Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέος υπουργός Εξωτερικών-έκπληξη στη Βόρεια Κορέα

Νέος υπουργός Εξωτερικών-έκπληξη στη Βόρεια Κορέα

Ο Ρι Σον Γκουόν, στρατιωτικός καριέρας με περιορισμένη εμπειρία στο πεδίο της διπλωματίας, είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας.

Κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας επιβεβαίωσαν σήμερα ότι ο Ρι Σον Γκουόν, στρατιωτικός καριέρας με περιορισμένη εμπειρία στο πεδίο της διπλωματίας, είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

Η πρώτη ομιλία του

Το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA μετέδωσε ότι ο Ρι, ακόμη ένας ανώτερος αξιωματικός στον οποίο ανατίθενται κρίσιμα καθήκοντα επί των ημερών του Κιμ Γιονγκ Ουν, έκανε την πρώτη του ομιλία αφότου ανέλαβε επικεφαλής της βορειοκορεατικής διπλωματίας σε εκδήλωση για το νέο έτος, χθες Πέμπτη, με προσκεκλημένους ξένους διπλωμάτες και αντιπροσώπους διεθνών οργανισμών.

Διπλωματική πηγή στη Σεούλ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η Πιονγιάνγκ ενημέρωσε κράτη που έχουν πρεσβείες στη χώρα πως ο Ρι, ανώτατος αξιωματικός του στρατού και στέλεχος του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών της Βόρειας Κορέας, αντικατέστησε τον Ρι Γιονγκ Χο στο αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών.

Εκπληξη για ορισμένους αναλυτές

Ο διορισμός του προκάλεσε έκπληξη σε ορισμένους αναλυτές, καθώς η εξέλιξη καταγράφηκε εν μέσω του συνεχιζόμενου αδιεξόδου στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την αποπυρηνικοποίηση.

Ο Ρι δεν έχει καμία εμπειρία σε διαπραγματεύσεις με αμερικανούς αξιωματούχους για ζητήματα τόσο περίπλοκα όσα τα προγράμματα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων της χώρας του.

Ο προκάτοχός του ήταν διπλωμάτης καριέρας, εξαιρετικά έμπειρος και ικανός διαπραγματευτής, που παρ’ όλ’ αυτά έμοιαζε να παραχωρεί συχνά την πρωτοκαθεδρία σε στρατιωτικούς-απεσταλμένους του κόμματος στις επαφές των τελευταίων δύο ετών.

Επικεφαλής του διακορεατικού διαλόγου

Ο νέος ΥΠΕΞ της Βόρειας Κορέα ήταν, πάντως, το 2018 ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της χώρας του στον διακορεατικό διάλογο, καθώς ήταν ο πρόεδρος της Επιτροπής για την Ειρηνική Επανένωση της Χώρας, που χειρίζεται τις σχέσεις με τη Νότια Κορέα.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024