Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα «Real Robokids» της COSMOTE

Τα «Real Robokids» της COSMOTE

Το ντοκιμαντέρ καταγράφει με ρεαλιστικό τρόπο τη θριαμβευτική πορεία των ελληνικών ομάδων στην πρόσφατη Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

Της Ελένης Κωνσταντάτου 

Ποιος θα φανταζόταν πριν από μια δεκαετία ότι μαθητές ακόμα και της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα έδειχναν ενδιαφέρον για την ρομποτική, όχι μόνο σε επίπεδο παρακολούθησης ταινιών και παιδικών σειρών που εξάπτουν το ενδιαφέρον, αλλά στην από το μηδέν δημιουργία του δικού τους λειτουργικού ρομπότ; Λίγοι.

Σήμερα όμως ολοένα και περισσότεροι μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δείχνουν ενδιαφέρον για την εκπαιδευτική ρομποτική, ακόμα και εκείνοι που δεν έχουν ερεθίσματα από το περιβάλλον τους.

Την τελευταία εξαετία περισσότεροι από 18.000 μαθητές συμμετείχαν στους πανελλήνιους διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής που διοργάνωσε ο Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO Hellas με την στρατηγική συνεργασία της COSMOTE, λαμβάνοντας διακρίσεις τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

Οι διακρίσεις φέρνουν πάντα χαμόγελα στα χείλη, όμως ποιος γνωρίζει τι αισθάνονται αυτά τα παιδιά κατά την διάρκεια της προετοιμασίας τους και πως κατά την διάρκεια των αγώνων;

«THE REAL ROBOKIDS»

Το περίπου μιάμισης ώρας ντοκιμαντέρ που προβάλλεται ήδη μέσα από το κανάλι της COSMOTE στο YouTube καταφέρνει να μεταφέρει στον θεατή λεπτό προς λεπτό όλα τα συναισθήματά του Γιάννη, του Βασίλη, του Νίκου, του Κωνσταντίνου, του Γιώργου Τρ., της Εύας, της Μαρίας Π., της Μαρίας Στ., του Γιώργου Γ., του Θανάση, του Χρήστου-Παναγιώτη, του Θοδωρή, του Χρήστου, του Κωστή, της Νεφέλης, της Φρόσως και της Αγγελίνας που εκπροσώπησαν τη χώρα μας στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής τον περασμένο Νοέμβριο και πέτυχαν τη μεγαλύτερη νίκη για την Ελλάδα, στην ιστορία των Ολυμπιάδων Εκπαιδευτικής Ρομποτικής κερδίζοντας 4 μετάλλια – τρία αργυρά και ένα χάλκινο – και τρεις διακρίσεις (τέταρτη, έβδομη και ένατη θέση).

Μπροστά στην κάμερα τα παιδιά μοιράζονται την αγωνία, το πάθος, το άγχος και την αγάπη τους για την ρομποτική σε πραγματικό χρόνο. Χωρίς να προσποιούνται. Στην Ουγγαρία, τα Robokids, έρχονται αντιμέτωπα με 423 ομάδες από 73 χώρες του κόσμου, και όπως «ομολογούν» αυτό δεν τους πτόησε, ίσα ίσα τους πείσμωσε για να επιτύχουν την καλύτερη δυνατή βαθμολογία που θα φέρει μετάλλια στη χώρα τους.

Τα παιδιά δεν μπορούν να κρύψουν τα συναισθήματά τους και αυτό φάνηκε όταν βρέθηκαν αντιμέτωπα με τον κανόνα «έκπληξη». Σύμφωνα με τους κανονισμούς θα πρέπει τα παιδιά να επαναπρογραμματίσουν το ρομπότ τους ώστε να ολοκληρώσει όσον το δυνατόν αρτιότερα το πρόγραμμα, σύμφωνα με τους νέους κανόνες. Καθώς ο χρόνος περνά η αγωνία, μικρών και μεγάλων, κορυφώνεται. Όταν το ρομπότ μπαίνει στον «αγωνιστικό χώρο» η ανάσα όλων παγώνει και τα μάτια των παιδιών ακολουθούν σαν «ρομποτάκια» το δημιούργημά τους να κινείται. Η επιτυχία εκφράζεται με πανηγυρισμούς και δάκρυα χαράς δεν λειτουργεί αρνητικά καθώς τους πεισμώνει για την επόμενη προσπάθεια.

Στο πλευρό τους άγρυπνοι φρουροί οι καθηγητές-μέντορες και οι γονείς τους οι οποίοι, αν και είχαν περισσότερη αγωνία από τα παιδιά, βρίσκονταν δίπλα τους για να τους εμψυχώνουν χωρίς να τους μεταφέρουν το άγχος τους. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει και τους αφανείς ήρωες από τη μια τους καθηγητές οι οποίοι είχαν την όρεξη και το μεράκι να ασχοληθούν με το εγχείρημα αυτό και να «μυήσουν» τους ενδιαφερόμενους μαθητές τους στον κόσμο της ρομποτικής, αλλά και τους γονείς, οι οποίοι στήριξαν την προσπάθεια αυτή των παιδιών τους χωρίς να είναι αρνητικοί για τις ώρες που θα απασχολούσε από τα μαθήματά τους τα παιδιά.

Η συνεισφορά της COSMOTE στον τομέα της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & του STEM

Ο WRO Hellas με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE τα τελευταία έξι χρόνια προωθεί τη διάδοση της εκπαιδευτικής ρομποτικής και του STEM στα ελληνικά σχολεία για την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των παιδιών. Μέσα από δράσεις όπως οι Πανελλήνιοι Διαγωνισμοί Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα σημαντικά αποτελέσματα.

Μέσα σε αυτό το διάστημα, η συμμετοχή των μαθητών στους πανελλήνιους διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής τετραπλασιάστηκε με τις συνολικές συμμετοχές των παιδιών να έχουν ξεπεράσει τις 18.000. Πλέον, ένα στα πέντε ελληνικά σχολεία διαγωνίζονται στις εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις, με πάνω από 1.500 εκπαιδευτικούς να ενημερώνονται κάθε χρόνο για την εκπαιδευτική ρομποτική, μέσα από τη συμμετοχή τους σε δωρεάν σεμινάρια. Με την υποστήριξη της COSMOTE, ο WRO Hellas έχει δημιουργήσει βιβλία κατάρτισης και βιβλιοθήκη εκπαιδευτικών σεναρίων για τους εκπαιδευτικούς, που είναι διαθέσιμα online, ενώ διατίθενται δωρεάν περίπου 500 εκπαιδευτικά kits ρομποτικής σε σχολεία της χώρας.

Περισσότερες πληροφορίες για το ντοκιμαντέρ «THE REAL ROBOKIDS» αλλά και τη συνεισφορά της COSMOTE στην εκπαιδευτική ρομποτική και το STEM μπορείτε να βρείτε και στο: www.therealrobokids.gr.

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024