Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Δήμος Πειραιά τίμησε τον Πειραιώτη ήρωα των Ιμίων Αντιναύαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο

Ο Δήμος Πειραιά τίμησε τον Πειραιώτη ήρωα των Ιμίων Αντιναύαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο

Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς Φαλήρου, Δραπετσώνας και Αγίου Ιωάννη Ρέντη κ.κ. Σεραφείμ  και παρουσία του Δημάρχου κ. Γιάννη Μώραλη, ο Δήμος Πειραιά τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του ήρωα Αντιναυάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου Π.Ν., που «έπεσε» στο καθήκον κατά την κρίση των Ιμίων, την 31η Ιανουαρίου 1996, μαζί με τους Χριστόδουλο Καραθανάση  και Έκτορα Γιαλοψό

Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς Φαλήρου, Δραπετσώνας και Αγίου Ιωάννη Ρέντη κ.κ. Σεραφείμ  και παρουσία του Δημάρχου κ. Γιάννη Μώραλη, ο Δήμος Πειραιά τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του ήρωα Αντιναυάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου Π.Ν., που «έπεσε» στο καθήκον κατά την κρίση των Ιμίων, την 31η Ιανουαρίου 1996, μαζί με τους Χριστόδουλο Καραθανάση  και Έκτορα Γιαλοψό.

Παρουσία των εκπροσώπων της Κυβέρνησης, της Βουλής των Ελλήνων, κομμάτων, των αρχών και φορέων της πόλης, τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση, στον ανδριάντα του Παναγιώτη Βλαχάκου, στην πλατεία Κωνσταντίνου Καραμανλή (πρώην πλατεία Τερψιθέας).

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στην ομιλία του τόνισε:

«Σεβασμιώτατε, κυρίες και κύριοι καλημέρα σας.

Σας ευχαριστώ που είστε για μια ακόμα χρονιά όλοι εδώ σήμερα, στο ετήσιο μνημόσυνο, το οποίο τελεί ο Δήμος Πειραιά για τον Παναγιώτη Βλαχάκο, τον Πειραιώτη αξιωματικό του Πολεμικού μας Ναυτικού, που «έπεσε» στο καθήκον, υπερασπιζόμενος την πατρίδα μας.

Η παρουσία όλων εδώ, σήμερα, δείχνει ότι ο Πειραιάς δεν ξεχνά και ξέρει να τιμά τους ήρωές του.

Φέτος συμπληρώνονται 24 χρόνια από τα γεγονότα των Ιμίων. Ο Παναγιώτης Βλαχάκος, ο Έκτορας Γιαλοψός και ο Χριστόδουλος Καραθανάσης, οι τρεις αξιωματικοί μας που επέβαιναν στο μοιραίο ελικόπτερο τη νύχτα της 31ης Ιανουαρίου 1996, έχασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την πατρίδα μας, την τιμή και την αξιοπρέπεια όλων των Ελλήνων.

Όσα χρόνια και να περάσουν, το τραγικό αυτό περιστατικό που βύθισε στο πένθος τις οικογένειες των αξιωματικών μας, τις ένοπλες δυνάμεις και ολόκληρη τη χώρα, δεν θα ξεχαστεί ποτέ.

Ειδικά για την πόλη μας, τον Πειραιά η απώλεια ήταν τεράστια, καθώς χάθηκε ένας συμπολίτης μας, ένα παλικάρι 31 ετών, γεμίζοντας την οικογένειά του, αλλά και όλη την πόλη  με θλίψη.

Αγαπητέ Νίκο, σου απευθύνομαι πλέον όχι ως Δήμαρχος προς τον αδελφό του ήρωα, αλλά  ως συνάδελφος στο δημοτικό συμβούλιο Πειραιά.  Και νομίζω ξέρεις πολύ καλά και εσύ και η οικογένειά σου, ότι όσα χρόνια κι αν περάσουν, ο Δήμος Πειραιά θα συνεχίσει να τιμά τον ήρωα αδελφό σου.

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, έρχονται στο νου μας όλες εκείνες οι δραματικές στιγμές που βίωσε η χώρα μας στην κρίση των Ιμίων. Η συγκίνηση, παρά τα χρόνια, τέτοια ημέρα παραμένει το ίδιο δυνατή.

Όπως είναι φυσικό, οι συνειρμοί του “σήμερα” με το “χθες”, είναι αναπόφευκτοι. Δυστυχώς ακόμα και σήμερα οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις και η επιθετική παράνομη  συμπεριφορά της γείτονος χώρας, σε διεθνές επίπεδο, βρίσκονται πάλι στην επικαιρότητα.

Εγώ θα ήθελα από αυτό το βήμα και αυτήν την ημέρα να ευχηθώ όλοι οι Έλληνες, πολίτες και πολιτικοί να είμαστε ενωμένοι, ειδικά  σε τέτοια κρίσιμα εθνικά ζητήματα.

Θα πρέπει όλοι μας να παραμερίζουμε διαφορές, να ενώνουμε δυνάμεις και να δώσουμε ένα μήνυμα εμψύχωσης και ανύψωσης του εθνικού φρονήματος των Ελλήνων.

Ας είναι, κυρίες και κύριοι, η θυσία των τριών αξιωματικών μας οδηγός για όλους μας, προκειμένου να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια πιο ασφαλή χώρα και μια καλύτερη κοινωνία».

Ο αδελφός του ήρωα και Δημοτικός Σύμβουλος  κ. Νικόλαος Βλαχάκος στην ομιλία του, επεσήμανε:

«Σεβασμιώτατε, κύριε Δήμαρχε, κύριε Αρχηγέ του Στόλου και Ναύαρχοι συμμαθητές του Τάκη είναι ιδιαίτερη τιμή σήμερα,  γι αυτό κάνω ιδιαίτερη μνεία στο πρόσωπό σας, κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, κύριοι Αντιδήμαρχοι, κύριοι Βουλευτές, κα Αντιπεριφερειάρχη, ημέρες μνήμης και τιμής των τριών λαμπρών αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού που υπερασπίστηκαν τη συνοριακή υπόθεση της Ελλάδας με τόλμη και γενναιότητα.  Ημέρες μαύρες για τις οικογένειές μας, το Πολεμικό Ναυτικό,  αλλά και για όλη την Ελλάδα. Ημέρες βέβαια που η θυσία τους  σφράγισε ανεξίτηλα την ελληνική κυριαρχία στα Ίμια και κατέστησε σαφές σε όλους ότι στο Αιγαίο δεν θα υπάρξουν οι γκρίζες ζώνες.  Υπάρχει  μια μόνιμη, από πλευράς Τούρκων, αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας σε μεγάλο αριθμό βραχονησίδων, αλλά  και νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο, συνεχείς προκλητικές δηλώσεις και κινήσεις που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως και επικίνδυνες, που προσβάλλουν τις βασικές έννοιες της ναυτοσύνης.

Η Ελλάδα τηρεί με απόλυτο σεβασμό το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις που είναι υπεράνω των εσωτερικών σκοπιμοτήτων κάθε χώρας. Ακραίες δηλώσεις ηγετών της γείτονας χώρας προκαλούν, κατά καιρούς, κρίσεις και δυσχεραίνουν την επίλυσή τους.  Καμία όμως από αυτές δεν πρέπει να υποβαθμίζεται ούτε να αναβαθμίζεται.  Χρειάζεται πάντα ψυχραιμία, σύνεση και νηφαλιότητα.  Όλα τα ζητήματα πρέπει και μπορούν να λύνονται με ειρηνικό τρόπο.

Τα σύνορά μας υπερασπίστηκαν γενιές Ελλήνων που κατέβαλαν βαρύ φόρο αίματος, ακόμη και σε περιόδους ειρήνης.  Έχουμε πανίσχυρες Ένοπλες Δυνάμεις, αφοσιωμένους λειτουργούς με υψηλό ηθικό και στρατιωτική ετοιμότητα. Επαγρυπνούν ασταμάτητα, ώστε  αν χρειαστεί να κάνουν αυτό για το οποίο εκπαιδεύτηκαν με προσήλωση, ανδρεία και αυταπάρνηση προκειμένου να σταματήσουν τις οθωμανικές φιλοδοξίες του Τούρκου ηγέτη. Τέτοιοι λοιπόν αξιωματικοί ήταν ο Χριστόδουλος, ο Έκτορας και ο αδελφός μου, άριστα εκπαιδευμένοι, με έντονη πίστη στον Θεό και την πατρίδα. Έγιναν θυσία, αλλά και οδηγοί μας για τις δύσκολες ημέρες που διανύουμε.

Είμαι σίγουρος πως  ο ηρωισμός τους είναι χαραγμένος στην ψυχή όλων των Ελλήνων και φωτεινός φάρος για καμία διαπραγμάτευση των εδαφικών μας δικαιωμάτων. Στις μεγάλες στιγμές του Έθνους ήμασταν πάντα  μόνοι, αλλά παράλληλα ενωμένοι.  Αυτό απαιτεί και η τωρινή περίοδος. Ενωμένοι λοιπόν θα αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση.

Κύριε Δήμαρχε, για άλλη μια φορά, σας ευχαριστούμε που τιμάτε τη μνήμη του  ήρωα αδελφού μου,  όπως και όλους  εσάς. Σας ευχαριστώ πολύ».

Στεφάνια κατέθεσαν:

  • ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης,
  • εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, η Γενική Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κα Χριστιάνα Καλογήρου,
  • εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων,  ο Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων κ. Νικόλαος Μανωλάκος,
  • ο εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων και Αρχηγός Στόλου,   Αντιναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης,
  • εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας,  ο Βουλευτής Β΄ Πειραιά κ. Ιωάννης Τραγάκης,
  • εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και εκ μέρους του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα,  ο Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων κ. Θεόδωρος Δρίτσας,
  • εκ μέρους του ΚΚΕ,  η Βουλευτής Β΄ Πειραιά  κα Διαμάντω Μανωλάκου,
  • εκ μέρους του Προέδρου του κόμματος της Ελληνικής Λύσης, ο Τομεάρχης Ανάπτυξης  και Επενδύσεων κ. Νικόλαος Σούτας,
  • η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κα Σταυρούλα Αντωνάκου,
  • ο Δήμαρχος Κορυδαλλού κ. Νικόλαος Χουρσαλάς,
  • ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ.  Βασίλης Κορκίδης,
  • ο Γενικός Γραμματέας του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Θεόδωρος Ματθιουδάκης,
  • η Πρόεδρος του Πειραϊκού Συνδέσμου  κα Αντωνία Μεγαλοοικονόμου,
  • εκ μέρους του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, ο κ. Νικόλαος Μπιλίρης,
  • εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, ο Πρόεδρος κ. Νικόλαος Πλατανησιώτης,
  • ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά κ.  Μιχάλης Αγρανιώτης,
  • ο Πρόεδρος της Ένωσης Απανταχού Μανιατών “Η Μάνη”  κ.  Σταύρος Βοϊδονικόλας,
  • η Πρόεδρος του Συνδέσμου Γυναικών Κρήτης και Νήσων Αιγαίου κα Κορναράκη Μάτα,
  • η Πρόεδρος του Μορφωτικού – Φυσιολατρικού – Κοινωνικού Συλλόγου Πειραιά  «Φοίβος» κα Δήμητρα Γκλεζάκου,
  • εκ μέρους του Συνδέσμου Νέου Φαλήρου, η Πρόεδρος κα Αργυρώ Λαγκαδιανού,
  • εκ μέρους του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Πειραιά,  ο Αντιπρόεδρος  κ. Ιωάννης Καλογερόγιαννης,
  • εκ μέρους της οικογένειας του ήρωα η κα Ελένη Βλαχάκου.

Επίσης, στην τελετή παρευρέθηκαν: οι Βουλευτές κ.κ. Κώστας Κατσαφάδος και Γιάννης Μελάς,  ο πρώην Βουλευτής  κ. Αναστάσιος Νεράντζης, ο πρώην  Δήμαρχος  Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο  Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Αβραμίδης, Αντιδήμαρχοι και Εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Περιφερειακοί, Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι,  ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Βασίλης Ταταρόπουλος, συγγενείς  του ήρωα και πλήθος κόσμου.

Στην τελετή παιάνιζε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Πειραιά.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024