Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παρέμβαση Μογκερίνι : Η ΕΕ οφείλει να προστατεύσει το έδαφος των κρατών-μελών της

Παρέμβαση Μογκερίνι : Η ΕΕ οφείλει να προστατεύσει το έδαφος των κρατών-μελών της

Η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει να προστατεύσει το έδαφος των κρατών-μελών της, τόνισε η πρώην ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει να προστατεύσει το έδαφος των κρατών-μελών της, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να διατηρήσει τον διάλογο ανοιχτό με την Τουρκία, σημείωσε η πρώην ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, σε συζήτηση που διοργάνωσε ο Economist με τίτλο «Ο κόσμος το 2020».

«Δεν μπορείς να παίζεις»

«Ημουν μια απ’ αυτούς που προσπάθησε περισσότερο να χτίσει διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, αλλά θεωρώ ότι δεν μπορείς να παίζεις με εδαφικά θέματα, και αν είσαι σε μια ένωση πρέπει να προστατεύσεις το έδαφος των κρατών μελών σου» σημείωσε.

«Αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με την ανάγκη να διατηρήσεις ή ακόμα και να χτίσεις διάλογο με την Τουρκία. Ενα μάθημα που έμαθα τα τελευταία πέντε χρόνια, είναι ότι μπορείς να είσαι σκληρός και ταυτόχρονα ανοιχτός σε διάλογο. Το αντίθετο: όσο πιο σκληρός είσαι στα ζητήματα που πραγματικά οφείλεις να είσαι ξεκάθαρος, τόσο πιο ανοιχτός μπορείς να είσαι σε διάλογο για άλλα ζητήματα», τόνισε.

«Δεν μπορείς να αλλάξεις τη γεωγραφία, δεν μπορείς να αλλάξεις τους γείτονές σου, αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα» είπε.

«Να υπερασπιστούμε τα εδάφη μας»

«Εχουμε ως Ευρωπαίοι κάθε όφελος να επενδύσουμε στις καλύτερες δυνατές γειτονικές σχέσεις με την Τουρκία και έχουμε το απόλυτο χρέος να υπερασπιστούμε τα εδάφη μας» υπογράμμισε η κα Μογκερίνι.

Η πρώην ύπατη εκπρόσωπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Κυπριακό μπορεί ακόμα να λυθεί και θα είναι προς όφελος της Ευρώπης.

«Είναι προς το συμφέρον της ΕΕ, της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας, εν τέλει, να αναπτύξουν μια καλύτερη σχέση συνεργασίας στην περιοχή» ανέφερε.

Το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης

Ερωτηθείσα σχετικά με τα μνημόνια μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, η κα Μογκερίνι αναφέρθηκε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που ήταν ξεκάθαρα στο ότι συνιστούν παραβίαση των δικαιωμάτων των κρατών μελών, καθώς και στις δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων.

«Πρέπει να είναι κανείς 100% σαφής και σκληρός, κάθε φορά που υπάρχει παραβίαση του διεθνούς δικαίου, των δικαιωμάτων των κρατών μελών, αλλά είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθούν ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας» κατέληξε.

Οσον αφορά τη Λιβύη, η κα Μογκερίνι χαρακτήρισε τη διαδικασία του Βερολίνου θετική, αλλά, όπως σημείωσε, το πραγματικό βήμα θα γίνει όταν κάνουμε τη λύση δεσμευτική, ενώ τόνισε ότι «οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να στηρίξουν την ατζέντα του ΟΗΕ και να προσπαθήσουν να βοηθήσουν στην ένωση της Λιβύης».

«Δεν χρησιμοποιώ πια τον όρο μετανάστευση»

Οπως επισήμανε, η Λιβύη είναι πλέον ο κύριος διάδρομος για μετακίνηση ανθρώπων. «Δεν χρησιμοποιώ πια τον όρο μετανάστευση, γιατί πρόκειται για επιχείρηση μετακίνησης ανθρώπων και να βγάζεις κέρδος από αυτό».

«Θυμωμένη» με τη Γαλλία

Η κα Μογκερίνι δήλωσε «θυμωμένη» από την απόφαση της Γαλλίας να μην επιτρέψει στην Κομισιόν να δώσει ημερομηνία ένταξης στη Βόρεια Μακεδονία.

«Πριν λίγους μήνες, από τον παλιό μου ρόλο, θα δήλωνα απογοητευμένη και ανήσυχη, σήμερα μπορώ να πω ότι είμαι απογοητευμένη και θυμωμένη» υπογράμμισε η κα Μογκερίνι, αναγνωρίζοντας την ενέργεια που δαπανήθηκε από όλες τις πλευρές που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό.

Η πρώην ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ αναφέρθηκε στον «κεντρικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στα Βαλκάνια και γενικά στη νοτιοανατολική Ευρώπη» και, όπως σημείωσε, «αυτή η συμφωνία μπορεί να θέσει πιο γερές βάσεις για αυτόν τον ρόλο».

«Η Ευρώπη δε θα είναι ολοκληρωμένη, αν τα Βαλκάνια δεν είναι μέρος της» υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι «οι Ευρωπαίοι πρέπει να καταλάβουν πως δεν πρόκειται απλώς για τη διεύρυνση».

Οπως, είπε, είναι κομμάτι στην καρδιά της Ενωσης και αυτή δεν θα έχει ευημερία, ασφάλεια, ακόμα και σωστή διαχείριση της μετανάστευσης, χωρίς τα Βαλκάνια να αποτελούν μέρος της.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024