Έντονο φραστικό επεισόδιο στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη και του αρμόδιου τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση, με αφορμή την αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση των καταλήψεων στο Κουκάκι

Έντονο φραστικό επεισόδιο σημειώθηκε στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη και του αρμόδιου τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση, με αφορμή την αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση των καταλήψεων στο Κουκάκι.

Η διαμάχη συνέβη  έγινε στο πλαίσιο συζήτησης νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τον Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων και την αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Ο κ. Ραγκούσης επιτέθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, ότι καθυστερεί να αποστείλει στο Συνήγορο του Πολίτη το σχετικό φάκελο της υπόθεσης προκειμένου να εξεταστεί από την Ανεξάρτητη Αρχή αν υπήρξε ή όχι αστυνομική βία και παραβίαση του οικογενειακού ασύλου.

Εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία της παρουσίας στη συνεδρίαση του Συνηγόρου του Πολίτη, ο κ. Ραγκούσης αναφέρθηκε στα όσα έγιναν στο Κουκάκι και έθεσε σχετικό ερώτημα. Αυτό αποτέλεσε και την αφορμή για να απαντήσει επί του θέματος και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ο εντονότατος και οξύτατων τόνων μεταξύ τους διάλογος, που δεν μπόρεσε να αποτρέψει, παρά τις διαρκείς παρεμβάσεις της η προεδρεύουσα της συνεδρίασης Διονυσίας Αυγερινοπούλου.

«Θα ήθελα να κάνω μια ειδική ερώτηση προς τον Συνήγορο του Πολίτη» άρχισε την τοποθέτησή του ο κ. Ραγκούσης. «Κύριε Ποττάκη, είχαμε ρωτήσει την ελληνική αστυνομία πριν από δέκα μέρες και είχαμε πάρει αρνητική απάντηση, στο ερώτημα αν έχει σταλεί ο φάκελος για την υπόθεση Ινδαρέ προς διερεύνηση, από τον Συνήγορο του Πολίτη. Έχει έρθει εν τω μεταξύ μέσα σε αυτό το δεκαήμερο; Αν η απάντηση είναι αρνητική, θα ήθελα να μας ενημερώσετε ως προς το εξής. Η ελληνική αστυνομία μας είπε, ότι συνήθως υποθέσεις τέτοιου τύπου, αποστέλλονται στον Συνήγορο του Πολίτη για να ξεκινήσει η διερεύνηση σε περίπου λίγες μέρες, μια εβδομάδα. Αν δεν έχει ακόμη σταλεί, ποιος είναι ο μέσος όρος για την αποστολή ενός τέτοιου φακέλου στον Συνήγορο του Πολίτη; Είναι της τάξης της μιας εβδομάδας ή του ενός μήνα;»

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Ποττάκης είπε ότι δεν επιθυμεί να επεκταθεί στο θέμα αυτό, περιοριζόμενος να δηλώσει ότι «έχει διαταχθεί Προκαταρκτική Διοικητική Έρευνα για τα περιστατικά». Μόνο συμπλήρωσε στη συνέχεια πως όχι μόνο υπάρχει καθυστέρηση στην διαβίβαση υποθέσεων από την ΕΛΑΣ στο Συνήγορο του Πολίτη, αλλά και ότι ακόμα και αν δεν σημειωνόταν αυτή η καθυστέρηση, θα υπήρχε πρόβλημα στο μηχανισμό του Συνηγόρου, εξαιτίας ελλείψεων σε προσωπικό αναγκαίο για την αντιμετώπιση μεγάλου όγκου υποθέσεων.

Σε εκείνο το σημείο παρεμβαίνοντας ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε: «Θέλω να προσθέσω τα εξής, για την «υπόθεση Κουκάκι», γιατί την έχω ξανακούσει αυτή την ερώτηση, διεξάγει επείγουσα προκαταρκτική ο αρμόδιος εισαγγελέας, ο οποίος μάλιστα με εντολή του απαγόρευσε σε οποιονδήποτε άλλον να ασχοληθεί με το θέμα και τι κάνει αυτός. Άρα, λοιπόν, ας μη βιαζόμαστε. Θα πάρουμε απαντήσεις». Κι εκείνη ήταν η στιγμή που άρχισαν οι εκρήξεις. Ο διάλογος είναι ενδεικτικός του κλίματος:

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Εσείς έχετε δώσει απάντηση, δημοσίως, κύριε Υπουργέ και έχετε πει ότι: «Δεν ασκήθηκε βία στο Κουκάκι» και ο κ. Ινδαρές εμφανίστηκε με φωτογραφίες να είναι χτυπημένος.

ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Με διακόπτετε. Βιάζεστε.

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Όχι, δεν βιάζομαι. Εσείς βιαστήκατε να βγάλετε πόρισμα σε αντίθεση με αυτά που λέτε τώρα. Τουλάχιστον γι’ αυτό θα έπρεπε να κάνετε την αυτοκριτική σας.

ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Βγάζετε αποφάσεις. Αδικοπραγείτε και βιάζεστε.

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ήταν δημόσια η απάντησή σας στον κ. Αλιβιζάτο ότι: «Δεν ασκήθηκε βία» και ο άνθρωπος εμφανίστηκε στις φωτογραφίες χτυπημένος. Κάντε, έστω και τώρα, την αυτοκριτική σας που σπεύσατε να προκαταλάβετε όλο των φορέων τα πορίσματα, κύριε Υπουργέ.

ΔΙΟΝΥΣΙΑ – ΘΕΟΔΩΡΑ ΑΥΓΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ (Προεδρεύουσα των Επιτροπών): Αυτός ο κύκλος συζήτησης δεν σχετίζεται με το νομοσχέδιο. Κύριε Ραγκούση, σας παρακαλώ.

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Όχι να μας πείτε τώρα και για το Κουκάκι. Είσαστε εκτεθειμένος στο Κουκάκι, προσωπικά, γιατί σπεύσατε να πείτε ότι: «Δεν ασκήθηκε βία». Νομίζει ο υπουργός ότι «τρώμε κουτόχορτο».

ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Αυτοί που βιάζονται να βγάλουν δικαστικές αποφάσεις, ματαιοπονούν. Αυτοί που προσπαθούν, λέω, να κρύψουν την αλήθεια θα την βρουν μπροστά τους την αλήθεια, δηλαδή το ψέμα που κυριάρχησε για δύο μέρες.

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ήταν η φωτογραφία ψέμα; Η φωτογραφία του χτυπημένου, του ξυλοδαρμένου Ινδαρέ, ήταν ψέμα; Πείτε ναι ή όχι; Ήταν ψέμα η φωτογραφία; Η φωτογραφία αυτή ήταν μέσα από την ΓΑΔΑ. Ήταν ψεύτικη αυτή η φωτογραφία; Ο κ. Υπουργός ανοίγει το θέμα. Θα πάρει τις απαντήσεις που πρέπει. Αφού θέλει να συζητήσουμε, να αναλάβει την ευθύνη και να πει αν ήταν ψέμα η φωτογραφία και αν κάνει την αυτοκριτική του, που έσπευσε να πει ότι: «Δεν ασκήθηκε βία».

ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Θα συνεχίσω. Ό,τι και να κάνετε, θα ακούσετε την αλήθεια. Ακούστε τώρα την αλήθεια. Δύο μέρες ολόκληρες κυριαρχούσε το ψέμα ότι δεν υπήρχε εισαγγελέας παρών. Ότι παραβιάστηκε το άσυλο κατοικίας. Ένα μεγάλο ψέμα. Όλα τα υπόλοιπα ψέματα θα τα αποκαλύψει η εισαγγελική έρευνα. Μη βιάζεστε. Θα βγουν όλα στην επιφάνεια και θα αποδοθεί το δίκαιο.

Τρίτον, επιτέλους, να έχετε την ευαισθησία να καταδικάσετε τις δολοφονικές επιθέσεις που δέχτηκαν οι αστυνομικοί.

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Τις έχουμε καταδικάσει και αυτό που κάνετε είναι στυγνή συκοφαντία και είναι ντροπή σας. Τις έχουμε καταδικάσει και είναι ντροπή σας. Είσαστε συκοφάντης, κύριε Χρυσοχοΐδη. Εσείς καταδικάζετε την αστυνομική βία; Είναι συκοφαντία. Ακραία δεξιά συκοφαντία αυτό που κάνετε. Είναι δεξιά συκοφαντία τα περί μη καταδίκης από εμάς, της βίας εναντίον αστυνομικών.

ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Σε ό,τι αφορά στη θέση μας απέναντι στα περιστατικά βίας, το αποδεικνύουν οι πράξεις, οι οποίες δεν έγιναν ποτέ από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Δηλαδή, το νέο πειθαρχικό δίκαιο, που εκδόθηκε με το προεδρικό διάταγμα 111/2019 το Δεκέμβριο και τώρα η συζήτηση που κάνουμε εδώ για να μεταφέρουμε στο Συνήγορο του Πολίτη όλη την αρμοδιότητα για να εξετάζει αυτεπαγγέλτως καταγγελίες για περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας και το κάνει η παρούσα Κυβέρνηση. Κύριε Συνήγορε, θα δώσουμε και όλο το αναγκαίο προσωπικό, προκειμένου η διαδικασία αυτή να γίνεται με ταχύτητα, με αποτελεσματικότητα, με δικαιοσύνη και διαφάνεια.

Θα περιμένετε, θα πάρετε απαντήσεις από τη δικαιοσύνη για όλες τις υποθέσεις αυτές.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr