Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
H Ελλάδα, το Νταβός και οι προκλήσεις

H Ελλάδα, το Νταβός και οι προκλήσεις

Η αντίληψη των απλών πολιτών, πάντως, για το περιεχόμενο των συζητήσεων στο ελβετικό θέρετρο μάλλον πρέπει να προβληματίσει τους ηγέτες.

Η έξοδος της Ελλάδας από το Μνημόνιο και η Συμφωνία των Πρεσπών έχουν συμβάλει καταλυτικά στην ενίσχυση της διεθνούς της θέσης. Η Ελλάδα δεν θεωρείται πλέον χώρα που δημιουργεί προβλήματα αλλά που μπορεί να τα αντιμετωπίσει ή να συμβάλει στην επίλυσή τους. Προς την κατεύθυνση αυτή, η παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός υπενθυμίζει στη διεθνή κοινότητα τόσο τα επιτεύγματα των τελευταίων ετών όσο και τις διανοιγόμενες προοπτικές για το μέλλον.

Παρά την εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση, η συνέχεια αξιολογείται θετικά στο εξωτερικό. Αναζητώντας, μάλιστα, τρόπους καλύτερης προσωπικής επαφής με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ μετά τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο, το θετικό αφήγημα για την πορεία της οικονομίας τον ενδιαφέρει περισσότερο από τα ελληνοτουρκικά και τις κινήσεις της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Θέματα όπως η δυνατότητα καινούργιων επενδύσεων και η άνοδος του Χρηματιστηρίου ίσως τον συγκινούν με δεδομένο το επιχειρηματικό παρελθόν του πριν κερδίσει τις εκλογές του 2016.

Από εκεί και πέρα, με την παρουσία της σε διεθνή φόρα όπως αυτό του Νταβός, η Ελλάδα οφείλει να κατανοεί καλύτερα τις παγκόσμιες προκλήσεις, ώστε να λαμβάνει ενεργά μέρος στη δημόσια συζήτηση. Ο αντίκτυπος των δραματικών πυρκαγιών της Αυστραλίας, η ηθική δεοντολογία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, η αντιπαράθεση Ηνωμένων Πολιτειών – Κίνας, η προσωρινή γαλλοαμερικανική εμπορική ανακωχή και η φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας προσελκύουν το διεθνές ενδιαφέρον.

Η αντίληψη των απλών πολιτών, πάντως, για το περιεχόμενο των συζητήσεων στο ελβετικό θέρετρο μάλλον πρέπει να προβληματίσει τους ηγέτες. Ερευνα κοινής γνώμης με αφορμή την πραγματοποίηση του 50ού Φόρουμ του Νταβός δείχνει πως η πλειονότητα των ερωτηθέντων θεωρεί πως ο καπιταλισμός περισσότερο βλάπτει παρά ωφελεί ενώ η εμπιστοσύνη της στις κυβερνήσεις μειώνεται. Οι διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα πέρυσι σε διάφορες χώρες του κόσμου λόγω υπαρκτών κοινωνικών προβλημάτων και πολιτικής ανεπάρκειας είναι πιθανόν να συνεχιστούν το 2020. Το φετινό μήνυμα είναι σαφές και ας μη συνδέεται με τις ομιλίες της «ελίτ».

Ο δρ Γιώργος Ν. Τζογόπουλος είναι ερευνητής στο Begin Sadat Centre for Strategic Studies και το ΕΛΙΑΜΕΠ, και διδάσκει Διεθνείς Σχέσεις στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Sports in

«Έχουμε πίστη για κάτι μεγάλο»

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, Δημήτρης Κραβαρίτης, μίλησε στο In.gr για το φαϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και τον στόχο των «ερυθρολεύκων».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024