Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γερμανικός Τύπος : «Προσφυγικό χάος στα ελληνικά νησιά»

Γερμανικός Τύπος : «Προσφυγικό χάος στα ελληνικά νησιά»

Ο γερμανικός Τύπος εστιάζει στις νέες κινητοποιήσεις για το προσφυγικό στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. 

«Διαμαρτυρίες για το προσφυγικό χάος στα ελληνικά νησιά» είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Όπως επισημαίνει η εφημερίδα «κύριο αίτημα των διαδηλωτών είναι να μεταφέρει η κυβέρνηση τους μετανάστες από τα υπερπλήρη κέντρα υποδοχής στην ενδοχώρα. Πολλοί καταυλισμοί έχουν δεχθεί δεκαπλάσιο αριθμό μεταναστών από τον προβλεπόμενο. Την Πέμπτη οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται στην Αθήνα. Τοπικοί άρχοντες θέλουν να εκθέσουν τα αιτήματά τους στην κεντρική εξουσία. Τους προηγούμενους μήνες η κυβέρνηση είχε μεταφέρει επανειλλημμένα ανθρώπους από νησιωτικούς καταυλισμούς στην ηπειρωτική χώρα. Φοβάται ωστόσο ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο αυξάνει τα κίνητρα στους παράτυπους μετανάστες για να περάσουν από τις τουρκικές ακτές στα ελληνικά νησιά».

Σε άλλο άρθρο της, η Frankfurter Allgemeine θέτει το ερώτημα «γιατί η Αθήνα δεν ζητεί βοήθεια από την Ευρώπη, παρότι η μεταναστευτική κρίση είναι πάνω από τις δυνάμεις της». Ως παράδειγμα αναφέρεται διεθνές σεμινάριο για το μεταναστευτικό που έγινε στην Αθήνα, σε υπηρεσιακό επίπεδο, τον Οκτώβριο του 2019. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης «στο τέλος του σεμιναρίου δεν υπήρχε εικόνα για το τι ακριβώς χρειάζεται η Αθήνα, ώστε να εξετάζει τις αιτήσεις ασύλου με ταχύτητα, αλλά και με τρόπο που συνάδει με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων ήταν να αποσταλούν στρώματα και κουβέρτες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί κανείς να ανακουφίσει βραχυπρόθεσμα τον πόνο, αλλά όχι να δώσει πνοή στη συμφωνία με την Άγκυρα. ‘Θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά κάποιος πρέπει να ζητήσει τη βοήθειά μας’. Αυτή η προτροπή δεν ακούγεται μόνο στο Βερολίνο, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απάντηση από το Μέγαρο Μαξίμου».

«Θέλουν να βοηθήσουν, αλλά δεν μπορούν άλλο»

«Γενική απεργία στα ελληνικά νησιά» επιγράφεται άρθρο της εφημερίδας Tagesspiegel του Βερολίνου για τις κινητοποιήσεις της Τετάρτης. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα «θέλουν να βοηθήσουν, αλλά δεν μπορούν άλλο. Με μία γενική απεργία, την Τετάρτη, οι κάτοικοι των ελληνικών νησιών Λέσβος, Σάμος και Χίος εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για τους υπερπλήρεις καταυλισμούς, για την κυβέρνηση και για τις εν μέρει αφόρητες συνθήκες διαβίωσης. ‘Θέλουμε πίσω τα νησιά μας, θέλουμε πίσω τη ζωή μας’ ήταν το κεντρικό σύνθημα των κινητοποιήσεων. Οι διαδηλωτές ζήτησαν την άμεση απομάκρυνση των χιλιάδων ανθρώπων που έχουν ζητήσει άσυλο».

Για το ίδιο ζήτημα η εφημερίδα Die Welt παρατηρεί ότι «τον περασμένο χρόνο η Ελλάδα ήταν, για μία ακόμη φορά, κύριος προορισμός για τους πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρώπη» και υπενθυμίζει ότι στο Βερολίνο το κόμμα των Πρασίνων «ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ, από το κόμμα των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), να ανοίξει τον δρόμο για την υποδοχή προσφύγων από την Ελλάδα». Η εφημερίδα Tageszeitung (ΤΑΖ) εκτιμά ότι «η δραματική κατάσταση στα νησιά αναμένεται να συζητηθεί στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ την Παρασκευή στο Ζάγκρεμπ. Πάντως, δεν αναμένονται συγκεκριμένες κινήσεις καθώς τα κράτη-μέλη, εδώ και χρόνια, δεν βρίσκουν κοινό παρονομαστή στο προσφυγικό ζήτημα».

«Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος»

Πολυάριθμα τα γερμανικά δημοσιεύματα για την εκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας. H Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) δημοσιεύει το πορτρέτο της Προέδρου, επισημαίνοντας ότι «η καθαρή πλειοψηφία αποτελεί ένδειξη για το κύρος της υποψήφιας, αλλά και για μία ωριμότητα του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα, η οποία δεν είναι αυτονόητη». Για την ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung (ΝΖΖ) «η εκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου έχει ιδιαίτερη συμβολική αξία. Στην ελληνική πολιτική οι  γυναίκες υποεκπροσωπούνται. Η επιτυχία της είναι και μία πολιτική επιτυχία για τον πρωθυπουργό (Κυριάκο) Μητσοτάκη». «Ιστορική εκλογή στην Ελλάδα: για πρώτη φορά μία γυναίκα στο κορυφαίο αξίωμα» επιγράφεται δημοσίευμα της Frankfurter Rundschau, που αναφέρει ότι η Πρόεδρος θεωρείται «προοδευτική, ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος». Τέλος, η εφημερίδα Rheinische Post του Ντίσελντορφ επισημαίνει ότι στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας «έχει καθαρά αντιπροσωπευτικές αρμοδιότητες, ωστόσο η εκλογή της δικαστού στην Προεδρία έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία σε μία χώρα, στην οποία οι γυναίκες εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικές διακρίσεις».

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024