Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ομόλογο : Ετοιμάζεται νέα έξοδος στις αγορές

Ομόλογο : Ετοιμάζεται νέα έξοδος στις αγορές

Προ των πυλών βρίσκεται το νέο 153τές ομόλογο - Θα είναι η πρώτη έκδοση για το 2020

Το «μάτι» στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ} για έξοδο στις αγορές με 15ετές ομόλογο έκλεισε ο οίκος Fitch.

Στόχος είναι να προχωρήσει κανονικά η υλοποίηση του σχεδίου επιστροφής σε μια ομαλή σχέση με τους επενδυτές.

Η έκδοση ενός τίτλου που θα περνά το κρίσιμο έτος του 2032 αποτελεί ορόσημο για την οικονομία στην μάχη να αποδείξει ότι βαδίζει πλέον σε ομαλούς δρόμους, κάνοντας ακόμα ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια αποκατάστασης της εμπιστοσύνης μεταξύ της οικονομίας και των αγορών.

Κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαίωνε προ ημερών στο Reuters πως είμαστε έτοιμοι για νέα έκδοση, πυροδοτώντας ράλι των ελληνικών ομολόγων και πτώση των αποδόσεων.

Το ομόλογο

Με τον αέρα της αναβάθμισης το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει μια νέα έκδοση ομολόγου 15 ετών, κάτι που ζητά η αγορά εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.

Στόχος είναι η άντληση 2 – 2,5 δισ. ευρώ. Οι επαφές με διεθνείς επενδυτικούς οίκους και αναδόχους έχουν γίνει, τα δεδομένα έχουν σταθμιστεί και η απόφαση έχει ληφθεί από τον οργανισμό και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά την απόδοση που εκτιμάται ότι θα λάβει το νέο 15ετές, διαμορφώνεται κοντά στο 2,1%, δηλαδή περίπου 165 μονάδες βάσης υψηλότερα από το mid swap.

Ο ΟΔΔΗΧ άλλωστε έχει ήδη ανακοινώσει πως το 2020 η εκδοτική δραστηριότητα της Ελλάδας θα κινηθεί στα 4-8 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει τη προσπάθεια «απαγκίστρωσης» από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το κλείσιμο του γραφείου που είχε το Ταμείο στην Αθήνα είναι το εύκολο σκέλος.

Η αποπληρωμή του ΔΝΤ

Το δυσκολότερο σκέλος παραμένει η πρόωρη αποπληρωμή του δανείου που έχει λάβει η Ελλάδα από το ΔΝΤ και μάλιστα με πολύ υψηλότερα σε σχέση με σήμερα επιτόκια. Ο ESM έχει διαμηνύσει ότι μια τέτοια κίνηση προϋποθέτει το μέσο κόστος δανεισμού της Ελλάδας θα παραμείνει κάτω από το μέσο κόστος δανεισμού των δανείων που έχει λάβει από το Ταμείο. Τ

ο μέρος του δανείου που ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σχεδιάζει να αποπληρώσει έχει μέσο επιτόκιο 1,9%.

Αυτό σημαίνει ότι μια έκδοση ενός κρίσιμου, αλλά ταυτόχρονα δύσκολου ομολόγου, το οποίο θα μπορούσε να συμπέσει σε μια απροσδόκητη αρνητική συγκυρία, θα μπορούσε να οδηγήσει το επιτόκιο σε υψηλότερα του αναμενόμενου επίπεδα. Ειδικά για την έκδοση του 15ετούς θεωρείται έτσι και αλλιώς δύσκολα το επιτόκια να είναι κάτω του 2%, τη στιγμή που το δεκαετές κινείται στην περιοχή του 1,4%.

Σημειώνεται ότι S&P και DBRS τοποθετούν τα ελληνικά ομόλογα τρία σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα, την ώρα που ο οίκος Moody’s τα βάζει τέσσερις βαθμίδες κάτω.

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024