Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυτά τα αναπάντεχα συμβαίνουν όταν αγαπάς κάποιον

Αυτά τα αναπάντεχα συμβαίνουν όταν αγαπάς κάποιον

Η αγάπη και ο έρωτας έχουν πολλές πτυχές οι οποίες μας επηρεάζουν

Αν είσαι σε φάση έρωτα και ταυτόχρονα είσαι σε σχέση τότε να ξέρεις ότι η διάθεσή σου επηρεάζεται άμεσα. Οι επιδράσεις αυτές οφείλονται κατά βάση σε ουσίες που απελευθερώνει ο εγκέφαλός μας.

Κοιτάζοντας μια εικόνα ενός αγαπημένου μειώνεται ο πόνος

Παρόλο που ήταν πολύ γνωστό ότι η παρουσία ενός συντρόφου έχει πολλά να κάνει με τη βελτίωση των ασθενειών, έχει αποδειχθεί ότι το ίδιο ισχύει και για μια εικόνα του αγαπημένου.

Το πείραμα έδειξε ότι, όταν βιώνουν πόνο, οι συμμετέχοντες στη μελέτη που εκτέθηκαν σε εικόνες των αγαπημένων τους, είχαν μειωμένο πόνο, πολύ περισσότερο από όσους εκτίθενται στις ίδιες φωτογραφίες από τους γνωστούς.

Οι άνθρωποι στο ίδιο επίπεδο ελκυστικότητας είναι πιο πιθανό να καταλήξουν μαζί

Πολλές ψυχολογικές και κοινωνικές έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει ένα σημαντικό πρότυπο στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι επιλέγουν τους ανθρώπους να δημιουργήσουν ρομαντικές σχέσεις.

Αυτό το μοτίβο εξηγείται από την Υπόθεση Matching, η οποία λέει ότι οι άνθρωποι προσελκύονται περισσότερο από εκείνους με τους οποίους έχουν ένα βαθμό ελκυστικότητας ή, με άλλα λόγια, είναι εξίσου κοινωνικά επιθυμητοί.

Ακόμη και αν τα επιτυχημένα ζευγάρια διαφέρουν στη φυσική ελκυστικότητα, ένας από αυτούς συνήθως αντισταθμίζει αυτό το χαρακτηριστικό, με άλλες κοινωνικά επιθυμητές ιδιότητες.

Τα ζευγάρια που είναι όμοια ο ένας με τον άλλο δεν είναι πιθανό να διαρκέσουν

Όπως η πασίγνωστη παροιμία, τα ετερώνυμα έλκονται. Και η έρευνα αποδεικνύει ότι αυτό είναι εν μέρει αλήθεια. Τα ζευγάρια που είναι είτε πολύ παρόμοια είτε πολύ διαφορετικά τείνουν να μην διαρκούν πολύ. Προφανώς, πάντα πρέπει να υπάρχει ένα θεμέλιο ομοιότητας, αλλά πρέπει επίσης να υπάρχουν πράγματα που οι δύο από σας μαθαίνουν ο ένας από τον άλλον.

Το Heartbreak δεν είναι μεταφορά

Η έρευνα έδειξε ότι έντονα, τραυματικά γεγονότα, όπως διαζύγιο, απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, χωρισμός από έναν αγαπημένο ή προδοσία, μπορεί να προκαλέσουν πραγματικούς φυσικούς πόνους στην περιοχή της καρδιάς.

Αυτή η κατάσταση ονομάζεται σύνδρομο Broken Heart. Η βαθιά συναισθηματική δυσφορία πυροδοτεί τον εγκέφαλο να διανείμει συγκεκριμένες χημικές ουσίες που αποδυναμώνουν σημαντικά την καρδιά, οδηγώντας σε ισχυρούς πόνους στο στήθος και δύσπνοια. Η πάθηση συχνά έχει λανθασμένη διάγνωση ως καρδιακή προσβολή και τείνει να επηρεάζει τις γυναίκες πιο συχνά.

Η ρομαντική αγάπη τελειώνει τελικά

Τα ζευγάρια σε σχέση με την αρχή μιας ρομαντικής σχέσης θα είναι πολύ διαφορετικά ένα χρόνο αργότερα. Εκτιμάται ότι η ρομαντική αγάπη, η οποία συνδέεται με την ευφορία, την εξάρτηση, διαρκεί περίπου έναν χρόνο. Μετά από αυτό το πρώτο έτος αρχίζει το στάδιο της λεγόμενης «αφοσιωμένης αγάπης». Η μετάβαση συνδέεται με αυξημένα επίπεδα πρωτεΐνης νευροτροφίνης σε νεοσυσταθέντα ζευγάρια.

Οι άνθρωποι που αγαπούν έχουν χημικές ομοιότητες με τους ανθρώπους με ΟCD

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι σε πρώιμο στάδιο αγάπης έχουν χαμηλότερα επίπεδα σεροτονίνης, τα οποία συνδέονται με τα συναισθήματα ευτυχίας και ευεξίας και τα υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης που σχετίζονται με το άγχος.

Αυτό είναι εντυπωσιακά παρόμοιο με εκείνους τους ανθρώπους που έχουν Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή, η οποία εξηγεί γιατί ενεργούμε τόσο έξω από τον χαρακτήρα μας όταν ερωτευόμαστε κάποιον.

Λειτουργεί και αντίστροφα – τα άτομα με χαμηλότερα επίπεδα σεροτονίνης ερωτεύονται και μπαίνουν σε σεξουαλικές σχέσεις πιο γρήγορα από άλλους.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024