Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κυπριακή ΑΟΖ : Λύθηκε το μυστήριο με την περιβόητη υποκλοπή στο τεμάχιο «8»

Κυπριακή ΑΟΖ : Λύθηκε το μυστήριο με την περιβόητη υποκλοπή στο τεμάχιο «8»

Οι μελέτες για το τεμάχιο «8» είχαν αναρτηθεί το 2017 για κάποιο διάστημα στην ιστοσελίδα του Τμήματος Περιβάλλοντος και έτσι φαίνεται να τα κατείχε το τουρκικό κράτος

Το μυστήριο της υποκλοπής πληροφοριών σχετικά με το τεμάχιο «8» της Κυπριακής ΑΟΖ φαίνεται να λύθηκε, καθώς -όπως όλα δείχνουν- οι σχετικές πληροφορίες που αξιοποίησε η Άγκυρα έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας με ευγενική χορηγία της… Λευκωσίας.

Σε σημερινές του δηλώσεις ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης είπε ότι το όλο θέμα δημιουργήθηκε όταν ο ίδιος χρησιμοποίησε την λέξη «υποκλοπή» η οποία, όπως είπε, σαφώς και ήταν λανθασμένη, ενώ ακολούθησαν οι εξηγήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος, στην ιστοσελίδα του οποίου υπήρξε δημοσιοποίηση της ογκωδέστατης μελέτης από το 2017.

Πώς απαντά το Τμήμα Περιβάλλοντος

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΡΙΚ, ο διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος, Κώστας Χατζηπαναγιώτου, επιβεβαίωσε ότι οι μελέτες για το τεμάχιο «8» είχαν αναρτηθεί το 2017 για κάποιο διάστημα στην ιστοσελίδα του Τμήματος.

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι βάσει νομοθεσίας όλες οι μελέτες όλων των ειδών των έργων αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Τμήματος, όπως καθόριζε συμβατική υποχρέωση μέχρι πρόσφατα.

Όπως εξήγησε, είχαν τεθεί προβληματισμοί του Τμήματος όσον αφορά μελέτες γεώτρησης σε τεχνοκρατικό επίπεδο περί το τέλος του 2017. Όταν άλλαξε, όπως είπε, η νομοθεσία το 2018, εδόθη το δικαίωμα να μην μπαίνουν ολόκληρες οι μελέτες αυτού του είδους στην ιστοσελίδα του Τμήματος Περιβάλλοντος.

Από το 2018 και μετά δεν μπήκε καμία μελέτη όσον αφορά τις γεωτρήσεις ή έρευνες εκμετάλλευσης κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ. «Δεν είναι κατά λάθος» που μπήκε η μελέτη για το τον στόχο του τεμαχίου «8» επεσήμανε ο κ. Χατζηπαναγιώτου, υπογραμμίζοντας ότι από το 2018 και για λόγους ασφαλείας άλλαξε η νομοθεσία.

Οι συντεταγμένες του κοιτάσματος «Ερατοσθένης» ήταν αναρτημένες για κάποιες μέρες του 2017, καθώς υπήρχε προβληματισμός τόσο από τους τεχνοκράτες όσο και από το Τμήμα Περιβάλλοντος και σε συνεννόηση με τις εταιρείες, κατέβηκαν από την ιστοσελίδα.

Οι δηλώσεις του κύπριου εκπροσώπου

Σε σημερινές του δηλώσεις ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Κυριάκος Κούσιος, είπε ότι το όλο θέμα δημιουργήθηκε όταν ο ίδιος χρησιμοποίησε την λέξη «υποκλοπή» η οποία, όπως είπε, σαφώς και ήταν λανθασμένη.

Ο κ. Κούσιος χαρακτήρισε τη νέα τουρκική πρόκληση «ληστρική επιδρομή» και «πειρατεία» και υπέδειξε ότι χρειάζεται ενότητα και ομοψυχία, ώστε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε την τουρκική επιβουλή και να μην αναλωνόμαστε σε αχρείαστες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024