Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σε απόσταση αναπνοής από την κυπριακή ΑΟΖ το Γιαβούζ

Σε απόσταση αναπνοής από την κυπριακή ΑΟΖ το Γιαβούζ

Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να βρεθεί εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης το τουρκικό γεωτρύπανο.

Σε απόσταση αναπνοής από την κυπριακή ΑΟΖ βρίσκεται το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ».

Όπως αποκαλύπτει το sigmalive.com, το τουρκικό σκάφος έχει σταθεροποιηθεί σε κοντινή απόσταση από το στόχο «Ερατοσθένη Νότιο», συνοδεία συνοδευτικών σκαφών, με την γεώτρηση να είναι θέμα ωρών.

Σύμφωνα με το κυπριακό μέσο ενημέρωσης, οι τελευταίες ενδείξεις προδίδουν ότι έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες προεργασίες και ότι επίκειται, πλέον, η έναρξη της παράνομης γεώτρησης για την «αφαίμαξη» τυχόν κοιτάσματος φυσικού αέριου.

Δείτε το βίντεο του SigmaLive: 

Η περιοχή του κοιτάσματος

Το σημείο της επικείμενης γεώτρησης διαφαίνεται και από τις συντεταγμένες στην οδηγία ΝΑVTEX, που εξέδωσε πρόσφατα η Άγκυρα.

Συγκεκριμένα, δεσμεύει περιοχή με έκταση μικρότερη των 5 με 6 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Στην περιοχή αυτή, διεξήχθη το 2017 ολοκληρωμένη μελέτη από την ΕΝΙ, με δειγματοληψία από υποβρύχια ρομπότ.

Η Τουρκία, όπως αναφέρουν κυπριακά ΜΜΕ, απλά μετονόμασε τον ίδιο ακριβώς στόχο από «Ερατοσθένης Νότιος» σε «Λευκωσία 1».

Νέες NAVTEX

Ωστόσο, τα τουρκικά επεκτατικά σχέδια δεν τελειώνουν με το τεμάχιο «8» της κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet, η οποία επικαλείται δηλώσεις του αξιωματούχου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τσαγατάι Ερτζιγιές, αναμένεται να εκδοθούν νέες παράνομες άδειες στην τουρκική πετρελαϊκή TPAO, για έρευνες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της παράνομης συμφωνίας Άγκυρας – Λιβύης.

«Το υπουργείο Ενέργειας της χώρας μας ανακοίνωσε ότι εργάζεται για την έκδοση νέων αδειών εξερεύνησης και εκμετάλλευσης στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες προστίθενται σε εκείνες που εκδόθηκαν το 2009 και το 2012», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Sports in

Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ένωσαν τις δυνάμεις τους

Η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ξεκίνησαν κοινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέσω των ιδρυμάτων τους, για την αντιμετώπιση της «τοξικότητας» στο ποδόσφαιρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024