την αναβολή όλων των τακτικών προγραμματισμένων χειρουργείων στο «Αγία Όλγα», λόγω των εντεινόμενων το τελευταίο διάστημα ελλείψεων σε προσωπικό, κυρίως στο αναισθησιολογικό και ακτινολογικό τμήμα.

Από την πλευρά της η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) κρούει κώδωνα κινδύνου για την κατάσταση στα Επείγοντα Περιστατικά.

Μια απαράδεκτη και πάνω από όλα προσβλητική κατάσταση αντιμετωπίζουν τόσο οι ασθενείς που προσέρχονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων, όσο και οι επιστήμονες Υγείας που εργάζονται σε αυτά, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις δεν έχει βελτιωθεί η κατάσταση καθόλου.

Η ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει ότι οι σκέψεις του υπουργείου Υγείας για μείωση των γενικών εφημεριών στα νοσοκομεία από 4 σε 3 μέρες θα είναι ολέθριες και εξοντωτικές για ιατρούς και νοσηλευτές.

Επικίνδυνο φαινόμενο χαρακτηρίζει η ΕΙΝΑΠ και τις ελλείψεις σε νοσοκομεία.

Επισημαίνει επίσης ότι ολόκληρες περιοχές του λεκανοπεδίου εξυπηρετούνται συνήθως από ένα με δύο νοσοκομεία.

Όλος ο νότιος τομέας εξυπηρετείται από ένα «ξεδοντιασμένο» από προσωπικό Ασκληπιείο και ένα υποβαθμισμένο Τζάνειο, που στέλνει το παιδί από το νησί με σκωληκοειδίτιδα κατευθείαν στο Παίδων λόγω έλλειψης παιδοχειρουργού. Ενώ, ο δυτικός τομέας πάσχει αντίστοιχα, με τα νοσοκομεία της Νίκαιας και του Θριασίου να έχουν τεράστιες ελλείψεις και το Αττικό να πνίγεται στα ράντζα. Στο δε, βόρειο τομέα, οι περισσότερες ειδικότητες εξυπηρετούνται μόνο από το Σισμανόγλειο, ενώ ο ανατολικός τομέας, πολυπληθής και αυτός, δεν έχει νοσοκομείο παρά μόνο υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας.

«Το νοσοκομείο Σωτηρία, που αντί να ενισχυθεί, αφού οι πνευμονοπάθειες είναι στην 4η θέση από άποψη νοσηρότητας και θνησιμότητας, αποδυναμώθηκε επικίνδυνα (οι 12 πνευμονολογικές κλινικές έγιναν 8, οι ειδικευόμενοι από 115 έγινα 35 και οι ειδικευμένοι από 65 έγιναν 35)», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024