Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον κροάτη ομόλογό του και καταδίκασε την συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα

Την καταδίκη για την κλιμάκωση των συνεχιζόμενων παράνομων δραστηριοτήτων και προκλήσεων στην περιοχή μας, εξέφρασαν κατά τη συνάντησή τους στο Ζάγκρεμπ οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κροατίας Νίκος Δένδιας και Γκόρνταν Γκρλιτς Ράντμαν.

Καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας

«Όταν αναφέρομαι σε παράνομες δραστηριότητες, μιλάω πρώτα απ’ όλα για την παράνομη γεωτρητική δραστηριότητα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στα χωρικά ύδατα ενός κράτους-μέλους της ΕΕ, δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πάνω σε αυτό το θέμα και υπάρχει σαφής θέση της ΕΕ. Επίσης, ανέφερα τα δύο άκυρα και ανυπόστατα μνημόνια που υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης. Αυτά χαρακτηρίστηκαν επίσης ως παράνομα και ανυπόστατα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» επισήμανε ο κ. Δένδιας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Κροάτη ομόλογό του.

Σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών εξέφρασαν δέσμευση τόσο για την εφαρμογή των Συμπερασμάτων της Διάσκεψης του Βερολίνου όσο και για το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των πολιτικών της ΕΕ, όπως σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Μεταναστευτικό

Εξίσου κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Κροάτη υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Γκόρνταν Γκρλιτς Ράντμαν συζητήθηκε και το μεταναστευτικό ζήτημα.

Ο κ. Δένδιας είπε πως πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, κάτι που το αντιλαμβάνεται απολύτως η κροατική προεδρία και τονίστηκε η ανάγκη δημιουργίας ενός καλύτερου κλίματος εντός ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπιστεί. Μια κοινή πολιτική ασύλου και μια πολιτική επιστροφών θα βοηθούσε πολύ, ανέφερε ενδεικτικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Εστιάζοντας στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ο κ. Δένδιας είπε πως η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να φυλάσσονται με τον καλύτερο τρόπο, σημειώνοντας παράλληλα πως λαμβάνοντας υπόψη το θαλάσσιο περιβάλλον της Ελλάδας, τα νησιά και την εγγύτητα τους στις ακτές της Τουρκίας, αυτό δεν είναι το πιο απλό πράγμα.

Ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα υπάρχει πολύ μεγάλη βελτίωση τους προσεχείς μήνες. Αφού ανέφερε πως το Αιγαίου είναι γενικώς ένα δύσκολο περιβάλλον όσον αφορά το μεταναστευτικό, επέκρινε την Τουρκία λέγοντας πως δεν κάνει την κατάσταση ευκολότερη.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της κυριαρχίας της Ελλάδος και υπογράμμισε πως η κροατική προεδρία έχει ένα τεράστιο ρόλο να διαδραματίσει στην αντιμετώπιση της Τουρκίας. «Και τούτο είναι κάτι που συζητήσαμε και με το οποίο θα εξακολουθήσουμε να ασχολούμαστε» συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr