Η Σαουδική Αραβία δεν διατηρεί επίσημες διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, ωστόσο οι δύο χώρες το τελευταίο διάστημα ενδυναμώνουν τους δεσμούς τους, κυρίως επειδή έχουν ως κοινό εχθρό στην περιοχή το Ιράν.

Το Ισραήλ από χθες Κυριακή επιτρέπει επισήμως στους πολίτες της χώρας να ταξιδεύουν στη Σαουδική Αραβία, για θρησκευτικούς ή επαγγελματικούς λόγους, ένδειξη της προσέγγισης των δύο μεγάλων περιφερειακών δυνάμεων, που τις ενώνει η αντιπαράθεσή τους με το Ιράν.

Δεν ενέκρινε τα ταξίδια

Οι ισραηλινοί πολίτες, εβραίοι και μουσουλμάνοι, μπορούσαν ήδη να επισκέπτονται τη Σαουδική Αραβία για θρησκευτικούς ή εμπορικούς λόγους, περνώντας από τρίτες χώρες, όπως η Ιορδανία, όμως η κυβέρνηση επισήμως δεν ενέκρινε αυτά τα ταξίδια.

Το Ριάντ δεν διατηρεί επίσημες διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, ωστόσο οι δύο χώρες το τελευταίο διάστημα ενδυναμώνουν τους δεσμούς τους, κυρίως επειδή έχουν ως κοινό εχθρό στην περιοχή το Ιράν.

Και οι δύο κατηγορούν την Τεχεράνη ότι προσπαθεί να επεκτείνει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή και να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Το Ισραήλ έχει επίσης ξεκινήσει προσέγγιση και με άλλες χώρες του Κόλπου, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Μικρά βήματα»

Πρόκειται για «μικρά βήματα εξομάλυνσης, όχι πλήρους εξομάλυνσης», εκτίμησε ο Γιοέλ Γκουζάνσκι, πρώην διευθυντής του τμήματος των «Χωρών του Κόλπου» στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αριέ Ντερί υπέγραψε την Κυριακή το διάταγμα που επιτρέπει στους ισραηλινούς πολίτες να μεταβαίνουν στη Σαουδική Αραβία, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια του χατζ ή για να συμμετάσχουν σε επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Διευκρινίζεται ωστόσο ότι σε αυτήν τη δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να «οργανώσουν εκ των προτέρων» την είσοδό τους στη Σαουδική Αραβία και να διαθέτουν πρόσκληση από κυβερνητική υπηρεσία.

Η αντίδραση της Σαουδικής Αραβίας

Οι σαουδαραβικές αρχές δεν έχουν προς το παρόν αντιδράσει σε αυτήν την εξέλιξη. «Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να δούμε πώς θα απαντήσουν οι Σαουδάραβες, αν θα χορηγούν βίζα στους ισραηλινούς εβραίους που έχουν ισραηλινά διαβατήρια», σχολίασε ο Γκουζάνσκι.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr