Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πέντε τροφές που ενισχύουν την όραση

Πέντε τροφές που ενισχύουν την όραση

Υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την όρασή μας ή έστω να καθυστερήσουμε τον εκφυλισμό της

Η υγεία των ματιών μας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, με κυριότερο τα γονίδιά μας. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την όρασή μας ή έστω να καθυστερήσουμε τον εκφυλισμό της. Η διατροφή μας μπορεί να παίξει ρόλο – κλειδί σε αυτή την προσπάθεια. Βιταμίνες όπως η Α, η C και η E, αλλά και ο ψευδάργυρος, λειτουργούν πολύ ευεργετικά για τα μάτια μας. Το καλύτερο; Μπορούμε να ανακαλύψουμε αυτά τα θρεπτικά συστατικά σε πολλά λαχταριστά τρόφιμα.

Φάτε μάτια…

Φυλλώδη λαχανικά

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως η λαχανίδα και το σπανάκι, περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Πρόκειται για δύο αντιοξειδωτικά, τα οποία βρίσκονται σε υψηλή συγκέντρωση στην κηλίδα του ματιού, δηλαδή στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, η οποία μας επιτρέπει να βλέπουμε την εικόνα που βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του οπτικού μας πεδίου. Το σώμα μας, δυστυχώς, δεν παράγει μόνο του αρκετά από αυτά τα συστατικά, και έτσι είναι απαραίτητο να τα λαμβάνουμε από τη διατροφή μας.

Καρότα

Τα καρότα είναι πλούσια σε καροτίνη, η οποία μετατρέπεται στο σώμα μας σε βιταμίνη Α. Αυτή η βιταμίνη προστατεύει την επιφάνεια των ματιών μας, καταπολεμά την ξηροφθαλμία και μας βοηθά να διατηρήσουμε την όρασή μας. Επιπλέον, μας βοηθά να μειώσουμε τον κίνδυνο απώλειας της όρασης εξαιτίας της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας ή του καταρράκτη.

Πιπεριές

Πράσινες, κόκκινες, κίτρινες, πορτοκαλί, οι πιπεριές είναι χάρμα οφθαλμών από πολλές απόψεις. Κρατούν υγιή την επιφάνεια των ματιών και μειώνουν τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας ως συνέπεια της προχωρημένης ηλικίας. Μόλις μια κούπα αρκεί για να μας προσφέρει ολόκληρη τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης A και C.

Κολοκύθα

Αυτά τα μεγάλα και πεντανόστιμα λαχανικά περιέχουν ένα πλήθος θρεπτικών συστατικών που ενισχύουν την υγεία των ματιών. Μεταξύ τους συγκαταλέγονται οι βιταμίνες A, C και E, ο ψευδάργυρος, οι φυτικές ίνες, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη. Αυτά τα μικροθρεπτικά συστατικά προστατεύουν από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, την ξηροφθαλμία και τον καταρράκτη.

Γαλοπούλα

Το πιάτο των ημερών δεν είναι μόνο πεντανόστιμο, αλλά δυναμώνει και την όρασή μας. Το χριστουγεννιάτικο πουλερικό είναι γεμάτο ψευδάργυρο, και νιασίνη, μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β που μας προστατεύει από τον καταρράκτη.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024