Προβάδισμα 17 μονάδων δίνει στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ νέα δημοσκόπηση της Opinion Poll. Πρόβλημα για την κυβέρνηση παραμένει το προσφυγικό, ενώ ένας στους δύο φοβάται για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία.

Το προσφυγικό εξακολουθεί να προκαλεί «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση, σύμφωνα και με την νέα δημοσκόπηση της Opinion Poll , η οποία πάντως επιβεβαιώνει την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη διαφορά, ενώ για πρώτη φορά καταγράφονται οι αρνητικές διαθέσεις της κοινής γνώμης για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Η κυβερνητική πολιτική έχει θετικό πρόσημο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και για τους χειρισμούς της στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.  Θετικές είναι και οι γνώμες για την οικονομία, ενώ οι πολίτες επικροτούν, σε ποσοστό 61.3% την εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στην προεδρία της Δημοκρατίας.

Ειδικότερα, το προσφυγικό παραμένει μεγάλο αγκάθι για την κυβέρνηση με τη δυσφορία του κοινού να σημειώνει ανοδικές τάσεις. Στην έρευνα, μόλις το 18,2% των ερωτηθέντων,δηλώνει ικανοποιημένο ή μάλλον ικανοποιημένο από τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα (από 27,4% που ήταν τον Νοέμβριο), ενώ το 78,5% δηλώνει «καθόλου» και «μάλλον όχι ικανοποιημένο».

Αντιθέτως, στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, που θεωρούνται το δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα μετά το μεταναστευτικό – προσφυγικό (με τρίτο την οικονομία), η κυβέρνηση έχει θετικές γνώμες.
Το 59.6% δηλώνει ικανοποιημένο από την κυβερνητική πολιτική απέναντι στην Τουρκία.

Ένας στους 2 φοβάται για θερμό επεισόδιο

Οι πολίτες εμφανίζονται στην πλειοψηφία τους ανήσυχοι για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου – το 54.5% το θεωρεί ως πιθανό, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 41,5%.

Για την Σύσκεψη στο Βερολίνο μόλις το 22,9% θεωρεί ότι φταίει η κυβέρνηση για την απουσία της χώρας, ενώ το 63.2% επικρίνει την καγκελάριο  Μέρκελ.

H Κυβέρνηση συγκεντρώνει ικανοποίηση του επιπέδου του 55% για τον τρόπο που χειρίζεται τα προβλήματα και τις υποθέσεις της χώρας, κάπως μειωμένο από την προηγούμενη μέτρηση. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά,   ικανοποιημένο για τον τρόπο που ασκεί αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει μόλις το 24.3%.

Η Κυβέρνηση συγκεντρώνει θετικές γνώμες στην αντιμετώπιση των καταλήψεων (74.6%) και στην οικονομική της πολιτική (60.5%).

Προβάδισμα 17 μονάδων- Το 83% θέλει να εξαντληθεί η τετραετία

Με αφορμή την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου και τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, ένα συντριπτικό ποσοστό της τάξης του 83% ζητά να εξαντληθεί η τετραετία.

Η ΝΔ διατηρεί ένα μεγάλο προβάδισμα 17 ποσοστιαίων μονάδων στην πρόθεση ψήφου με 38.3 % ( 40.5% τον Νοέμβριο) έναντι  21.3% του ΣΥΡΙΖΑ ( 23% τον Νοέμβριο). Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν: Κίνημα Αλλαγής 5% ( 5.3% ), Κ.Κ.Ε  4.6% ( 5.1% ), ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4.3% ( 4.5% ) , ΜΕΡΑ 25  2.7% ( 3% ). Η διαφορά ανάμεσα στην Ν.Δ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 17 μονάδες ( 17.5 τον Νοέμβριο).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ισχυρός και με μεγάλη δημοφιλία, επτά μήνες μετά τις εκλογές. Το 46.2% τον θεωρεί πιο ικανό για Πρωθυπουργό – προηγείται του Αλέξη Τσίπρα που επιλέγεται από το 20%.

Η πρώτη τριάδα των Υπουργών ως προς την θετική άποψη για το έργο και την εικόνα τους αποτελείται από τους Νίκο Δένδια, Μιχάλη Χρυσοχοίδη και Τάκη Θεοδωρικάκο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr