Το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, που δεν μπορεί να γίνει με επιτυχία και υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων όσο η χώρα είναι μέσα στη «στρούγκα» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ανάφερε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επισκέπτεται σήμερα τον Πύργο και την Πάτρα.

Το πρωί παρευρέθηκε και μίλησε σε εκδήλωση της Τ.Ο Ηλείας, για τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης στα γραφεία της στον Πύργο.

Στην αρχή της ομιλίας του ο Δ. Κουτσούμπας απέτισε φόρο τιμής εκ μέρους του ΚΚΕ στην μνήμη του Αντώνη Αντωνακόπουλου και της συντρόφου του Louise Baily (Λουίζ Μπαγί) οι οποίοι δώρισαν το νεοκλασσικό κτίριο που λειτουργεί η βιβλιοθήκη.

«Ο σύντροφος Αντώνης, δεν μας αφήνει μόνο αυτό το νεοκλασικό κτίριο, που αποτελεί σημείο αναφοράς, πραγματικό στολίδι για την πόλη του Πύργου. Μας αφήνει και μια πλούσια παρακαταθήκη αγώνα, σε δύσκολους καιρούς, πάντα μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ», επισήμανε ο Δ. Κουτσούμπας.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη ζωή και τη δράση του Αντώνη Αντωνακόπουλου ο οποίος, φοιτητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εντάχθηκε στο ΚΚΕ το 1940, υπήρξε εκ των ιδρυτών του ΕΑΜ στο Νομό Ηλείας και δεύτερος γραμματέας του ΕΑΜ Πύργου, συνελήφθη από τη Γκεστάπο και τους ταγματασφαλίτες τον Φεβρουάριο του 1944, καταδικάστηκε σε θάνατο από το στρατοδικείο Πάτρας, ενώ η εκτέλεσή του αποσοβήθηκε ύστερα από παρεμβάσεις παραγόντων της περιοχής, ακόμη και του Μητροπολίτη Ηλείας Αντωνίου, που συμμετείχε στο ΕΑΜ Πελοποννήσου.

Τον Ιούνιο του 1946 συνελήφθη πάλι και άρχισε μια περίοδος φυλακών και εξορίας έως το 1957, οπότε μετά την αποφυλάκισή του επέστρεψε στη Νομική Σχολή απ’ οπου αποφοίτησε το 1960 και άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου στην Αθήνα. Με τη χούντα το 1967, αναγκάστηκε να αυτοεξοριστεί στο Παρίσι. Εκεί συνέχισε τις σπουδές του στη Σορβόνη, συγγράφοντας βιβλία, εκπονώντας μελέτες και εργασίες και καταξιώνεται ως επιστήμονας. Επέστρεψε στην Ελλάδα και το 1980 εξελέγη καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σπουδών. Εξακολούθησε να ασχολείται με την έρευνα και τη μελέτη και να συγγράφει έως το θάνατό του το 1993.

Όπως υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Δ. Κουτσούμπας, ο Αντώνης Αντωνακόπουλος «δίδαξε ότι υπάρχει ελπίδα όσο ο άνθρωπος αγωνίζεται. Γι’ αυτό και ο ίδιος αγωνιζόταν πάντοτε με πάθος. Αφουγκραζόταν τη φοβερή αλλά ακόμη και την ανέκφραστη κινητικότητα στο κοινωνικό υπέδαφος.

»Γι΄ αυτό κι εμείς επιμένουμε ότι όχι μόνο παντοδύναμος δεν είναι ο καπιταλισμός αλλά η οργανωμένη πάλη του λαού, αργά ή γρήγορα θα τον στείλει στα αζήτητα της Ιστορίας. Ιδιαίτερα σήμερα οι εργαζόμενοι, ο λαός μας έχει πολλές αποδείξεις ότι το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα το μόνο που έχει να του προσφέρει είναι φτώχεια, ανεργία και πολέμους», τόνισε.

«Αγώνας για απεγκλωβισμό από το ΝΑΤΟ και ξήλωμα των βάσεων»

Επισήμανε ότι «ενώ ο λαός θα μπορούσε να ζει με πραγματική ασφάλεια και σταθερή ειρήνη, σε συνεργασία με όλους τους λαούς, να ικανοποιεί σύγχρονες ανάγκες, ζει στην ανασφάλεια, την αβεβαιότητα αλλά και με τους κινδύνους να μεγαλώνουν γι’ αυτόν και τα παιδιά του, κινδύνους που απορρέουν από την ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».

Ο Δ. Κουτσούμπας, βάσει και των τελευταίων εξελίξεων, υπογράμμισε ότι «το δόγμα διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων ότι «όσο η Ελλάδα είναι το καλό παιδί των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ τόσο εξασφαλίζει τα σύνορα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», έχει χρεοκοπήσει».

»Το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, που δεν μπορεί να γίνει με επιτυχία και υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων όσο η χώρα είναι μέσα στη «στρούγκα» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όσο «βυθιζόμαστε» στη «δίνη» της καπιταλιστικής κερδοφορίας των λίγων και των ανταγωνισμών τους» είπε, προσθέτοντας «η ελληνική κυβέρνηση, μάλιστα, δήλωσε πρόθυμη να στείλει στρατό και στη Σαουδική Αραβία και τη Λιβύη, ανεβάζοντας κατακόρυφα τους κινδύνους για τα παιδιά του ελληνικού λαού».

«Γι’ αυτό», συνέχισε στην ομιλία του, «τώρα χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας για να απεγκλωβιστούμε από τον θανατηφόρο εναγκαλισμό του ΝΑΤΟ, για το ξήλωμα όλων των βάσεων.

Για να απαλλαγεί ο λαός μας από το βάρβαρο σύστημα της φτώχειας και του πολέμου, να βαδίσει το δικό του δρόμο της ειρήνης, της λαϊκής ευημερίας με τον ίδιο να κάνει κουμάντο στην κοινωνία και την εξουσία. Για το νέο κόσμο το σοσιαλισμό – κομμουνισμό.

»Καλή δύναμη, με αγωνιστικότητα και αισιοδοξία ότι οι λαοί θα ξυπνήσουν και θα βάλουν οι ίδιοι τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις», κατέληξε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr