Ο συνήγορος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ Μάνος Μαλαγάρης ζήτησε την καταδίκη των χρυσαυγιτών με τις αυστηρότερες των ποινών

Την καταδίκη των κατηγορούμενων χρυσαυγιτών με τις αυστηρότερες των ποινών ζήτησε από τους δικαστές ο συνήγορος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, Μάνος Μαλαγάρης, ολοκληρώνοντας σήμερα την αγόρευσή του στο Εφετείο Αθηνών.

«Ζητάμε την καταδίκη των κατηγορούμενων για δύο λόγους: Γιατί πολύ απλά οι δράστες αυτών των απεχθέστατων εγκλημάτων πρέπει να τύχουν της τιμωρίας που τους αξίζει και να οδηγηθούν στη φυλακή. Και γιατί δεν πρέπει με την απόφασή σας να μαχαιρώσετε ξανά τον Παύλο Φύσσα, όπως σας ζήτησε η μητέρα του η Μάγδα», σημείωσε ο δικηγόρος.

«Μην τους επιτρέψετε να ξαναγυρίσουν»

Όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών, απευθυνόμενος στους δικαστές ο Μάνος Μαλαγάρης είπε: «Δεν πιστεύουμε πως η απόφασή σας, όσο αυστηρή και αν είναι, μπορεί να εξαλείψει την εμφάνιση τέτοιων οργανώσεων. Ωστόσο η απόφασή σας μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στον περιορισμό τέτοιων εγκληματικών οργανώσεων. Σε περίπτωση που τους απαλλάξετε ή σε περίπτωση που κάνετε δεκτούς τους αστείους ισχυρισμούς τους περί παύσης της Τοπικής Νικαίας από τον Μιχαλολιάκο και όχι από τον Λαγό, τότε είναι σίγουρο ότι θα δώσετε αέρα στα πανιά τους».

Τόνισε, δε, την ευθύνη του δικαστηρίου λέγοντας: «Μην τους επιτρέψετε να ξαναγυρίσουν, όπως πομπώδικα αναφέρουν στο ημερολόγιό τους. Η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας περιμένει από σας να τους στείλετε πίσω στο φυσικό τους χώρο».

Αναφερόμενος στους συνδικαλιστές που εκπροσωπεί, είπε: «Εμείς δεν ήμασταν απλά οι δικηγόροι των συνδικαλιστών κομμουνιστών. Ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, ο Παναγιώτης Γκούτης, ο Νίκος Ζύμαρης, ο Μιχάλης Βαξεβάνης, ο Δημήτρης Διαμαντάκης, ο Γιώργος Σκλαβόλιας, ο Ιορδάνης Πουντίδης, ο Θοδωρής Τηλιακός, ο Θοδωρής Καραμπέρης και ο Σταύρος Λεκοδημήτρης είναι όλοι τους φίλοι, μέλη και στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Εμείς που τους εκπροσωπούσαμε όλα αυτά τα χρόνια μοιραζόμαστε μαζί τους τις ίδιες ιδέες, τις ίδιες αγωνίες και τα ίδια ιδανικά. Ξοπίσω από τα δικά τους βήματα βαδίζουμε και εμείς.

»Αυτοί ήταν οι λόγοι που σε όλη τη διαδικασία -όσο μας επέτρεπαν οι ικανότητές μας- υπερασπιστήκαμε τις θέσεις, τις απόψεις και τα «πιστεύω» τους που είναι και δικά μας «πιστεύω». Αυτό το τελευταίο νομίζω πως δεν το κρύψαμε ποτέ. Ποτέ εξάλλου δεν νιώσαμε την ανάγκη να αποκρύψουμε την ιδεολογία και τις πράξεις των θυμάτων που υπερασπιζόμασταν. Ποτέ δεν αρνηθήκαμε την ιδιότητά τους ως μέλη του ΚΚΕ και ούτε νιώσαμε την ανάγκη να προσβάλλουμε ως πλαστό το καταστατικό του ΚΚΕ που έφεραν στο δικαστήριο σας οι χρυσαυγίτες».

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Νωρίτερα ο Μάνος Μαλαγάρης ανέπτυξε τις εγκληματικές ενέργειες της Χρυσής Αυγής που εξετάζει το Α’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σχολιάζοντας: «Ας δούμε με ποιον ακριβώς τρόπο το γλέντησαν οι κατηγορούμενοι στη Χρυσή Αυγή, με ποιον τρόπο έζησαν τη δεύτερη εφηβεία τους, όπως μας είπε ο Στάθης Μπούκουρας» και ξεκινώντας από τη δολοφονία Φύσσα.

«Από το σύνολο του αποδεικτικού υλικού αποδείχτηκε ότι ο Παύλος Φύσσας ήταν στόχος της εγκληματικής οργάνωσης της Χ.Α. Στο πρόσωπό του η ναζιστική οργάνωση έβλεπε έναν ακόμα «αναρχομπολεσβίκο εχθρό» που έπρεπε να εξολοθρεύσει», τόνισε ο Μάνος Μαλαγάρης.

Απαντώντας στο ερώτημα αν ήταν ή όχι στοχοποιημένος ο Παύλος, είπε ότι αν και «είναι παντελώς αδιάφορο για τη θεμελίωση του 187ΠΚ, έχει αποδειχτεί ότι ο Φύσσας ήταν στόχος της εγκληματικής οργάνωσης και αυτός ήταν ο λόγος που συγκροτήθηκε άρον-άρον η ομάδα κρούσης της Νίκαιας εκείνο το βράδυ» και διάβασε τις παραδοχές των ίδιων των μελών της οργάνωσης (π.χ. Ν. Αποστόλου), όπως έχουν αποτυπωθεί σε καταγεγραμμένες συνομιλίες τους.

«Αποστόλου: Θυμάσαι που τον είχαμε πετύχει σε κάτι φανάρια στην Νίκαια και τους έβριζα; Τότε που ήμασταν με το παιδί και μου ‘λεγες πάμε να φύγουμε; Και σ’ άφησα εσένα πιο πάνω και άφησες το παιδί και κατέβηκα μετά με τον Δεβελέκο και τον Μάκη και τους ψάχναμε; Που κόλλαγε τις αφίσες και έλεγε «έλα» «έλα».

»Σύζυγος Αποστόλου: Ναι ναι

»Αποστόλου: Ε, αυτό το μπαστάρδι ήτανε.»

Ο κ. Μάλγαρης συνέχισε: «Μετά και από αυτό δεν είναι παράλογο που σύσσωμη η υπεράσπιση προσπαθεί να παρουσιάσει τον Αποστόλου ως «πιο βλάκα και από τα βλίτα», «φαντασμένο», «παραμυθά» κ.τλ. Κι όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι η οργάνωση τον έχει τοποθετήσει γραμματέα στο σωματείο της στη Ζώνη, με Πρόεδρο του Δ.Σ. μάλιστα τον ίδιο τον Άγιο Νικόλαο -όπως κατέθεσε ο Κυριτσόπουλος- και γραμματέα ένα… βλίτο. Η αλήθεια, είναι βέβαια, ότι βλίτο – ξεβλίτο ο Αποστόλου κατάφερε και αποφοίτησε από τους πυρήνες δοκίμων μελών, όπως προκύπτει από το Βίντεο Ορκωμοσίας με τον ομώνυμο τίτλο. Ειλικρινά δεν ξέρουμε τι να υποθέσουμε ότι είναι πιο χαμηλό: το επίπεδο της σχολής επιμορφώσεως των ναζιστών που δέχεται στις τάξεις του ένα βλίτο ή το επίπεδο των μαθητών;»

Εξίσου χαρακτηριστική για τη στοχοποίηση του Φύσσα είναι και η κατάθεση του μάρτυρα Χατζησταμάτη, συνέχισε ο δικηγόρος και θύμισε όσα είπε στο δικαστήριο ο αστυνομικός φρουρός: «Ξεχώριζε μια φωνή απ’ όλους. Υπήρχε ένας που είπε “Να τος εκεί είναι. Πάμε. Και μετά ακούω όλους μαζί “Πάμε”…. Το “Να τος” αφορούσε τον Φύσσα. Έχω την αίσθηση ότι αυτόν θέλανε. Προσωπική εκτίμηση ότι αυτή η φωνή είχε μια πιο αρχηγική τάση. Προηγούνταν η δική του φωνή έναντι της ομάδας. Δεν ακουγόταν άλλη φωνή πλην αυτής που να ξεχώριζε. Αυτό που είδα είχε στρατιωτική πειθαρχία και δομή».

Στη συνέχεια ο Μάνος Μαλαγάρης αναφέρθηκε εκτενώς στον τρόπο τέλεσης της δολοφονίας, από την οποία «δεν καταλείπεται καμία αμφιβολία για τον ανθρωποκτόνο σκοπό των χρυσαυγιτών της ομάδας ασφαλείας της Νίκαιας». Τα στοιχεία αυτά συνοψίζονται στα εξής:

 • Στα όπλα που κρατούσαν στα χέρια τους οι χρυσαυγίτες
 • Στην απρόκλητη επίθεση στην παρέα του Φύσσα και μάλιστα σε χρόνο όπου η παρέα του Φύσσα είχε απομακρυνθεί από το Κοράλλι και είχε φτάσει στην οδό Παναγή Τσαλδάρη
 • Στις ιαχές εμψύχωσης των επιτιθέμενων (κραύγαζαν σαν «ζώα» και σαν «κτήνη» κατέθεσε ο Δούλβαρης)
 • Στον εγκλωβισμό και στην αποδυνάμωση του Π. Φύσσα από τους συνεργούς του Ρουπακιά
 • Στο γεγονός ότι δεν ξαφνιάστηκαν οι συνεργοί του Ρουπακιά όταν εκείνος εμφανίστηκε ξαφνικά οδηγώντας ανάποδα στον δρόμο και κατευθύνθηκε στον Φύσσα
 • Στο γεγονός ότι οι χρυσαυγίτες αποχώρησαν μετά τη δολοφονία και όχι νωρίτερα
 • Στην προσπάθεια απελευθέρωσης του Ρουπακιά από τα χέρια των αστυνομικών ενόσω είχαν αντιληφθεί ότι ο Φύσσας δεν στεκόταν πλέον όρθιος αλλά ήταν στο έδαφος και μάλιστα μαχαιρωμένος.

«Από τα ως άνω προκύπτει η συντεταγμένη και οργανωμένη δολοφονία του Π. Φύσσα από τον Ρουπακιά και τους συνεργούς του, με άλλα λόγια από την ομάδα ασφαλείας της Χ.Α. Η ηγεσία ουδέποτε διέγραψε ούτε τον Ρουπακιά, ο οποίος παραμένει μέλος της, αλλά ούτε και κανέναν από τους συνεργούς του. Αντιθέτως επιχείρησε το κουκούλωμα της δολοφονίας», κατέληξε ο δικηγόρος.

Η δολοφονία Λουκμάν

«Οι συνθήκες υπό τις οποίες έγινε αυτό το στυγερό ρατσιστικό έγκλημα μίσους από τους δύο Άρειους της Χρυσής Αυγής, τον Λιακόπουλο και τον Στεργιόπουλο, προκαλεί πραγματικά ανατριχίλα», συνέχισε ο Μάνος Μαλαγάρης αναφερόμενος στην εν ψυχρώ δολοφονία του 27χρονου Πακιστανού εργάτη στα Πετράλωνα, την ώρα που πήγαινε στη δουλειά με το ποδήλατό του.

Ο δικηγόρος τεκμηρίωσε τα ατράνταχτα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι αμετάκλητα καταδικασθέντες δράστες έδρασαν στο πλαίσιο της ένταξής τους στην εγκληματική οργάνωση της Χ.Α., με πρώτο και βασικότερο το modus operandi της επίθεσης, αλλά και το τεράστιο υλικό της Χ.Α. που βρέθηκε στην οικία του Λιακόπουλου και ζήτησε από το δικαστήριο να στείλει ξανά πίσω στη φυλακή τους δύο χρυσαυγίτες δολοφόνους του Λουκμάν.

Η απόπειρα ανθρωποκτονίας Αιγύπτιων αλιεργατών

Ευσύνοπτη ήταν η αναφορά του Μάνου Μαλαγάρη στη συγκεκριμένη εγκληματική ενέργεια, για την οποία αναφέρθηκαν εκτενώς στις αγορεύσεις τους οι συνήγοροι των θυμάτων, Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Σκαρμέας και Κώστας Παπαδάκης

«Το μόνο που θέλω να επισημάνω είναι ότι τα εν λόγω θύματα δεν ήταν απλά γενικά και αόριστα εχθροί-στόχοι της εγκληματικής οργάνωσης. Τα εν λόγω θύματα στοχοποιήθηκαν ευθέως από την ηγεσία, όπως προκύπτει από την προαναγγελία της επίθεσης από τον Λαγό στην καφετέρια «Αίνιγμα» («Οι Αιγύπτιοι ψαράδες από δω και πέρα θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή»), την ενεργοποίηση του τάγματος εφόδου της Χ.Α. («ο Πανταζής έλεγε έλα έξω να σε μάθω ποια είναι η Χρυσή Αυγή») και τη συγκάλυψη του εγκλήματος από τον ίδιο τον Αρχηγό και τους λοιπούς βουλευτές της Χ.Α.».

Η απόπειρα ανθρωποκτονίας μελών του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ

«Και στην υπόθεση αυτή αποτυπώνεται η στάμπα της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης», τόνισε ο Μ. Μαλαγάρης και στη συνέχεια αποδόμησε έναν προς έναν τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων και απέδειξε τον ανθρωποκτόνο σκοπό της επίθεσης, όπως προκύπτει από:

 • τις προηγηθείσες απειλές
 • τις συνθήκες που τελέστηκε η πράξη
 • το είδος και τον βαθμό επικινδυνότητας του μέσου τέλεσης της πράξης
 • τον τρόπο χρήσης του όπλου
 • τα καίρια και ευπαθή σημεία του σώματος του παθόντος και
 • τη σφοδρότητα και εγγύτητα του πλήγματος

Πογκρόμ στο κέντρο της Αθήνας

«Στο δικαστήριο αναδείχτηκε η εγκληματική δράση της Χ.Α. στις περιοχές του Αγίου Παντελεήμονα, της Κυψέλης, στα επεισόδια του Παλαιού Εφετείου, με αποκορύφωμα το πογκρόμ μετά τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη», είπε ο δικηγόρος και αναφέρθηκε ενδεικτικά σε επιθέσεις στο κέντρο της Αθήνας που εντάσσονταν στο σχεδιασμό δράσης της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, όπως αποδεικνύεται από δηλώσεις στελεχών της, αλλά και από τη φυσική παρουσία και συμμετοχή τόσο μελών όσο και στελεχών της Χ.Α.

Μία από αυτές τις δηλώσεις, στην οποία αναφέρθηκε ο Μ. Μαλαγάρης, ήταν του Μιχαλολιάκου: «Δεν κάνει τίποτα λέει η Χρυσή Αυγή για την πλατεία Αττικής, τον Άγιο Παντελεήμονα, τα Πατήσια για την Κυψέλη. Ε ποιοι μαχαιρωθήκανε τότε σ’ αυτές τις περιοχές για να μείνουνε κάποια κομμάτια ελληνικά; Στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα ποιοι παίζανε ξύλο με τα ΜΑΤ και τρώγανε τα χημικά: ή κάτοικοι ή οι χρυσαυγίτες;»

Απόπειρα ανθρωποκτονίας στο στέκι Αντίπνοια

«Η επίθεση οργανώθηκε και εκτελέστηκε από μια εκπαιδευμένη ομάδα κρούσης της Χ.Α., απόλυτα πειθαρχημένη, με κατανεμημένους ρόλους, παραγγέλματα έναρξης και λήξης και για το λόγο αυτό έτυχε της κάλυψης, της συγκάλυψης, της νομικής αρωγής και της συμπαράστασης από την ηγεσία της Χ.Α. στα δικαστήρια που δικάζονταν», παρατήρησε ο Μ. Μαλαγάρης.

Οσον αφορά τους δράστες, σημείωσε ότι «οι Στράτος και Σιατούνης, οι δύο αυτοί Άρειοι, πρωτογνωρίστηκαν στη θύρα 7, έγιναν μέλη της Χ.Α. ενώ ο δεύτερος ήταν μέλος της Κ.Ε. και υποψήφιος με τη Χ.Α. στις δημοτικές εκλογές του 2010, ήτοι δύο χρόνια μετά την επίθεση», ενώ πρόσθεσε ότι «τα στοιχεία που αναδεικνύουν τον απόλυτα οργανωμένο τρόπο της επίθεσης και τα παραγγέλματα έναρξης και λήξης αποτυπώθηκαν σε ανύποπτο χρόνο από τα ίδια τα θύματα της επίθεσης το 2011, δηλαδή πριν από τις ασκηθείσες διώξεις του 2013».

«Η επιλογή των θυμάτων της επίθεσης λόγο της πολιτικής τους ταυτότητας, ο τρόπος της επίθεσης, η ιδιότητα των επιτιθέμενων, η νομική αρωγή και συμπαράσταση των δραστών από την ηγεσία της Χ.Α., η μη διαγραφή τους από την οργάνωση και η συγκάλυψη της επίθεσης από την Χ.Α. είναι επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να επιστρέψουν και αυτοί οι δύο Άρειοι εθνικοσοσιαλιστές στον φυσικό τους χώρο», κατέληξε.

Επίθεση σε μετανάστες στη Βαϊνιά Κρήτης

«Εκείνο που έχει βαρύνουσα σημασία είναι το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι, παρά την καταδίκη τους για τις εν λόγω πράξεις, ούτε απεπέμφθησαν από την οργάνωση της Χ.Α. ούτε υπέστησαν οποιαδήποτε πειθαρχική ποινή. Κανένας από τους κατηγορούμενους από την ηγεσία της Χ.Α. δεν ανέφερε για πειθαρχικές κυρώσεις στους δράστες της επίθεσης, ούτε έφερε κάποιο προχρονολογημένο έστω έγγραφο διαγραφής», παρατήρησε ο δικηγόρος και πρόσθεσε:

«Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος γνώριζε και προσωπικά τον επικεφαλής της Τοπικής οργάνωσης στη Κρήτη, καθ΄ όσον κάνει ρητή αναφορά στο πρόσωπό του σε ομιλία του «…ανάμεσά μας σήμερα επισκέπτης βρίσκεται ο συναγωνιστής μας που είναι υπεύθυνος του γραφείου μας στην Ιεράπετρα ο Άρης…». (βίντεο που κατασχέθηκε από τον σκληρό δίσκο του Ν. Μιχαλολιάκου). «Ομοίως στο κινητό του Κασιδιάρη αναγνώσαμε SMS που αφορούν πληροφορίες από το αστυνομικό ρεπορτάζ για την εν λόγω επίθεση, γεγονός που αποδεικνύει ότι η οργάνωση είχε άμεση ενημέρωση για την υπόθεση».

Επίθεση στον μαθητή Φοίβο Δεμερτζίδη

Και αυτή η επίθεση εντάσσεται στο πλαίσιο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, είπε ο Μάνος Μαλαγάρης και παρέθεσε τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο καταδικασθείς δράστης Γ. Αποστολόπουλος ήταν ενταγμένος στη Χ.Α.:

 • δηλώσεις του ίδιου του κατηγορούμενου προς τον αστυνομικό που τον συνέλαβε
 • sms της οργάνωσης που εντοπίστηκαν στο κινητό του
 • έντυπο υλικό της Χ.Α. που εντοπίστηκε στην οικία του και
 • τα βασικά αξεσουάρ που διαθέτει κάθε μέλος της οργάνωσης: τη σιδερογροθιά και τις δύο κουκούλες full face που είχε στην οικία του.

«Σε εμάς δεν έκανε την τιμή να απολογηθεί, ωστόσο στην ανακρίτρια κ. Κλάπα δήλωσε μέλος της Χ.Α. αλλά όχι ενεργό», παρατήρησε ο δικηγόρος και σχολίασε ότι ο ισχυρισμός που έγινε δεκτός στην εισαγγελική πρόταση, «ότι το κίνητρο της επίθεσης δεν ήταν ιδεολογικό αλλά αφορούσε την ερωτική αντιζηλία του με την Καμπιώτη, κατέπεσε από μια σειρά στοιχεία, όπως από τις παρενοχλήσεις και άλλων μαθητών του σχολείου την ίδια περίοδο, από τα απειλητικά συνθήματα της Χ.Α. έξω από την οικία του Φοίβου το αμέσως επόμενο διάστημα της εναντίον του επίθεσης κ.ά.»

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr