Πέμπτη 30 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σύγκρουση αρχηγών στην Ολομέλεια – Συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή

Σύγκρουση αρχηγών στην Ολομέλεια – Συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή

Μητσοτάκης και Τσίπρας θα πάρουν το λόγο το απόγευμα στη βουλή. Ετεροβαρής η συμφωνία αλλά την ψηφίζουμε λέει η Γεννηματά. Κατά της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τις βάσεις τα άλλα κόμματα. Ποιοι διοργανώνουν συλλαλητήρια διαμαρτυρίας και τι υποστηρίζουν

Κόντρα κορυφής σε επίπεδο αρχηγών αναμένεται το απόγευμα στη Βουλή όπου συζητείται η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ, η οποία προκαλεί έντονες αντιδράσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάρει το λόγο στις 6 το απόγευμα στην ολομέλεια του κοινοβουλίου προκειμένου να υπερασπιστεί την υπογραφή της και να απαντήσει στην κριτική της αντιπολίτευσης.

Συμμαχίες και ανταλλάγματα

Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με χτεσινή απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος οριστικοποίησε πως κατά την ψηφοφορία θα εκφραστεί με παρών. Μάλιστα το λόγο θα πάρει και ο Αλέξης Τσίπρας καθώς πηγές της Κουμουνδούρου άφηναν ανοιχτό το ζήτημα σημειώνοντας πως θα εξαρτηθεί από το εάν ο πρωθυπουργός πάρει το λόγο στη βουλή.

Υπέρ του πρωτοκόλλου τάσσονται οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του Κινήματος Αλλαγής.

Μάλιστα η Φώφη Γεννηματά επιβεβαιώνοντας την θετική στάση του ΚΙΝΑΛ κατά την ψηφοφορία άσκησε κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι είναι λάθος να αμφισβητούνται οι στρατηγικές συμμαχίες της χώρας.

«Στη συγκεκριμένη κρίσιμη για τα εθνικά συμφέροντα συγκυρία δεν μπορεί να απορρίψουμε με τη ψήφο μας την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ» τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και πρόσθεσε: «Είναι λάθος να αμφισβητούνται διαχρονικές στρατηγικές συμμαχίες της χώρας».

Συμπλήρωσε ωστόσο πως «αυτό όμως δεν αλλάζει το πραγματικό γεγονός. Πρόκειται για  μια συμφωνία ετεροβαρή υπέρ των ΗΠΑ. Αποτέλεσμα κακής διαπραγμάτευσης τόσο από το ΣΥΡΙΖΑ όσο  και  από την ΝΔ. Με ευθύνη τους δεν εξασφαλίστηκαν όσα έπρεπε για την χώρα».

Σημειώνεται ότι βασικό στοιχείο της κριτικής του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μη εξασφάλιση επαρκών για την Ελλάδα ανταλλαγμάτων από την κυβέρνηση Τραμπ και τις ΗΠΑ έναντι της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσίπρας και κατά τη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη είχε ζητήσει το πάγωμα της κύρωσης της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική στις αναφορές του πρωθυπουργού για «προβλέψιμο» σύμμαχο καθώς στέλνει το μήνυμα προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού η χώρα μας είναι δεδομένη, χωρίς να διασφαλίζεται ότι οι ΗΠΑ «ρητά, κατηγορηματικά και δεσμευτικά στηρίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και την ευρύτερη στρατηγική ειρήνης».

Από την άλλη πλευρά, κυβερνητικές πηγές εγκαλούν το ΣΥΡΙΖΑ ότι αντιπολιτεύεται τον εαυτό του καθώς η εν λόγω συμφωνία με τις ΗΠΑ δρομολογήθηκε επί των ημερών του.

Κίνδυνοι για τη χώρα

Κατά της συμφωνίας αναμένεται να ταχθούν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Την κατηγορηματική του αντίθεση στη συμφωνία έχει δηλώσει το ΚΚΕ και έχει ζητήσει την αποχώρηση όλων των βάσεων από την Ελλάδα. Έχει επίσης προειδοποιήσει ότι «η εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς στην περιοχή, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη χώρα».

«Ελάχιστα αν όχι ανύπαρκτα», έχει χαρακτηρίσει τα οφέλη από τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ, η Ελληνική Λύση, η οποία έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση για άνευ όρων παράδοση, και έχει δηλώσει επιφύλαξη για την τελική στάση της στην ολομέλεια. Κατά της κύρωσης έχει ταχθεί το ΜέΡΑ25.

Βάσεις

Το πρωτόκολλο αμυντικής συνεργασίας προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Αθήνας, αλλά και την επέκταση της αξιοποίησης των ελληνικών στρατιωτικών βάσεων από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Για την έγκριση της συμφωνίας απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή η ψήφος 151 βουλευτών – ανεξάρτητα του αριθμού των παρόντων.

Η συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας, μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, υπογράφηκε το 1990 και προέβλεπε οκταετή ισχύ, με δυνατότητα ετήσιας ανανέωσης με ανταλλαγή ρηματικών διακοινώσεων.

Για την τροποποίηση του πρωτοκόλλου συνεργασίας, η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι «η συγκεκριμένη συμφωνία διασφαλίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή, δια της διεύρυνσης του αμερικανικού αμυντικού αποτυπώματος στην περιοχή».

Έχει επίσης πει, ότι «λόγω της παρέλευσης του χρόνου και της αλλαγής της κατάστασης ασφαλείας στην ανατολική Μεσόγειο, η συμφωνία του 1990 χρήζει επικαιροποίησης, ώστε να αποτυπώνει τις αλλαγές που έχουν επέλθει στην αμυντική συνεργασία της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθότι βάσει τεχνικών διευθετήσεων, είχαν ήδη αναπτυχθεί σε διάφορες εγκαταστάσεις, νέες μορφές αμυντικής συνεργασίας. Στόχος είναι επίσης η συμφωνία να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες και προοπτικές εμβάθυνσης αυτής της συνεργασίας».

Το πρωτόκολλο τροποποίησης της αμυντικής συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, στην Αθήνα στις 5 Οκτωβρίου του 2019, στη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο στην ελληνική πρωτεύουσα και στο πλαίσιο του 2ου Στρατηγικού Διαλόγου Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και Ελλάδας.

Μαζικό συλλαλητήριο έξω από τη βουλή

Την ίδια ώρα, η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Στρατιωτική Συμφωνία για τις Βάσεις έχει απευθύνει μαζικό κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή των Ελλήνων, στις 18.30 το απόγευμα της Πέμπτης.

Στην Επιτροπή Αγώνα συμμετέχουν εργατικά σωματεία, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία αυτοαπασχολουμένων, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος (ΟΓΕ) και φορείς του λαϊκού κινήματος.

Στο σχετικό κάλεσμά της, η  Επιτροπή Αγώνα, σημειώνει τη σημασία της συμμετοχής για «να καταδικάσουμε μαζικά την ανανέωση, επέκταση, ενίσχυση της επικίνδυνης Συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ για τις βάσεις, που μετατρέπει τη χώρα μας σε απέραντο πολεμικό ορμητήριο και το λαό μας σε στόχο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Υπογραμμίζει, ότι «οι εξελίξεις είναι πολύ επικίνδυνες και πρέπει να σημάνει συναγερμός παντού!», καθώς:

«Κλιμακώνεται η επιθετικότητα ανάμεσα σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσία – Κίνα και με την εμπλοκή δεκάδων κρατών (Ισραήλ, Ελλάδα, Τουρκία, Αίγυπτος κ.λπ.).

Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη, στο Ιράν, στον Περσικό Κόλπο, η τεράστια συγκέντρωση δύναμης πυρός στην περιοχή, προειδοποιούν για τον κίνδυνο γενικευμένης πολεμικής σύγκρουσης.

Καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ, που «συνεχίζοντας στον στρωμένο δρόμο που βρήκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, φέρνει προς επικύρωση στη Βουλή την επικίνδυνη αυτή Συμφωνία, που:

Δίνει το ελεύθερο στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να διατηρεί και να λειτουργεί στρατιωτικές και βοηθητικές υποδομές εντός των εγκαταστάσεων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, να αξιοποιεί ακόμη και πολιτικές υποδομές (αυτοκινητόδρομοι, λιμάνια κ.λπ.) για τις εκάστοτε αμερικανοΝΑΤΟικές ανάγκες.

Ενισχύει τις πολεμικές δυνατότητες της βάσης στη Σούδα, που διαχρονικά έχει εκπληρώσει βρώμικο ρόλο σε όλους τους πολέμους και επεμβάσεις σε Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη, Συρία κ.α»

Η επιτροπή απαιτεί η Συμφωνία αυτή να ακυρωθεί, να επιστρέψουν τώρα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις από αποστολές στο εξωτερικό, να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και υποδομές, καμία εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους!».

Συλλαλητήρια έχουν προγραμματιστεί να γίνουν: στη Θεσσαλονίκη στις 7 μ.μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου και σε άλλες πόλεις.

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού αποθέωσε τον Βαγγέλη Μαρινάκη

O ισχυρός άνδρας της Ολυμπιακού βρέθηκε δίπλα στους οπαδούς των «ερυθρόλευκων», γνωρίζοντας την αποθέωση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 30 Μαϊου 2024