Στο τέλος του α’ τριμήνου του έτους αναμένεται να προχωρήσει στην πρώτη τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων η ΔΕΗ.

Αμείωτες συνεχίζονται οι επαφές της ΔΕΗ με επενδυτές προκειμένου να καταλήξει στο σχέδιο τιτλοποίησης των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων από καταναλωτές.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η διοίκηση της εταιρείας έχει προχωρήσει σε ένα διαχωρισμό των οφειλών σε δύο κατηγορίες: η πρώτη αφορά στους απλήρωτους λογαριασμούς διάρκειας 60 ημερών, ενώ η δεύτερη εκείνους που είναι πάνω από 90 ημέρες.

Σε πρώτη φάση, η συμφωνία τιτλοποίησης για την πρώτη κατηγορία οφειλών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του α’ τριμήνου του έτους. Για τη δεύτερη, υπάρχουν ενδοιασμοί όσον αφορά στην ικανότητα ανάκτησης υπέρογκων οφειλών.

Οι στόχοι της ΔΕΗ

Η διοίκηση της ΔΕΗ ευελπιστεί να αντλήσει περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ από την τιτλοποίηση των οφειλών, την ώρα που οι συνολικές ανεξόφλητες οφειλές των καταναλωτών προς την εταιρεία αγγίζουν τα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» η διαδικασία της τιτλοποίησης δεν θα επηρεάσει τους οφειλέτες. Αυτοί θα συνεχίζουν να έχουν να κάνουν με τη ΔΕΗ, δηλαδή τη δημόσια εταιρεία και όχι τα funds. Η δημόσια επιχείρηση θα είναι δηλαδή εκείνη που θα τα διεκδικεί και όχι οι επενδυτές.

Μάλιστα η επιχείρηση, προκειμένου να λάβει τη μέγιστη δυνατή χρηματοδότηση με τους ευνοϊκότερους για εκείνη όρους, θα πρέπει σε χρονικό διάστημα που θα συμφωνηθεί με τους επενδυτές να ανακτήσει μέρος των απαιτήσεών της. Αυτό σημαίνει, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ότι θα εντείνει το κυνήγι στους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Με μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά

Την ίδια ώρα, το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 2% τον Δεκέμβριο του 2019. Έφτασε στο 71,75% από 69,75% που ήταν τον Νοέμβριο.
Αλλαγές σημειώθηκαν και στα ποσοστά προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος των άλλων παρόχων. Ειδικότερα ο όμιλος MYTILINEOS σημείωσε πτώση, φτάνοντας στο 5,51% από 5,64% και η HERON στο 5,25% από 5,97% τον προηγούμενο μήνα.

Ακολουθούν: Elpedison στο 4,35%, Watt&Volt στο 2,51%, NRG στο 2,18%, Volterra στο 1,87%, Αέριο Αττικής στο 1,17%, Volton στο 0,96%, ΕΛΤΑ στο 0,95%, ΖeniΘ στο 0,91% και ΚΕΝ στο 0,86%.

Νέος αναπληρωτής CEO

Νέος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, με αρμοδιότητα τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας αναλαμβάνει ο κ. Αλέξανδρος Πατεράκης, ο οποίος θα είναι παράλληλα εκτελεστικό μέλος στο Διοικητικό της Συμβούλιο.

Όπως ανακοινώθηκε, ο κ. Πατεράκης προσχωρεί στη ΔΕΗ μετά από πενταετή θητεία στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο της Lumia Capital, ενώ παράλληλα, από το 2018 κατείχε τη θέση του Chief Information Officer στην AXIATA Celcom, εταιρεία παροχής τηλεπικοινωνιών στην Μαλαισία.

Έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, πρόεδρος της Infotech Mobily India Pvt Ltd στην Ινδία και Chief Information Officer της Etihad Etisalat (Mobily) στη Σαουδική Αραβία, ασχολούμενος ενεργά με την προώθηση του μετασχηματισμού σε τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών (ICT), Chief Information Officer στη Vodafone Greece, διευθυντής Πληροφορικής στην Tellas και επικεφαλής της Διεύθυνσης Συμβουλευτικών Υπηρεσιών στην MicroAge, Management Consultant στην Arthur Andersen (Accenture) στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατόπιν στην Ελλάδα.

Είναι πτυχιούχος Μηχανικός Υπολογιστών και Μαθηματικών από το University of La Verne.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr