Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρατσιστικό παραλήρημα στην Ευρώπη εξαιτίας κοροναϊού -Αντιδρούν οι Ασιάτες

Ρατσιστικό παραλήρημα στην Ευρώπη εξαιτίας κοροναϊού -Αντιδρούν οι Ασιάτες

Ο αντιασιάτικος ρατσισμός εξαιτίας του κοροναϊού φαίνεται πως έχει εξοργίσει του Κινέζους.

Εκτός από τις ασφαλείς πληροφορίες που λαμβάνουμε καθημερινά για την εξέλιξη του φονικού ιού, εξίσου γρήγορα «εξαπλώνονται» τόσο οι θεωρίες συνωμοσίας όσο και ένα «κύμα» ρατσιστικού περιεχομένου για όλους τους Κινέζους.

Ο αντιασιάτικος ρατσισμός εξαιτίας του κοροναϊού φαίνεται πως έχει εξοργίσει του Κινέζους, οι οποίοι δεν διστάζουν να χαρακτηρίσουν απαράδεκτη την στάση μερικών ευρωπαϊκών tabloids.

Πρώτο κρούσμα ρατσισμού σύμφωνα με το BBC καταγγέλθηκε στις δημόσιες συγκοινωνίες της Μεγάλης Βρετανίας, όπου αρκετοί Ασιάτες ανέφεραν πως δέχτηκαν ρατσιστική επίθεση εξαιτίας του κοροναϊού και φυσικά χωρίς καν να είναι φορείς.

Σε ρατσιστικό παραλήρημα προχώρησε και μία γαλλική εφημερίδα, η οποία δεν δίστασε να βγάλει πρώτο θέμα με απαράδεκτο τίτλο «Κίτρινος κίνδυνος» και εικόνα μία γυναίκα από την Κίνα να φορά την μπλε μάσκα.

Από την πλευρά της, η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» παραθέτει μαρτυρίες Ασιατών που δηλώνουν ότι έχουν βιώσει τον ρατσισμό από τότε που εξαπλώθηκε ο ιός. «Κρατήστε τον ιό σας βρώμικοι Κινέζοι», φωνάζει ένας οδηγός οχήματος βλέποντας τον νεαρό Μινχ από το Βιετνάμ να διασχίζει κεντρικό δρόμο του Παρισιού. «Δεν είστε ευπρόσδεκτοι στη Γαλλία», προσθέτει.

Οι αντιδράσεις λοιπόν δεν άργησαν να έρθουν.

Σύντομα το hashtag στην Γαλλία #δεν_είμαι_ιός έγινε trend στα social media και αποτέλεσε την πρώτη απάντηση των Ασιατών στα φαινόμενα ρατσισμού.

«Είμαι Κινέζος, αλλά δεν είμαι ιός! Ξέρω ότι όλοι φοβούνται τον ιό αλλά όχι προκατάληψη, παρακαλώ», έγραψε ο Λου Τσενγουανγκ στο Twitter, αντιδρώντας στο ρατσιστικό παραλήρημα.

«Σταματήστε να ρωτάτε αν είμαστε επικίνδυνοι σε περίπτωση που βήξουμε, ενώ όλοι οι άνθρωποι γύρω μας το κάνουν», ανέφερε μία άλλη χρήστης του διαδικτύου.

Άμεση ήταν η αντίδραση και του γάλλου επικεφαλής της διεθνούς Ομοσπονδίας κατά του ρατσισμού και αντισημιτισμού  ο οποίος δήλωσε ότι καμία εφημερίδα δεν θα τολμούσε να χρησιμοποιήσει τον τίτλο «Μαύρος συναγερμός».

Sports in

Τεράστια επιτυχία για τον Ολυμπιακό: Ξανά πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ οι Έφηβοι!

Οι έφηβοι του Ολυμπιακού αναδείχθηκαν πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ για 8η συνεχή σεζόν!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024