Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φορολογικές δηλώσεις: Ποιες ανατροπές έρχονται - Τι αλλάζει φέτος

Φορολογικές δηλώσεις: Ποιες ανατροπές έρχονται – Τι αλλάζει φέτος

Νέοι επαγγελματίες, εργαζόμενοι που αμείβονται με μπλοκάκι, έμποροι 62 ετών και άνω, συνταξιούχοι άνω των 65 ετών αλλά και φορολογούμενοι με ανενεργό μπλοκάκι έχουν τη δυνατότητα να ξεφουσκώσουν το ραβασάκι της φορολογικής δήλωσης του 2020

Αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν φέτος στις φορολογικές δηλώσεις προκειμένου να αποφευχθούν λάθη αλλά και να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία υποβολής φορολογικής
δήλωσης και επιστροφής φόρου.

Νέοι επαγγελματίες, εργαζόμενοι που αμείβονται με μπλοκάκι, έμποροι 62 ετών και άνω, συνταξιούχοι άνω των 65 ετών αλλά και φορολογούμενοι με ανενεργό μπλοκάκι έχουν τη δυνατότητα να ξεφουσκώσουν το ραβασάκι της φορολογικής δήλωσης του 2020. Αρκεί όταν θα έρθει η ώρα της Εφορίας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη συμπλήρωση του πίνακα 2 του εντύπου Ε1 της δήλωσης.

Οι φορολογικές δηλώσεις

Συγκεκριμένα στους κερδισμένους των νέων φορολογικών δηλώσεων περιλαμβάνονται:
-Νέοι φορολογούμενοι: Όσοι αποκτούν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα το ποσό της προκαταβολής φόρου, περιορίζεται στο 50% και όταν η προκαταβολή φόρου είναι μέχρι 30 ευρώ δεν βεβαιώνεται.
-Νέοι επαγγελματίες: Όσοι έκαναν έναρξη εργασιών για πρώτη φορά από 1/1/2017 και μετά θα απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος. Η απαλλαγή παρέχεται για πέντε χρόνια από την πρώτη έναρξη εργασιών.
-Μισθωτοί με «μπλοκάκι». Οι φορολογούμενοι αυτοί  θα φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών – συνταξιούχων και θα δικαιούται την έκπτωση φόρου 1.900 – 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο.
-Έμποροι 62 ετών. Εξαιρούνται από το τέλος επιτηδεύματος όσοι επιτηδευματίες απέχουν τρία χρόνια από τη συνταξιοδότησή τους. Ως έτος ηλικίας συνταξιοδότησης θεωρείται το 65ο.
-Συνταξιούχοι 65 ετών και άνω: Για τους φορολογούμενους αυτούς τα τεκμήρια διαβίωσης μειώνονται κατά 30%. Συγκεκριμένα το συνολικό τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημά τους λαμβάνεται υπόψη μειωμένο κατά 30% και στον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος και στον υπολογισμό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
-Επιτηδευματίες που βρίσκονται σε αδράνεια: Όσοι έχουν ανενεργά μπλοκάκια γλιτώνουν από το τέλος επιτηδεύματος.

Και προσυμπληρωμένο IBAN

Την ίδια στιγμή, δρομολογείται η δημιουργία της τεχνολογικής υποδομής που θα επιτρέπει την προσυμπλήρωση του ΙΒΑΝ (International Bank Account Number) στις
φορολογικές δηλώσεις.

Η κίνηση αυτή θα διευκολύνει την αποφυγή λαθών και θα καταστήσει πιο εύκολη και την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, αλλά και την επιστροφή φόρου.

Σημειώνεται πως στις κοινές δηλώσεις εγγάμων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, επειδή διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση και επιστροφή του φόρου, συμπληρώνονται δύο αριθμοί IBAN από τον υπόχρεο και τη σύζυγο ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης, αντίστοιχα.

Σε περίπτωση δε κοινού λογαριασμού μεταξύ των συζύγων ή των μερών συμφώνου συμβίωσης, δύναται να συμπληρώνεται και από τους δύο ο ίδιος αριθμός IBAN. Στις περιπτώσεις έγγαμων φορολογούμενων που έχουν γνωστοποιήσει την επιλογή τους για υποβολή χωριστής δήλωσης, συμφώνου συμβίωσης καθώς και άγαμων, συμπληρώνονται IBAN λογαριασμού ατομικού ή κοινού.

Η συμπλήρωση του αριθμού ΙΒΑΝ είναι υποχρεωτική, εκτός από τις περιπτώσεις των κατοίκων εξωτερικού και των φορολογουμένων που δεν διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό. Στις περιπτώσεις αυτές συμπληρώνονται οι ενδείξεις «Δεν διαθέτω λογαριασμό IBAN» ή/και «Κάτοικος Εξωτερικού.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024