Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΕΕ : Απείλησε με βέτο ο Χριστοδουλίδης για να ξεμπλοκάρουν οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας

ΕΕ : Απείλησε με βέτο ο Χριστοδουλίδης για να ξεμπλοκάρουν οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Υπό τη βαριά σκιά της νέας απίστευτης κλιμάκωσης από την Τουρκία, με τη γεώτρηση του Γιαβούζ στο αδειοδοτημένο τεμάχιο 8, ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης δεν είχε άλλη επιλογή και έπαιξε το πιο δυνατό του χαρτί.

Την απειλή του βέτο εναντίον της Τουρκίας, σε οριζόντιο μάλιστα επίπεδο εντός της Ε.Ε, ανέσυρε τελικά χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

Το πιο δυνατό χαρτί

Υπό τη βαριά σκιά της νέας απίστευτης κλιμάκωσης από την Τουρκία, με τη γεώτρηση του Γιαβούζ στο αδειοδοτημένο τεμάχιο 8, ο υπουργός Εξωτερικών δεν είχε άλλη επιλογή και έπαιξε το πιο δυνατό του χαρτί.

Απαιτώντας, όσο ποτέ άλλοτε, την επιτάχυνση της εφαρμογής των προ διμηνίας αποφάσεων για κυρώσεις εναντίον φυσικών και νομικών οντοτήτων που εμπλέκονται στις παράνομες Τουρκικές δραστηριότητες, σημείωσε στους ομολόγους του ότι «σε περίπτωση που δεν προχωρήσει τάχιστα η όλη διαδικασία, δεν θα είναι εφικτό να δοθεί από μέρους της Κύπρου συγκατάθεση, οριζόντια, επί οποιουδήποτε θέματος συζητείται στην ΕΕ που αφορά την Τουρκία».

«Πλήττει την αξιοπιστία της ΕΕ»

Χρησιμοποίησε μάλιστα γλώσσα που η αλήθεια συνηθίσαμε να ακούμε από την αντιπολίτευση στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας στους εταίρους του και τον επικεφαλής του Συμβουλίου, Υπατο Εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ ότι «η απλή συζήτηση του θέματος και η έκδοση δηλώσεων, όχι μόνον δεν πτοεί την Τουρκία αλλά πλήττει την ίδια την αξιοπιστία της ΕΕ».

Με τη στάση του αυτή εκμαίευσε και φαίνεται, στα λόγια τουλάχιστον, να έλαβε την πολιτική δέσμευση των εταίρων του για επιτάχυνση της διαδικασίας που εκκρεμεί εδώ και αρκετές εβδομάδες στην επιτροπή εργασίας relex.

Μάλιστα, η εν λόγω επιτροπή, επιβεβαιώνοντας την έλλειψη βούλησης να τα βάλει με την Τουρκία, καλύφθηκε εδώ και καιρό πίσω από την απαίτησή της δήθεν για μελέτη επιπτώσεων πιθανών κυρώσεων κατά της ΤΡΑΟ.

Δυσπιστία

Οποιος πάντως ισχυριστεί ότι μετά το χθεσινό ανοίγει δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα, μάλλον στρουθοκαμηλίζει.

Η δε δήλωση του Ζοζέπ Μπορέλ – περί επίσπευσης της κατάρτισης της λίστας κυρώσεων – είναι μεν προς την ορθή κατεύθυνση, αλλά αντιμετωπίζεται, μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου, με σχετική δυσπιστία.

Τώρα είναι στο χέρι των γραφειοκρατών στις Βρυξέλλες να αποδείξουν τις αμέσως επόμενες μέρες του λόγου του αληθές.

Πηγή: sigmalive.com

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024