Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας : Ο εκλογικός νόμος της ΝΔ τορπιλίζει τη συναίνεση

Τσίπρας : Ο εκλογικός νόμος της ΝΔ τορπιλίζει τη συναίνεση

«Με τον σημερινό εκλογικό νόμο, βάζετε οριστικά τέλος και στο επικοινωνιακό αφήγημα περί συναινέσεων» τόνισε ο κ. Τσίπρας και χαρακτηρίζοντας τους βουλευτές της ΝΔ μιας χρήσης σημείωσε ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και θα είναι θρυαλλίδα για την προγραμματική σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων

Σε μια εφ’ όλης της ύλης επίθεση στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση επιδόθηκε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της βουλής τονίζοντας ότι «με τον σημερινό εκλογικό νόμο, βάζετε οριστικά τέλος και στο επικοινωνιακό αφήγημα περί συναινέσεων που επιδιώξατε να στήσετε το προηγούμενο διάστημα».

«Δεν γίνεται να θέλετε συναίνεση Δευτέρα Τετάρτη Παρασκευή και Τρίτη Πέμπτη Σαββάτο να την τορπιλίζετε» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας επικρίνοντας τον κ. Μητσοτάκη για επιμονή στις «συνταγές του χθες», το «ρουσφέτι τη φαυλότητα και τη διαπλοκή».

Ισοτιμία ψήφου

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στον «απόντα πρωθυπουργό» κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη – ο οποίος βρίσκεται στο Νταβός- ότι επέλεξε να μην ζητήσει τη μετάθεση της συζήτησης στη βουλή προκειμένου «να αποφύγει την άμεση αντιπαράθεση για ένα θέμα που γνωρίζει καλά ότι τα επιχειρήματά του είναι αδύναμα και η άποψή του μειοψηφική στη κοινή γνώμη».

Όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας «η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δεν επιθυμεί εκλογικούς νόμους που δίνουν πλαστές πλειοψηφίες. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί την ισοτιμία της ψήφου».

Σε αυτό το πλαίσιο κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ για υποκρισία σε ότι αφορά το νόμο για την ψήφο των αποδήμων. «Η ισοτιμία της ψήφου των ελλήνων του εξωτερικού σας συγκινούσε τα μάλα, η ισοτιμία της ψήφου των ελλήνων στο εσωτερικό ποσώς σας συγκινεί» ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μιας χρήσης

Αίσθηση πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε στους βουλευτές της ΝΔ και τους χαρακτήρισε βουλευτές «μιας χρήσης στους μικροκομματικούς σχεδιασμούς του κ. Μητσοτάκη».

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ οι επόμενες εκλογές όποτε και αν γίνουν θα διεξαχθούν με την απλή αναλογική και το ένα τρίτο των βουλευτών της ΝΔ δεν θα εκλεγούν καθώς από οι κάλπες «θα βγάλουν νέους συσχετισμούς δύναμης. Και να μην είστε καθόλου σίγουροι ότι από αυτούς τους συσχετισμούς δύναμης δε θα προκύψει κυβερνητική λύση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η λύση δε θα εμπεριέχει τη ΝΔ και τον κο Μητσοτάκη».

Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Τσίπρας επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι με τον εκλογικό νόμο που φέρνει, θέλει να καλύψει το έλλειμμα αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας της πολιτικής του (εξωτερική πολιτική, προσφυγικό, μεσαία τάξη, επενδύσεις, ανάπτυξη, δουλειές, ελαφρύνσεις, 13η σύνταξη, παιδεία-ιδιωτικά κολέγια, ασφάλεια) με τη διαμόρφωση «επίπλαστων κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών» και «στην αλαζονεία της παντοδυναμίας του ενός».

Μονοκομματικές κυβερνήσεις

Ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε της απλής αναλογικής λέγοντας ότι ο λαός «επιθυμεί και προγραμματικές συγκλίσεις και όχι μονοκομματικές κυβερνήσεις, που άλλωστε μας οδήγησαν στη κρίση».

Στο πλαίσιο τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να είναι συνέχεια του παλιού πολιτικού συστήματος και γι’ αυτό κατάργησε την ενισχυμένη αναλογική και χαρακτήρισε «κληρονομιά της κυβέρνησης της Αριστεράς» την απλή αναλογική και τη δίκαιη έκφραση της λαϊκής βούλησης και τον αναγκαίο έλεγχο των κυβερνήσεων.

Ο πρώην πρωθυπουργός πάντως εξέφρασε πάντως την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση αλλάζει τώρα τον εκλογικό νόμο «ώστε να πάτε σύντομα σε μια εκλογή αναμέτρηση».

Συμπλήρωσε μάλιστα ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στην κυβέρνηση πως «η ιστορία διδάσκει ότι όποιος κάνει τέτοιου είδους παιχνίδια συνήθως λογαριάζει χωρίς το ξενοδόχο που εν προκειμένω είναι ο ίδιος ο λαός μας».

Θρυαλλίδα

«Το τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας που καταφέρατε να αναδείξετε μόλις μέσα σε έξι μήνες, δεν μπορεί να καλυφθεί από κανένα εκλογικό σύστημα» είπε ο κ. Τσίπρας και κατηγόρησε τη ΝΔ για αμηχανία και προσχηματική χρήση του επιχειρήματος περί ακυβερνησίας.

«Η απλή αναλογική θα εφαρμοστεί στις επερχόμενες εκλογές και θα είναι η θρυαλλίδα για την προγραμματική επανάκαμψη των δυνάμεων της αριστεράς, καθώς και όλων των δημοκρατικών, και προοδευτικών δυνάμεων» τόνισε κλείνοντας ο κ. Τσίπρας.

Συμπλήρωσε μάλιστα κλείνοντας το μάτι στο ΚΙΝΑΛ πως  αυτές οι δυνάμεις «μπορούν, παρά τις όποιες υπαρκτές διαφορές τους,  να παραμερίσουν τις συντηρητικές πολιτικές, να παραμερίσουν την κυβέρνηση της Δεξιάς του κου Μητσοτάκη και να σχηματίσουν κυβέρνηση προοδευτική. Με στόχο  την προοδευτική διέξοδο από τα νέα μεγάλα αδιέξοδα στα οποία οδηγείτε τον τόπο».

Παρατήρησε δε ο κ. Τσίπρας ότι στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για την ενισχυμένη αναλογική είναι αντισυνταγματική η μη παροχή μπόνους στους συνασπισμούς κομμάτων.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024