Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πλειστηριασμοί : Στο μικροσκόπιο των θεσμών τα κόκκινα δάνεια

Πλειστηριασμοί : Στο μικροσκόπιο των θεσμών τα κόκκινα δάνεια

Οι πλειστηριασμοί και η πρώτη κατοικία θα απασχολήσουν τη συνάντηση των θεσμών του Έλληνες τραπεζίτες

Στην πρώτη γραμμή των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς εκτιμάται ότι θα βρεθούν οι πλειστηριασμοί και τα κόκκινα δάνεια.

Ήδη τα τεχνικά κλιμάκια έχουν συναντηθεί με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και τέθηκαν επί τάπητος οι πλειστηριασμοί κυρίως μετά τη λήξη της ισχύος της προστασίας της πρώτης κατοικίας τον προσεχή Μάιο.

Τα τεχνικά κλιμάκια εξέφρασαν την πάγια θέση των δανειστών, κυρίως της εποπτικής αρχής της Φρανκφούρτης, ότι ο όγκος των πλειστηριασμών πρέπει να αυξηθεί.

Τα τεχνικά κλιμάκια εμφανίστηκαν ανήσυχα για κάμψη των πλειστηριασμών το 2019 σε σχέση με το 2018, ενώ η ελληνική πλευρά παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν αύξηση των πλειστηριασμών το 2019, ανέφεραν ότι ήδη έχουν προγραμματιστεί 5.000 πλειστηριασμοί, ενώ για το τρέχον έτος εκτίμησαν ότι θα διενεργηθούν 25.000 πλειστηριασμοί.

Οι πλειστηριασμοί

Οι θεσμοί ζητούν την «ελευθεροποίηση» των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Προφανές είναι ότι όσο παραμένει σε ισχύ το πλαίσιο για την προστασία της α’ κατοικίας, όλα κινούνται σε  χαλαρούς ρυθμούς, ωστόσο από το Μάιο και μετά, οι πλειστηριασμοί αναμένεται να πολλαπλασιαστούν.

Την ίδια στιγμή, έχει διαπιστωθεί όλο αυτό το διάστημα ότι σχεδόν 8 στους 10 πλειστηριασμούς καταλήγουν άγονοι, ενώ ελλείψει αγοραστών ή πολύ χαμηλών τιμών εκκίνησης οι τράπεζες αγοράζουν οι ίδιες τα ακίνητα για να μην εγγράψουν ζημιά.

Από την 1η Μαΐου απελευθερώνονται πλήρως  οι πλειστηριασμοί ακινήτων, ακόμη και αν πρόκειται για την πρώτη κατοικία του οφειλέτη, ανεξαρτήτως εμβαδού και εάν πρόκειται για δανειολήπτες με χαμηλά εισοδήματα.

Η κατάργηση κάθε περιορισμού στους πλειστηριασμούς ακινήτων θα ισχύει καθολικά για όλους τους οφειλέτες με εξαίρεση αυτούς που έχουν κάνει μέχρι τα τέλη Απριλίου αίτηση να ενταχθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και αυτούς που έχουν κάνει αίτηση στον νόμο Κατσέλη και έχουν πάρει προσωρινή ή μόνιμη προστασία από το δικαστήριο.

Τα κόκκινα δάνεια

Οι θεσμοί αναμένεται να θέσουν εκ νέου το θέμα των κόκκινων δανείων και τις διαχείρισής τους καθώς δεν παρατηρείται η αναμενόμενη βελτίωση που επιζητούν οι δανειστές.

Η ΕΚΤ και η Κομισιόν θεωρούν ότι μόνο με τη σωστή διαχείριση θα ανοίξουν οι επενδύσεις από το εξωτερικό και θα σφραγιστεί η τραπεζική ομαλότητα. Οι θεσμοί περιμένουν να δουν το σχέδιο «Ηρακλής» να εφαρμόζεται αποτελεσματικά και να οδηγεί σε δραστική μείωση των κόκκινων δανείων.

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024