ΣΥΡΙΖΑ για πλωτά φράγματα: Θα μας βρουν απέναντι κοινοβουλευτικά και κινηματικά
Την κατηγορηματική αντίθεσή του στην υλοποίηση «του αποτρόπαιου», όπως το χαρακτηρίζει, σχεδίου της κυβέρνησης για ενεργή αποτροπή της εισόδου προσφύγων στη χώρα από τη θάλασσα, εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ με κοινή ανακοίνωση των τομεαρχών του, Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργου Ψυχογιού, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριου Σαντορινιού και Εθνικής 'Αμυνας, Θοδωρή Δρίτσα.
Την κατηγορηματική αντίθεσή του στην υλοποίηση «του αποτρόπαιου», όπως το χαρακτηρίζει, σχεδίου της κυβέρνησης για ενεργή αποτροπή της εισόδου προσφύγων στη χώρα από τη θάλασσα, εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ με κοινή ανακοίνωση των τομεαρχών του, Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργου Ψυχογιού, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριου Σαντορινιού και Εθνικής ‘Αμυνας, Θοδωρή Δρίτσα.
Χαρακτηρίζουν τον διαγωνισμό για την αγορά πλωτού φράγματος «πράξη ντροπής που προσβάλλει τον ανθρωπισμό και το αίσθημα αλληλεγγύης του λαού μας και παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες» και προσθέτουν: «πρόκειται για μια πολιτική-κόλαφο για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχει ήδη καταδικαστεί από ανθρωπιστικές οργανώσεις, φορείς, πολιτικά κόμματα, ευρωβουλευτές, ακόμα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή -σύμφωνα με δημοσιεύματα…Πέραν του γεγονότος, που και ένα παιδί του Δημοτικού γνωρίζει, ότι στη θάλασσα δεν μπορεί να υπάρξει τείχος, όπως ίσως ο κ. Στεφανής να έχει στο μυαλό του, βρισκόμαστε μπροστά σε μια παράλογη, ανεφάρμοστη και επικίνδυνη πρωτοβουλία».
Οι τομεάρχες υποστηρίζουν ότι «στις θαλάσσιες περιοχές στις οποίες σχεδιάζεται η παρέμβαση, οι οποίες είναι υψηλής κίνησης σκαφών όλων των ειδών (από δεξαμενόπλοια έως αλιευτικά) τίθενται, εκτός των άλλων, και σοβαρά ζητήματα ασφάλειας της ναυσιπλοΐας. Είναι προφανές πως μια τέτοια κίνηση δημιουργεί κινδύνους ναυτικών ατυχημάτων με απρόβλεπτες συνέπειες για κάθε είδους πλοία και για τους επιβαίνοντες σε αυτά».
Υποστηρίζουν ακόμη ότι «καθώς ένα τέτοιο φράγμα δεν μπορεί να σταθεροποιηθεί σε μια συγκεκριμένη οριογραμμή και κατά συνέπεια, σε περιστατικά έρευνας και διάσωσης, τα οποία θα λαμβάνουν χώρα εντός των χωρικών υδάτων της χώρας μας, θα δυσχεραίνεται με την παρουσία του φράγματος η εκάστοτε επιχείρηση, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές αλλά και ανοίγοντας ζητήματα εθνικής κυριαρχίας της χώρας που είναι υπεύθυνη για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης βάσει των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην περιοχή».
Αναφέρονται στο λιμενικό λέγοντας ότι «η κυβέρνηση, με μια άνευ προηγουμένου τροπολογία, δέσμευσε όλα τα επιχειρησιακά μέσα του ΛΣ- ΕΛΑΚΤ υπό τον Εθνικό Συντονιστή για το Μεταναστευτικό, αποψιλώνοντας το Σώμα και δυσχεραίνοντας το έργο των στελεχών του Λιμενικού. Σήμερα, με τη, χωρίς νόημα ενέργεια της προμήθειας πλωτού φράγματος, θέτει το Λιμενικό υπόλογο για την λειτουργία αυτού του θνησιγενούς σχεδίου, ενώ το μόνο που θα έπρεπε να κάνει είναι να αφήσει το ΛΣ- ΕΛΑΚΤ να κάνει τη δουλειά του, έτσι όπως ξέρει. Γιατί το Σώμα, από τις μεγάλες ροές του 2015 μέχρι σήμερα, έχει επιδείξει μεγάλη επιχειρησιακή ικανότητα και αυταπάρνηση στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, στις οποίες πάντα επιχειρούσε με ευαισθησία και ανθρωπισμό, συζώντας χιλιάδες ζωές, με τα δικά του μέσα και ανθρώπους, χωρίς πλωτά φράγματα».
Ακόμη κάνουν λόγο για «φωτογραφικές προκηρύξεις πανάκριβων φραγμάτων που ολοκληρώνονται εντός πέντε ημερών, περισσότερο θυμίζουν δώρο σε κάποιους κατασκευαστές φραγμάτων και λιγότερο ουσιαστική παρέμβαση. Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί ότι για 2,5 χιλιόμετρα φράγματος, θα ξοδευτεί μισό εκατομμύριο. Κάθε μέρα που περνάει αποδεικνύουν ότι δεν έχουν καταλάβει τίποτα και προβαίνουν σε επικίνδυνους και απάνθρωπους ακροβατισμούς στο προσφυγικό».
Και καταλήγουν με επικρίσεις στην κυβέρνηση, σημειώνοντας: «Ενδιαφέρονται μόνο για την ικανοποίηση της ακροδεξιάς τους πτέρυγας, υλοποιούν τη γραμμή της Ελληνικής Λύσης, χωρίς να νοιάζονται για τους ανθρώπους, τις κοινωνίες, αλλά και την εικόνα της χώρας. Ελπίζουμε να μην το επιδιώκουν. Οι πολιτικές των Όρμπαν και Σαλβίνι που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα μας βρουν απέναντι κοινοβουλευτικά και κινηματικά».
- Για πρόοδο μιλά ο Π.Μαρινάκης για την έκθεση για Κράτος Δικαίου και επιτίθεται σε ΜΜΕ και αντιπολίτευση
- Η Μύκονος στην κορυφή του κόσμου: Το «Πάντεχνον» επέστρεψε με τέσσερα μετάλλια
- «Ραφαήλ ήρθαμε, όμως εσύ έλειπες»: Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του 19χρονου ΕΠΟΠ που σκοτώθηκε από χειροβομβίδα
- Καλοκαιρινές εκπτώσεις στα Public: Η καλύτερη στιγμή για βουτιά στις έξυπνες αγορές
- Στάρμερ: Αποχωρώ με το χαμόγελο και υπερήφανος για όλα όσα επιτελέσαμε – Αναλαμβάνει ο Μπέρναμ
- ΕΛΑΣ: 5 +1 εμβληματικές παρεμβάσεις στην Παιδεία, για την ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης
- LIVE: Η κλήρωση του ΠΑΟΚ για τον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League
- Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης ενδιαφέρεται να εργαλειοποιεί τους θεσμούς για να επεκτείνει την εξουσία του
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442