Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσαβούσογλου : Η Τουρκία επιδιώκει τη συνεργασία με την Ρωσία για τα κοιτάσματα στην Κύπρο

Τσαβούσογλου : Η Τουρκία επιδιώκει τη συνεργασία με την Ρωσία για τα κοιτάσματα στην Κύπρο

O Mεβλούτ Τσαβούσογλου άφησε ανοιχτό παράθυρο συνεργασίας με τη Ρωσία στον τομέα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα παράλια της Κύπρου - Δεν θα συμμορφωθεί η Τουρκία με κυρώσεις από την ΕΕ

Η Τουρκία ενδιαφέρεται να συνεργαστεί με την Ρωσία στον τομέα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα παράλια της Κύπρου, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο πρακτορείο Ria Novosti από το Νταβός, όπου πραγματοποιείται το παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστηρίζει ότι κατά την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να συνεργασθούν.

Αυτό όμως δεν συμβαίνει, όπως είπε, επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει μόνον τα συμφέροντα της ελληνικής πλευράς καθώς η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ.

«Για αυτόν τον λόγο σε σχέση με αυτές τις μονομερείς ενέργειες, είτε αφορούν στην εξόρυξη, είτε στην εκμετάλλευση, είτε στην ερεύνα, νομίζω ότι πρέπει να μάθουν να συνεργάζονται. Η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη για μια τέτοια συνεργασία. Επίσης, αυτό είναι το θέμα που συζήτησαν οι πρόεδροι Ερντιογάν και Πούτιν και, μελλοντικά, νομίζω ότι εδώ υπάρχει θέση και για συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στη συνέντευξη του στο Ria Novosti.

«Δεν θα συμμορφωθούμε με τις κυρώσεις της ΕΕ»

Όσον αφορά στις ενδεχόμενες κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας λόγω των δραστηριοτήτων της στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τσαβούσογλου είπε ότι παρά το γεγονός πως η ΕΕ είχε επίσης αποφασίσει για επιβολή κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, πολλά κράτη μέλη δεν συμμορφώνονται με αυτές τις αποφάσεις.

Η Τουρκία, είπε, ως χώρα που διαπραγματεύεται την ένταξή της στην ΕΕ, εναντιώθηκε σε τέτοιες κυρώσεις εξ αρχής και πρόσθεσε ότι «η Τουρκία δεν θα συμμορφωθεί με αυτές τις κυρώσεις».

«Η ΕΕ πρέπει πραγματικά να διαδραματίσει έναν ισορροπημένο και ουδέτερο ρόλο», ανέφερε.

Η Τουρκία δεν θα στείλει άλλα στρατεύματα στη Λιβύη

Η Τουρκία δεν σκοπεύει να στείλει και άλλους στρατιωτικούς συμβούλους στη Λιβύη εφόσον τηρείται η εκεχειρία στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θα παραμείνει δεσμευμένη στις διεθνείς προσπάθειες επίλυσης της κρίσης.

«Συμφωνήσαμε όλοι ότι για όσο διάστημα τηρείται η εκεχειρία και η κατάπαυση του πυρός, κανείς δεν θα στείλει επιπλέον συμβούλους ούτε στρατεύματα ούτε μισθοφόρους (…) όλοι δεσμεύθηκαν σε αυτό», τόνισε ο Τσαβούσογλου.

Τόνισε ακόμα ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου αναγνωρίζει μόνο την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης ως τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας.

Η επόμενη διεθνής διάσκεψη για την κρίση στη Λιβύη αναμένεται να πραγματοποιηθεί την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό.

«Πιστεύω την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Όμως πρέπει να επιβεβαιώσουν αυτή την ημερομηνία οι Γερμανοί, ο (Γερμανός υπουργός Εξωτερικών) Χάικο Μάας.

Πιστεύω ότι υπάρχει συντονισμός για το θέμα με τους άλλους υπουργούς που θέλουν να συμμετάσχουν. Έχουμε ήδη στηρίξει την ιδέα μιας νέας διάσκεψης», εξήγησε ο Τσαβούσογλου.

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024