Το δημοσίευμα του Guardian βασίζεται σε εσωτερικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οι διαπραγματεύσεις για να καθοριστούν οι ακριβείς όροι της νέας σχέσης ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου θα αρχίσουν στις 3 Μαρτίου, αποκαλύπτει δημοσίευμα του Guardian, το οποίο βασίζεται σε εσωτερικό έγγραφο από τις Βρυξέλλες.

Αυτό σημαίνει ότι η αξιοποιήσιμη μεταβατική περίοδος, που αρχίζει αμέσως μετά την υλοποίηση του Brexit τη νύχτα της 31ης Ιανουαρίου, θα είναι δέκα μήνες.

Το έγγραφο που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι χωρίς μια συμφωνία στο τέλος του 2020 θα υπάρξει «απότομος γκρεμός» σε πολλούς τομείς διμερούς συνεργασίας και όχι επιστροφή στο status quo.

Με την έναρξη των διαπραγματεύσεων η ΕΕ αναμένεται να ζητήσει πρόσβαση των κοινοτικών αλιέων στα βρετανικά ύδατα και εγγυήσεις ότι το Λονδίνο θα τηρήσει κανόνες που θα εξασφαλίζουν έναν ανοιχτό και θεμιτό ανταγωνισμό με την ΕΕ.

Ο θεμιτός ανταγωνισμός προβάλλεται ως όρος για την επίτευξη μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με μηδενικούς δασμούς και μηδενικές ποσοστώσεις, όπως ορίζεται ως αμοιβαία επιδίωξη στην Πολιτική Διακήρυξη που συνοδεύει τη Συμφωνία Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Το περιεχόμενο της εντολής διαπραγμάτευσης προς τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ θα οριστικοποιηθεί από τους Ευρωπαίους στις 25 Φεβρουαρίου. Μέχρι τότε οι συνομιλίες των δύο πλευρών θα περιορίζονται σε επαφές για τον προγραμματισμό και αρχικό προσδιορισμό των διαπραγματεύσεων.

Τονίζεται ότι αύριο Τετάρτη θα επικυρωθεί η Συμφωνία Αποχώρησης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και δύο μέρες αργότερα, την ερχόμενη Παρασκευή, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πάψει και τυπικά να είναι μέλος της ΕΕ μετά από 47 χρόνια.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr